Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 21. 9. 2015.

| Ekonomija

Komora savetovala poslanike kako da se bore za privredu juga

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
posalnici
Posalnic na sastanku u RPK; foto: JV

Pred prvo jesenje zasedanje Narodne Skupštine, niška Regionalna privredna komora pozvala je narodne poslanike sa svoje teritorije i sa njim razgovarala o merama za poboljšanje privrede koje bi oni trebalo da prezentuju u parlamentu.

Smanjenje nezaposlenosti i povećanje plata su dve osnovne stvari na koje svi moraju da stave akcenat, od ljudi iz RPK-a do narodnih poslanika.

Prvi čovek komore Dragan Kostić kaže da je prioritet u setu mera koje će biti predložene poslanicima, poboljšanje investicione klime.

To je ono što moramo uraditi i to tako što porez na dobit u slobodnim zonama treba da bude 0, kao što je u Makedoniji. I moramo iskoristiti braunfild objekte, ali ne samo postojeće, već i izgraditi nove kako bi investitori mogli putem “start up” programa da ih iznajmljuju - rekao je Kostić.

posalnici Poslanici i privrednici oči u oči; foto: JVPošto je ovo već tradicionalno okupljanje u RPK, narodni poslanik Zajedno za Srbiju Blagoje Bradić, jedan od najaktivnijih u republičkom parlamentu, kaže da je i do sada puno toga predlagao kada su se usvajali ili menjali zakoni, ali da nije puno toga i usvajano.

Do sada sam predlagao izmenu 5 zakona, ali suštinske amandmane koje mi kao opozicija predlažemo valst uglavnom ne prihvata. Prihvataju, kako mi kažemo, kozmetiku, ali se nadam da će u narednom periodu, jer smo svi na istom zadatku, prihvatiti i drugačije rešavanje problema - rekao je Bradić.

Poslanica vladajuće većine Andrijana Anastasov (SNS) kaže da je sastanak važan “kako bi se privredna aktivnost na jugu Srbije razvijala.

Samo zajedničkom saradnjom i lokalne i zakonodavne vlasti možemo da pokrenemo nešto. Konkretni predlozi i manje priče kako bi i mi poslanici mogli da damo svoj doprinos u parlamentu - rekla je Anastasov.

Generalni zaključak svih je da privreda na jugu Srbije nije u dobrom stanju iako se beleži porast izvoza, jer je zahvaljujući, pre svega, inostranim kompanijama izvoz 22% veći u odnosu na uvoz.

Sa druge strane, kako kaže dirktor RPK Kostić, plate zaposlenih na jugu su tridesetak odsto niže u odnosu na Vojvodinu i sever Srbije.


Slaba zainteresovanost poslanika

Od 19 poslanika koji dolaze iz 3 regiona južne Srbije, koje pokriva RPK, njih 10 odazvalo se sastanku Regionalne privredne komore Niš na kojem se razgovaralo o planovima za razvoj privrede i otvaranju novih radnih mesta.

Sto planiran za poslanike u velikoj sali Komore bio je poluprazan iako je tema, kako je rekao i predsednik RPK Dragan Kostić, izuzetno važna za budućnost i ekonomiju juga zemlje.

Pozivu su se odazvali uglavnom poslanici Srpske napredne stranke, kojih je bilo čak 6, a iz vladajuće većine bio je i Milorad Stošić iz PUPS-a.

Od opozicionih tu su bile uglavnom Nišlije i to Blagoje Bradić iz Zajedno za Srbiju, Ninoslav Stojadinović SDS, kao i Dušan MIlisavljević iz Demokratske stranke.

U Komori kažu da je od onih koji nisu došli jedino Milija Miletić (SNS) iz Svrljiga rekao da je sprečen zbog ranije planiranih obaveza. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Južna Pruga

    09:59 // 22. 9. 2015.

    Svaka čast predsedniku RPK na hrabrosti, za razliku od svih onih do sada koji bi samo da taktiziraju, balansiraju a na kraju se u...u.

  • shaft

    18:53 // 21. 9. 2015.

    Hahahahihihihohoho!Pa jel ovo vest sa njuz neta?

  • Kalča

    14:33 // 21. 9. 2015.

    Od ove bulumente "privredničke" i "politikantske" ni bajato parče leba nema da vidimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: