Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 5. 5. 2015.

| Ekonomija

Leskovac popisuje imovinu propalih fabrika

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
napustena-fabrika.jpg
Uz malu pomoć Grada u napuštenim halama moguće pokretanje proizvodnje; Ilustracija

Od 37 firmi u Jablaničkom okrugu koje su u stečaju, uknjiženo je svega desetak procenata ukupne imovine.

Reč je desetinama hiljada kvadrata prostora i proizvodnih hala koje mogu da se iskoriste, da se daju u zakup domaćim i stranim investitorima, a da se u njima zaposli oko 1.000 radnika.

Lokalna samouprava je krenula u proces prikupljanja podataka o ukupnom posedu za koji će od Republike zatražiti da se vrati Gradu na korišćenje. Problem je u tome što bivši direktori preduzeća u stečaju nikada nisu katastarski uknjižili celu imovinu. Takva situacija je krenula još devedesetih godina, kada su ta preduzeća na takav način pokušavala da izbegnu plaćanje poreza - objašnjava pomoćnik gradonačelnika Leskovca Zoran Janković.

U Leskovcu i okolini stoje prazne na desetine hala i pogona u kojima, uz malo pomoći Grada, može da se pokrene proizvodnja.

Upeli smo da procenimo imovinu, recimo Zanatske zadruge „Dubočica”. Oni imaju oko 1.500 kvadrata i dve velike hale u strogom centru grada koji stoje prazne. To možemo da iznajmimo našim domaćim, kao i stranim investitorima da pokrenu pogone i zaposle ljude - kaže Janković.

Za sada je jedino u potpunosti rešen proces povraćaja imovine „Danila Boškovića“ iz Grdelice.

Za najviše dvadesetak dana u halama ovog propalog preduzeća će se useliti holandska firma „Kniting“ koja će uposliti 50 radnika iz ovog mesta - najavio je Janković.

Proces povraćaja imovine je dug i mukotrpan. Lokalna samouprava upravo pokušava da povrati i imovinu nekadašnje Zanatske zadruge „Vučje“, a što se ostalih preduzeća u stečaju tiče, trenutno se prikupljaju informacije o tome šta sve zapravo one poseduju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: