Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 20. 9. 2011.

| Ekonomija

Kinezi grade solarnu elektranu u Vranju

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
solarna elektrana
Solarna elektrana; foto: calfinder

U Vranju je potpisan ugovor između grada Vranja i kineske kompanije „Euro Solar Park“, čija se vrednost procenjuje na 300 miliona evra.

Kako je ranije saopšteno Kinezi će, posle današnjeg potpisivanja ugovora, već aprila naredne godine početi sa izgradnjom fotonaponskog parka za solarnu energiju na površini od 500 hektara kapaciteta 150 megavata

- U ovom momentu blizu smo dostizanja potrebnih ekonomskih uslova u nameri da započnemo izgradnju pilot projekta -  rekao je Stiven Hou, predsednik i  izvršni direktor kompanije i dodao da se narednih meseci očekuje pozitivan odgovor Ministarstava za infrastrukturu i energetiku za dobijanje energetske dozvole.

Potpisnici ugovora najavljuju da će za pet godina Vranje biti  jedan od nekoliko velikih centara solarne energije u Evropi.

- Projekti u Vranju ne samo da će doprineti snažnom širenju „Euro Solar Parka“ u jugoistočnoj Evropi, već su i velika mogućnost za Srbiju da razvije svoje kapacitete u proizvodnji obnovljive energije i da promoviše sebe kao energetskog lidera u ovom delu Evrope -  rekao je Gvapo Tripović, Direktor „Euro Solar Park Srbija“ i regionalni direktor za jugoistočnu Evropu.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić nije krio svoje oduševljenje što je dogovor nakon godinu dana pregovora konačno definisan ugovorom o saradnji.

- Kada govorim o projektu, reći ću da je ovo najveća investicija koja se dogodila u regionu južne Srbije. Ovaj projekat će uticati da Vranje postane jedan od lidera u proizvodnji zelene energije u Evropi. Ovo, takođe, pokazuje da je Grad Vranje ozbiljan i odgovoran partner - rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja.

Na sajtu kompanije Euro solar navodi se da je nivo sunčevog zračenja u Srbiji gotovo 40% veći od evropskog proseka. Prema podacima Euractiv, najveći potencijal za korišćenje solarne energije je na jugu Srbije, a gradovi sa najvećim potencijalom su Niš, Kuršumlija i Vranje.


Solarne elektrane i u Leskovcu i Kuršumliji

Prema ranijim najavama struja od sunčeve energije trebalo bi da se sakuplja i u Leskovcu i Kuršumliji. 

Ipak, reč je o znatno manjim projektima.

U Leskovcu bi pogon trebalo da bude snage 1 megavata a gradili bi ga zajedno Grad i preduzeće Globus auto iz Pančeva.

Centralu u Merdarama kod Kuršumlije trebalo bi da gradi italijanska firma Multienergy consulting u saradnji sa EPS, a bila bi duplo jača od leskovačke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djordje vuksanov

    14:34 // 19. 3. 2012.

    Po kojoj ceni ce se i kome isporucivati energija iz solarne energane snage 150 MW?Danas je problem za male investitore za snage do 10 KW da obezbede papire i brojila koja uslovljava Elektrodistribucija.Sta ce ostati za male investitore,a savetuje se osnivanje porodicnog biznisa? Pozdrav

  • djole

    00:04 // 21. 9. 2011.

    Nemojte da ste toliki pesimisti. Da je u pitanju italijanski, španski ili grčki investitor od toga sigurno ništa ne bi bilo. Kinezi su vrlo ozbiljni igrači kad su investicije u krupne projekte u pitanju. S druge strane njima evidentno treba prostor u Evropi za naseljavanje, a mi smo dušu dali za to. Izumiremo polako ali sigurno. Ne prave oni to za nas nego za sebe. A što se tiče prostora mora se priznati da je predimenzionirano. Obično su solarne elektrane na 10-20 ha sa isto toliko MW instalisane snage. Sa 150MW snage to bila koliko ja znam druga solarna elktrana po veličini u Svetu i jača od sve četiri vlasinske hidroelektrane zajedno. Preteraste ga malo Vranjanci.

  • petar nikolic

    21:54 // 20. 9. 2011.

    Kako od livade napraviti pustinju (vidi sliku u naslovu). Bolje im je da zasade šumu pa da ima koristi i za nas i za generacije koje slede.
    Inače moram da ponovim komentar: kada mi oni pokazu da znaju koliko je to 500 hektara ja ću im pokazati koliko je 150 megavata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: