Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 3. 4. 2012.

| Ekonomija

Leskovac dobija fabriku za preradu otpadnih voda

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Dezer
Potpisani sporazumi za izgradnju fabrike

U Leskovcu su danas potpisana dva sporazuma o finansiranju gradnje fabrike za sakupljanje i preradu otpadnih voda čija je vrednost 24.020.000 evra.

Za njegovu realizaciju donacija EU (IPA fondovi) iznosi 10.460.000 evra, Vlada Holandije obezbedila je 7.910.000 evra, a Vlade Republike Srbije (sredstva Fonda za zaštitu životne sredine) izdvojiće 5 miliona evra, dok je učešće Leskovca 650.000 evra.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer i predstavnik austrijske kompanije Štrabag potpisali su ugovor o izgradnji centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda vredan 9 miliona evra. Ovaj projekat se finansira uz pomoć Programa podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave – MISP IPA 2010, Evropske unije.

Drugi ugovor o donaciji projektu u iznosu od 7,9 miliona evra potpisali su Milica Delević, koordinator evropskih fondova u Kancelariji za evropske integracije i ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Laorent Stokvis.

O značaju projekta govorili su šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer i ambasadori Austrije i Holandije u Srbiji, Laurent Stokvis, dr Klemens Koja i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić.

- Realizacijom ovog projekta značajno će biti unapredjen kvalitet života i smanjiće se zagađivanje, a biće obuhvaćeno oko 60.000  stanovnika, što je nešto više od polovine žitelja ove leskovčake opštine. Koristim priliku da se zahvalim Evropskoj uniji i Vladi Holandije na pomoći u realizaicji ovog programa. - rekao je Mirko Cvetković, predsednik Vlade Republike Srbije.

Cvetković je dodao da je današnjim potpisivanjem sporazuma počela praktična realizacija projekta koji je, pre svega, značajan za Leskovac, ali i za okolinu.

- Ovo je veliki dan za Leskovac, moje sugrađane i mene lično, jer kada sam došao na mesto gradonačelnika pre tri godine rekao sam da nema nemogućih misija, ali je potrebno da se ispuni nekoliko uslova – tim, hrabrost i vizija. - kazao je gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić.

Danas, pre potpisivanja sporazuma, u leskovačkom selu Kumarevu, ambasador Dežer i gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić, predali su na korišćenje zgradu osnovne škole „Radoje Domanović“, koja je izgrađena uz podršku „EU PROGRES“, a građevinske radove u iznosu od 140.000 evra zajednički su finansirale EU i Vlada Švajcarske.

Neadekvatna školska zgrada, stara više od 40 godina, zamenjena je novom, a u njoj će nastavu pohađati 50 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Nova školska zgrada  je završena u ugovorenom roku, a deca koja trenutno pohađaju nastavu u obližnjim školama moći će da nastave školovanje u svom selu.


Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Radovan treci,minuli rad

    00:23 // 5. 4. 2012.

    Lepo receno.Tim,hrabrost i visiJA.

  • Porno Weber Out

    18:33 // 4. 4. 2012.

    Kada i poslednji zuti list posle Djurdjevdana opadne,kolektor nece ni biti potreban.

  • Miki Le

    18:08 // 3. 4. 2012.

    Svaka cast, taj kolektor je obecavala svaka vlast, svake godine.Mozda sada i bude nesto od toga!
    Ali mozda bi ste mogli da u medju vremenu, umesto sto presvacite ulice da asfaltirate jednu od najprometnijih ulica u gradu Viljema Pusmana, gde svakoga dana prilaze medjugradski autobusi.
    Bilo bi dobro da sajt ˝Juzne Vesti˝slika tu ulicu od Visoke Tekstilne skole do fabrike Utenzilija.
    Ja sam obisao celu srbiju ali ono nisam video nigde.Kao da je neko bacio bombu na sred ulice i to stoji tako vec 2 godine!
    Sramota da je lokalne vlasti !!!

    • B-ice NicollaBeatz

      01:26 // 4. 4. 2012.

      Ta ulica se ne koristi uopšte nego autobusi prolaze pored pumpe OMV i izlaze kod pumpe EKO.I to je tako za sve autobuse koji treba da idu u tom pravcu, nebitno da li su gradski ili međugradski. Oni drugi koji ne treba da prolaze tu prođu normalno ispod nadvožnjaka i idu dalje gde su planirali.

      Slažem se da je taj deo tu u katastrofalnom stanju ali se stvarno ne koristi uopšte.

    • Miki Le

      11:29 // 4. 4. 2012.

      Pa da je Leskovac grad ta ulica bi se korstila, jer je najnormalniji pravac za autobuse.
      Ne postoji opravdanje za to sto je ta űlica˝u katastrofalnom stanju !
      Ima i sirine i prostora da ima i biciklisticke staze i trotoar, ali djaba ja pricam kad je politicarima bitno da se sto vise nakradu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: