Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 25. 7. 2016.

| Ekonomija

Ministarstvo rada: Bez problema u "Juri" u Nišu i Leskovcu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Danas, Južne vesti
Jura
Izveštaji Inspekcije rada pokazuju da većih nepravilnosti nije bilo; foto: D. M.

Za Inspekciju rada skoro da nije bilo posla u fabrikama Jure u Nišu i Leskovcu, tvrde u Ministarstvu rada. "U Nišu smo dobili dve prijave, u Leskovcu se radnici žale tek nakon što dobiju otkaz".

Anketa
U odgovoru koji je tek posle intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja Ministarstvo rada dostavilo dnevnom listu Danas potvrđeno je da je kompanija Jura Inspekciji rada poklonila 2 automobila, ali se u njemu navodi i niz drugih podataka.

Sudeći prema izveštajima Inspekcije u Nišu, piše Danas, većih nepravilnosti nije bilo.

Tako su dva zahteva zbog zlostavljanja radnika tokom 2012. i 2014. od kojih je jedan bio anoniman, odbijeni - piše u tekstu.

I inspekcija u Leskovcu, prema izveštaju Ministarstva rada, tvrdi da po pitanju zlostavljanja na radu nije bilo pisanih prijava radnika, osim što su "zaposleni kojima je prestao rad, tek po prestanku rada navodili da su trpeli neki vid mobinga".

Tokom nekoliko nadzora inspekcije u fabrici u Leskovcu uglavnom nisu utvrđene veće nepravilnosti, a jedina konkretna zamerka odnosila se na to da poslodavac mora da obezbedi uslove za rad na mestu koje se ocenjuje kao visokorizično.

Sve do 2. maja, kada je već u medijima objavljeno nekoliko tekstova o stanju u Juri, u izveštajima inspekcije se ne navodi da je bilo razgovora sa zaposlenima o tome da li su im povređena prava.

U zapisniku inspekcije od 2. maja navodi se i spisak 12 zaposlenih sa kojima je inspektor rada tog dana razgovarao, a koji su tvrdili da nisu doživeli neki vid zlostavljanjanja na radu ili seksualno uznemiravanje.

U izveštaju inspektora od tri dana pre toga piše da u leskovačkoj fabrici postoji i Savet zaposlenih koji ima 13 članova, koji se sastaje jednom mesečno i koji, kako se navodi u izveštaju Ministarstva, nije prijavio slučaj radnika koji tvrde da je zlostavljanja na radu bilo.


Zašto se do sada ćutalo?

Priča o pravima radnika u Juri u medijima nije nova. Nakon što je još maja Insajder.net u svom tekstu "Donacije kao prikrivena korupcija" objavio da je Jura poklonila niškoj Inspekciji rada dva automobila, otvoreno je pitanje moguće zakonske rupe koja omogućava da poslodavac tako "podmiti" inspekciju.

Jura "Jura" je u žižu javnosti dospela kada su radnici počeli da se žale na teške uslove rada; foto: N1Međutim, kada su novinari Danasa zatražili preciznije informacije i dokumentaciju u vezi sa ovom donacijom, Ministarstvo rada je njihov zahtev ignorisalo. Nakon toga je intervenisao Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i naložio Ministarstvu da hitno dostavi traženu dokumentaciju.

Podsetimo, “Jura” je dospela u žižu javnosti kada su radnici počeli da se žale na teške uslove rada i nerad inspekcije, koji su objašnjavali upravo donacijom automobila.

Prvi čovek niškog inspektorata u 2013. Radomir Nikolić to nije potvrdio, ni demantovao, a navodno su automobili donirani nakon pokušaja dvojice radnika da o problemima progovore javno, nakon čega su dobili otkaz.

Jura je do sada za svoje fabrike u Rači, Nišu i Leskovcu od države dobila oko 25 miliona evra subvencija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • omalozavajuci radnik Yure

    19:47 // 11. 8. 2016.

    Normalno li je da neko zbog zdravstvenog razloga odsustvuje sa posla a da posle povratka na posao bude vidno obelezen kao osoba drugog reda???

  • Emka

    21:32 // 25. 7. 2016.

    Ma taman posla,nikad i nije bilo problema

  • Moler

    21:23 // 25. 7. 2016.

    Pitam samo te radnike jer ima kasnila nekada plata a drugo hteli ste evropu eto vam je

    • shaft

      07:23 // 26. 7. 2016.

      Majstore,mesaj si poludisperziju,pazi na glet-masu,mani se od komentari,ce cuje gazda kakve gluposfi pricas,ce ti ubije cenu!

    • milos

      08:37 // 26. 7. 2016.

      Nadam se da ovo pricas po sluzbenom zadatku a ne zato sto tako mislis. Ovoga u Evropi nema, tamo ovakve firme ne dolaze jer drzava ne deli pare sa njima i radnici imaju 5-7 puta vece plate... Ovakvi dolaze samo kod nas jer vise dobiju od drzave nego sto misle da zarade... Prava radnika ih ne interesuju.

    • sozontije

      09:57 // 26. 7. 2016.

      @ Moler Drzi,majstore, merdevine da ti se ne omakne i to, sto kao znas.

    • buca

      15:45 // 26. 7. 2016.

      @ Moler Majstore,mora ti prekrecim komentar.Sidji s merdevine i idi si dom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: