Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 24. 6. 2016.

| Ekonomija

Kursevima tkanja i pustovanja vune oživljavaju stare zanate

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
tkanje-8.jpg
Tkanje ima značajnu ulogu u srpskoj tradiciji; foto: "Vilin vez"

Oni koji žele da nauče kako se tka, a kako se valja vuna, za kurseve ovih starih i skoro zaboravljenih zanata mogu da se prijave niškom Udruženju "Viliin vez" do 3. jula, a već narednog dana počeće učenje i praksa od 6 nedelja.

tkanje-5 Tkanje se upotrebljava i za moderne odevne predmete; foto: "Vilin vez"Cilj je da se promovišu stari zanati i očuva kulturno nasleđe našeg naroda, ali ujedno i smanji nezaposlenost budući da, kako kažu u "Vilinom vezu", za bavljenje ovim zanatom nisu potrebna velika ulaganja.

Oni koji posle kursa pred stručnom komisijom polože završni ispit dobiće sertifikat, odnosno "majstorsko pismo" i dobiti članstvo u "Vilinom vezu".

Kao naši članovi imaće obezbeđen prostor za rad i izlaganje svojih rukotvorina, prostor na sajtu Udruženja, obezbeđeno učestvovanje na raznoraznim izložbama i sajmovima, logističku podršku i plasman svojih proizvoda na tržište - kaže Irena Ulemek iz "Vilinog veza".

tkanje-6 Tkanje je jedan od najčešćih načina za izradu prostorki; foto: "Vilin vez"Kako objašnjava, tkanje je imalo važnu ulogu u srpskom tradicionalnom društvu u kom su uglavnom žene izrađivale predmete za opremanje domaćinstva i tkanine za izradu odevnih predmeta i narodne nošnje.

Ovi predmeti često su bili nosioci mnogih statusnih, religijskih i nacionalnih značenja. Svaka porodica je u tkane proizvode unosila motive sa svog podneblja i iz svoje tradicije, zbog čega svaki narod tkanje smatra delom svog kulturnog nasleđa - kaže Ulemek.

Drugi kurs je posvećen pustovanju ili filcovanju vune, što je, kako se smatra, tehnika nastala u doba neolita i zapravo je najstariji poznat zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja.

Vuna je sirovina koja se vekovima koristila na području Balkana, a najviše se pominje sukno, vuneno platno koje se valjalo i od njega se pravila odeća. Za valjanje se kod nas koristila vuna ovce, a u svetu se koristi i kamilja dlaka, dlaka zeca, koze, lame... - priča Ulemek. 

pustovana-vuna-3 Pustovanje vune je zanat stariji i od tkanja; foto: "Vilin vez"Radovi koje polaznici izrade na kursevima biće izloženi na festivalu narodnog stvaralaštva i starih zanata "Nišlijski sabor", koji će od 18. do 21. avgusta biti održan na nišavskom keju i u centru grada.

Pokazaćemo da se starim tehnologijama i na stare načine mogu izrađivati moderni i savremeni predmeti, primereni našem vremenu - kaže Irena Ulemek.

Zainteresovani kandidati za ove kurseve mogu joj se javiti telefonom na broj 063/45-43-48.

pustovana-vuna-2 Pustovanje vuna se koristi za izradu različitih proizvoda; foto: "Vilin vez"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jeka

    12:04 // 24. 6. 2016.

    Treba da se vrati,bar deo starih dobrih zanata

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: