Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 1. 6. 2016.

| Ekonomija

“Jura” ipak poklonila 2 automobila inspekciji rada

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Insajder.net
jura
"Jura" poklanjala kola; foto: N1

Iako inspektor rada Radomir Nikolić nije mogao da se seti da li su iz “Jure” poklonili automobile odseku koji je on vodio, načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković je potvrdio da je poklon primljen, ali da su vozila otišla za Beograd.

Do ove informacije došao je “Insajder.net”, a Cvetković je rekao da niški inspektori nikada nisu koristili poklonjena vozila, kao i da su ugovor o donaciji potpisali predstavnici Ministarstva za rad.

Ja ne znam koji su bili njihovi motivi da kupe automobile Ministarstvu, ali znam da ti automobili nisu završili u niškom Inspektoratu. Jedno vozilo je odmah prebačeno u Beograd, a drugo je bilo parkirano 15 dana kod nas, a zatim ga je preuzelo Ministarstvo - kaže Cvetković.

U Ministarstvu “Insajderu” nisu dostavili u predviđenom roku podatke od donacijama koji su im traženi.

Kompanija “Jura” je takođe potvrdila da je pomenute automobile donirala 2013. godine, ali na zahtev Ministartsva rada koje je tada vodio Jovan Krkobabić. Vozni park ovog ministarstva “osvežen” je sa dva automobila “kia ceed”.

Donacija dva automobila je realizovana nakon dobijanja zahteva od Ministarstva, za unapređenje uslova rada zbog manjka slużbenih vozila. Kao članovi lokalne zajednice, odlučili smo da zvanično ispunimo zahtev bez skrivenih namera - navodi se u odgovoru kompanije “Jura” redakciji “Insajdera”.

Zakon o donacijama ne zabranjuje kompanijama da državnim organima daruju poklone, ali kako kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, to predstavlja svojevrsnu pravnu prazninu.

U normalnim društvima to se ne dešava i teško je zamisliti da u jednoj Nemačkoj neka firma uplaćuje donacije institucijama koje su zadužene za kontrolu njenog rada. Ovde je i pitanje da li je sve to deo šireg sporazuma po kom država subvencioniše otvaranje fabrika neke kompanije, a zatim nam tu kompaniju predstavlja kao društveno odgovornu, kao firmu koja podržava rad naših institucija - kaže Dobrašinović.

Podsetimo, “Jura” je dospela u žižu javnosti pre nekoliko meseci kada su se radnici žalili na teške uslove rada i nerad inspekcije koji su pravdali upravo time da su od kompanije dobili vozila.

Prvi čovek niškog inspektorata u 2013. Radomir Nikolić to nije mogao da potvrdi, niti da demantuje, a navodno su automobili donirani nakon pokušaja dvojice radnika da o problemima progovore javno nakon čega su dobili otkaz.

“Jura” je do sada za svoje fabrike u Rači, Nišu i Leskovcu od države dobila oko 25 miliona evra subvencija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Minja

    00:05 // 2. 6. 2016.

    Po kom zakonu da odgovaraju, kad su već našli rupu u istom da sve sprovedu, a uz to premijer kaže da treba da budemo srećni što nas pretvara u robovlasničko društvo,u smislu rada na praznik u Juri, nošenja pelena i nemanja nikakvih prava po zakonu o radu! Ovde se ugrožavaju osnovna ljudska prava, a ne samo prava po Zakonu o radu, a naš sistem ih štiti iz lične koristi pojedinaca!

  • vmp

    20:31 // 1. 6. 2016.

    pazi ga ovaj...ne seca se...kao da dobijaju dnevno po 1000 automobila. ako gospodin ima decu, treba da zna da im daje los primer. zar se ne zapita u kakve ce ljude izrasti. da li ih uci da kradu, a da se brane amnezijom? nema nama buducnosti u ovakvom sistemu vrednosti. inace okrug postoji iskljucivo kako bi na zahteve gradjana odgovarali kako nisu nadlezni. uzas.

  • Durlan

    19:02 // 1. 6. 2016.

    Ko zna cega sve jos inspektor ne moze da se seti....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: