Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:24, 6. 7. 2011.

| Ekonomija

Leskovac: protest radnika "Nevene"

Autor:D.K.Izvor:Južne vesti
nevena

LESKOVAC – Nezadovoljni odnosom države posle neuspele privatizacije i uvođenja stečaja, oko 150 zaposlenih u Hemijskoj industriji "Nevena", sprečilo  je radnike da teškim mašinama pripremaju teren gde bi trebalo da se gradi fabrika Jura.

Na protestu radnici Nevene zatražili su da im se obezbedi repromaterijal i da se do kraja sprovede socijalni program u kolektivu koji je decenijama slovio za "perjanicu privrednog razvoja Leskovca".

- Nećemo dozvoliti da se postavi kamen temeljac buduće fabrike Jura dok se u državi ne pobrinu da se reše naši problemi! – kaže Nebojša Perović, predsednik Samostalnog sindikata Nevene.

Sa radnicima je razgovarao zamenik graodnačelnika Leskovca Branislav Đorđević, ali njegovo obraćanje nije dobro prihvaćeno. Posebno je loše primljeno njegovo obećanje da će "problem Nevene biti istovremeno i problem grada".

Radnici su nezadovoljni odlukom Vlade Srbije što je do septembra zaustavila isplatu sredstva socijalnog programa. Nebojša Perović, predsednik sindikata, istakao je da ne žele da ostanu bez posla, ali da sada nemaju sirovine i ne mogu da rade. On dodaje da su dosadašnja obećanja političara da će im se pomoći "priče za malu decu".

- Nas ne intereresuje politika, nas interesuju rad i Nevena. Molimo državu Srbiju, kao većinskog vlasnika, da obrati pažnju na nas, jer ako se Juri po radnom mestu daje 10.000 evra, neka nama daju neuporedivo manje, a mi ćemo zaposliti sve radnike i primiti još 200 ljudi – pojašnjava Perović.

Zamenik gradonačelnika Leskovca Branislav Đorđević (G17), rekao je da je rukovodstvu Grada poznato da je Nevena 11. februara dostavila socijalni program Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja za 143 radnika i da je ukupna vrednost za otpremninu 119 miliona dinara.

- Ovoga puta država i grad staju iza vas, jer dovođenjem ove investicije, odnosno Jure, želimo da rešimo i vaše probleme, a od sutra ste zvanično problem broj jedan, koji moraju da rešavaju grad i država! – precizirao je Đorđević, koji je često prekidan i koji je na kraju zaključio "ljudi, nisam budala, svestan sam cele situacije".

Lokacija buduće fabrike Jura nalazi se između fabrika Nevene i Nevene Kolor, zauzima prostor od oko 4 hektara i njena vednost se procenjuje na oko 800.000 evra.

Radnici Nevene su najavili da će sutra radikalizovati proteste i neće dozvoliti predstavnicima Vlade Srbije i kompanije Jura da dođu do lokacije buduće fabrike.

Zbog toga je, kako saznaju Južne vesti, neizvesno da li će, kako je ranije najavljeno, u Leskovac doputovati potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    09:35 // 7. 7. 2011.

    Najzad nesto lepo u vestima.Ima u Srbiji 150 pametnih ljudi!

  • drug clan

    01:23 // 7. 7. 2011.

    E kad je B. Djordjevic umesao prste tek sad od Nevene nece biti nista! Jel tako gos'n Kompromise? Postavi skolovane kadrove iz tvoje stranke sa "prestiznih" FABUSA, LABUSA... sa kojekakvim privatnim diplomama, da rese probleme. (resice samo svoje materijalane, a znas ih ko su... sede do tebe i lj*g*vi su)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: