Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 6. 10. 2015.

| Ekonomija

Kirbi: "Stranim investitorima treba povoljna poslovna sredina"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Kirbi-Ekonomski-fakultet.jpg
Kirbi pred punim amfiteatrom

Zašto Srbija treba da "iseče" nepotrebne delove birokratije i "pusti privatni sektor da vodi" studentima Ekonomskof fakulteta na predavanju "Ekonomija Srbije - stanje i perspektive" iz svog iskustva ispričao je ambasador Amerike Majkl Kirbi.

Predavanju su, osim studenata, prisustvovali i predstavnici Grada, privrede i lokalnih samouprava iz jugoistočne Srbije.

Tokom tri godine u Srbiji zastupao sam stav da Srbiji treba zdrava ekonomska i fiskalna politika, koja ne privlači samo strana direktna ulaganja, već isto tako ohrabruje postojeće srpske kompanije da se šire i nove srpske kompanije da se otvaraju i uspešno posluju - rekao je Kirbi.

amfiteatar Veliko interesovanje za predavanje ambasadora KirbijaSmatra da su ekonomske reforme neophodne.

Ekonomsko iskustvo Srbije je pokazalo da stari način razmišljanja mora da se promeni i verujem da ćemo uskoro biti svedoci promene. Ekonomske politike u kojima je država centar ekonomske aktivnosti jednostavno ne funkcionišu - smatra ambasador.

Posetioci u punom amfiteatru Ekonomskog fakulteta saznali su i šta će takve reforme doneti.

Reforme će, kada budu sprovedene, u potpunosti unaprediti poslovno okruženje u Srbiji i podstaći pojavu novih poslova. Međunarodni investitori hoće da dođu u Srbiju, a zašto i ne bi? Samo im treba poslovna sredina koja će im dozvoliti da budu uspešni - istakao je Kirbi.

Ambasador se na kraju svog izlaganja osvrnuo i na nedostatke sudskog sistema.

Sudski sistem je spor, nepovoljan prema korisnicima i veoma ubeđen da mu ne treba reforma. Postoje odlične sudije, odlični advokati i odlični tužioci. Međutim, kao celina, dok se vladavina prava, prava vladavina prava, ne uspostavi i ne postane norma, srpska ekonomija će biti manja nego što bi mogla biti jer vam treba bolji sudski sistem - kaže Kirbi.

Dodao je da ipak da se raduje tome što Srbija ipak nastavlja ka ekonomskom prosperitetu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vektor

    20:43 // 6. 10. 2015.

    Prodavao je Mica Kica maglu i oktrivao toplu vodu na fakultetu. Pricao jedno a mislio drugo! Ali preznoji se malo Njegova Esencija kada mu jedan student postavi 3 konkretna pitanja, ne bese mu sve jedno :-) .

  • milemen

    17:24 // 6. 10. 2015.

    A ja se pitam otkud onolika guzva ispred fakulteta, kad evo...vidim sada sta je u pitanju. Samo mogu jedno da kazem. Kirbi sigurno nije covek koji ce nama zeleti da daje dobre savete.

  • Рецко

    15:40 // 6. 10. 2015.

    Треба променити стари начин размишљања, каже он. Пустио бих ја њега али неће он мене, кажемо ми...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: