Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 30. 3. 2016.

| Ekonomija

Nakon tužbi roditelja snižene cene vrtića u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vrtic
Izmenili pravilnik o ceni vrtića nakon tužbi roditelja; foto: JV arhiva

Kako bi sprečili nove tužbe i ispoštovali zakonske regulative, Gradsko veće Niša odlučilo je da roditelji ubuduće plaćaju 20% ukupne cene vrtića u Nišu, za razliku od dosadašnjih 29% što se ispostavilo nelegalnim. Svi će imati pravo na naknadu razlike za prethodne 3 godine.

To znači da će mesec dana boravka dece u niškom vrtiću Predškolske ustanove "Pčelica" roditelje sada koštati 3.200 dinara. Pravilnik o regresiranju troškova je izmenjen, jer se o njemu već negativno izrazio zaštitnik građana Saša Janković, ali i Vrhovni kasacioni sud nakon tužbi  roditelja.

Naime, ekonomska cena za boravak deteta u jednom od vrtića "Pčelice" je približno 15.500 hiljada dinara, pa prema tome mesečni boravak deteta, u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, može da roditelje košta najviše petinu od toga.

Međutim, roditelji u Nišu u svim slučajevima, osim za treće dete ili kada je reč o porodicama "na socijali", do sada su plaćali 4.500 dinara.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da je izmena bila neophodna.

Mi smo pre jedno pola godine po prvi put raspravljali na tu temu i onda je rečeno da postoji neki krovni zakon koji je opravdavao našu cenu. Međutim, sud je zauzeo stav da roditelji moraju da plaćaju 20% od ukupne cene, ni dinar gore, ni dinar dole i onda smo odlučili da menjamo pravilnik - rekao je Slavković.

On je pojasnio da će roditelji potpisivati aneks ugovora i da će imati mogućnost da nadoknade razliku u ceni koju su plaćali prethodne tri godine, a koja se ispostavila nelegalnom.


Zamoliće roditelje da ne tuže Grad

Slavković kaže da je njihova želja da "preduprede sudske sporove". 

Bile bi velike posledice da 6.000 roditelja pusti tužbu s obzirom na to da je najveća naknada oko 40.000 dinara. Mi ćemo dati nalog da u “Pčelici” naprave obračun i da pozovu sve roditelje i ukoliko im deca i narednih godina idu u vrtić da to bude njihov avans, ako ne žele, moći će da podignu novac - pojašnjava Slavković.

Razlika u ceni koja je bila i ona koja je usvojena danas je nešto veća od 1.000 dinara mesečno po detetu i roditelji mogu da traže naknadu za prethodne 3 godine.

Do sada je podneto, kako kaže Slavković, dvadesetak tužbi i ti roditelji će biti zamoljeni da ih povuku. Ako ne žele, Grad će, tvrdi Slavković, ispoštovati svoje obaveze.

Pravilnik koji je usvojen stupa na snagu 1. aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    10:43 // 8. 4. 2016.

    Realno cena je niska tako da je velika pomoc roditeljima koji imaju SRECU da su uspeli da upisu decu u drzavni vrtic.Treba biti realan niko nije krao novce mogli su da povecaju osnovnu cenu za 20% i da tako budu u skladu sa zakonom a da cena ostane ista.Meni idu dva deteta trenutno u vrtic i za novce koje placam mogu samo da sanjam da bi mi neko na drugom mestu pruzio takvu uslugu.Advokati kuvaju.

  • jovanovic

    17:54 // 5. 4. 2016.

    Dali odustati od tuzbe ili ne.Ad


    vokati obecavaju i kamatu za period od 3 godine a i svoje troskove naplacuju od tuzene pcelice.

  • Brane

    16:57 // 2. 4. 2016.

    Roditelji stvarno netrebaju da tuze "Pcelicu". Od toga bi koristi imali samo advokati, sudski vestaci i sud! Proces se moze "razvuci" na vise godina. Cak moze doci i do Ustavne zalbe. Ali zato direktor i sef racunovodstva (kako se vec zove) treba odmah da budu SMENJENI!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: