Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 3. 7. 2015.

| Ekonomija

Nadzornik: Kršenjem zakona do ugovora o prevozu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Gradski prevoz
Vrh gradske vlasti "štelovao" najveći tender u istoriji Niša; Foto: arhiva JV

U izveštaju koji je podneo republičkoj Upravi za javne nabavke građanski nadzornik naveo da je tender za gradski prevoz u Nišu sproveden uz kršenje nekoliko zakona, a da su najviši gradski funkcioneri pokušavali da uslove prilagode određenim prevoznicima.

U saopštenju objavljenom na sajtu Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, koji je Uprava za javne nabavke zadužila da kontroliše pomenuti tender, kao poseban problem se navodi "izostanak adekvatne reakcije nadležnih državnih organa" na ukazane nezakonitosti.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ni 9 meseci od podnošenja krivične prijave nije podiglo optužnicu iako svi dostavljeni dokazi ukazuju da u konkretnom slučaju postoji opravdana sumnja da su navedena lica izvršila krivično delo Zloupotreba službenog položaja - piše u saopštenju.

Zoran Perišić SNS Niš gradonačelnik Umesto interesa građana, branio interese privatnih firmi; Zoran Perišć; Foto: arhiva JVZbog činjenice da je sa 6 milijardi dinara reč o najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša, koji je sproveden na veoma sporan način, građanski posmatrač je pozvao stručnu javnost da se "sa posebnom pažnjom uključi u praćenje realizacije ugovora", kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal da se izjasni o podnetoj krivičnoj prijavi.

Podsetimo, sprovođenje tendera za dodelu 5-godišnjeg ugovora o prevozu putnika u Nišu obeležili su ogromne nepravilnosti i skandali.

Audio snimci do kojih su septembra prošle godine došli novinari "Južnih vesti" pokazuju da su najviši gradski funkcioneri - gradonačelnik Zoran Perišić (SNS) i zamenik predsednika gradske Skupštine Nenad Stnković (SNS) "štelovali" kriterijume, prilagođavajući ih određenim prevoznicima. Dragan Dobrašinović Ima li Srbija tužilaštvo i policiju koji se bore protiv korupcije? Dragan Dobrašinović; Foto: arhiva JV

"Transparentnost Srbija" je zatražila poništavanje konkursa, a građanski nadzornik Dragan Dobrašinović je podneo krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal i pozvao državne organe da "hitno reaguju".

Ukoliko se to ne dogodi, znaćemo da Srbija nema ni policiju, ni tužilaštvo koje je spremno da se bori protiv korupcije i organizovanog državnog kriminala - rekao je tada Dobrašinović.

Krajem decembra "Južne vesti" su objavile nove audio snimke na kojima se čuje kako Nenad Stanković preti da će neposlušne članove komisije kazniti premeštanjem na niža radna mesta unutar gradske uprave.

Stanković je, čuje se na snimcima, objašnjavao nameru Gradskog veća da "pomogne" gradskom Aerodromu, ali i "Niš-ekspresu", preduzeću čiji je vlasnik Miroslav Mišković.

Da stvar bude gora on je potvrdio da je i prošli tender, iz 2007. godine, bio namešten.

Mi ni prošli konkurs kad smo radili, ja sam bio član Komisije, nit smo se mi pridržavali Studije, nit smo se pridržavali bilo čega. Da smo se mi pridržavali prošli put Studije, nikad ne bi vozio "Niš-ekspres" u Niš, a ne bi vozio ni Aerodrom - rekao je Stanković.

Nakon ove serije tekstova gradonačelnik Zoran Perišić je naložio brisanje cele arhive sednica kolegijuma Gradskog veća, a Direkcija za javni prevoz i dan danas odbija da javno objavi zvanične snimke sa sastanaka tenderske komisije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slikar

    12:15 // 4. 7. 2015.

    Rece Stanojkovic sinoc na NTV u da ce analizirati rad direktora javnih preduzeca.Ako je to istina, onda ce im tender doci glave(politicke).
    Ako ne onda je isti k a o i oni.

  • necko

    23:05 // 3. 7. 2015.

    Ovaj bus sa slike liči na visoko podni stočni vagon, doduše za prvoklasnu stoku. Isti takvi, ali trri puta gori i dan danas voze po gradu napaćeni narod.Bez hlađenja, grejanja, reda vožnje i osnovne kulture većine osoblja.

  • stevan

    16:43 // 3. 7. 2015.

    Nis Expres i ne treba da vozi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: