Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 11. 8. 2016.

| Ekonomija

Nema kolektora ni streljane zbog građevinske dozvole

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Skupština grada
Odbornici usvojili odluku; Foto: JV

Još neće početi izgradnja dugonajavljivanog Južnog kolektora koji bi trebalo da sakuplja otpadne vode iz novog Kliničkog centra i poteza oko Čaira, koji biva poplavljen posle svake veće kiše. Razlog je nedostatak građevinske dozvole.

Iz istog razloga neće početi izgradnja ni Medoševačkog ni Čamurlijskog kolektora, kao ni streljane u Sportskom centru “Čair”.

Oko 270 miliona dinara iz kredita koji je Grad podigao za kapitalne investicije biće potrošeno za renoviranje sportskih terena i ulica kao i za izgradnju kanalizacije, tačnije za radove na projektima za koje je obezbeđena dozvola.

Novac koji je prvobitno namenjen za gradnju ovih objekata biće potrošen za renoviranje terena u Osnovnoj školi “Radoje Domanović” i kod Filozofskog fakulteta, kao i za izgradnju kanalizacija u Gornjem Matejevcu, Komrenu, Bubanj selu, Gornjem i Donjem Međurovu i oko hale “Čair”.  Novac će biti utrošen i za asfaltiranje nekoliko ulica kao i za izgradnju privremenih saobraćajnica i priključaka u radnoj zoni “Ivan Milutinović”.

Odluku o promeni namene sredstava iz kredita prošle nedelje usvojilo je Gradsko veće, a danas i Skupština Grada. Bivši gradonačelnik Niša i šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić kaže da je u trenutku kada su odlučivali o podizanju kredita bilo racionalno planirati izgradnju ovih kapitalnih objekata.

Neke stvari nisu pod našom kontrolom i taj deo je teško ubrzati. Pre svega govorim o žalbama koje su otišle prema Ministarstvu građevine i prema Upravnom sudu. Očekivali smo dozvole do kraja leta, posebno za Južni kolektor, ali koliko znam u toku su postupci na osnovu dve žalbe građana na rešenja koje im je dalo Ministarstvo. Ne znam koliko mogu da traju postupci, nadam se ne toliko da bi mogli da ugroze izgradnju Južnog kolektora – kazao je Perišić.

I dok u vlasti ovakvu odluku pravdaju tvrdnjom da je kanalizacija u selima kapitalna investicija koja je građanima važnija od streljane, opozicija oštro kritikuje ovakav potez osuđujujići bivšu vlast zbog “nesposobnosti” da pribavi projektnu dokumentaciju. Branislav Jovanović Nova vlast nema izbora; Foto: NPS

Banka ne bi dala kredit da su znali da objekti za čiju se izgradnju traži novac nemaju dozvolu. Neozbiljno je od strane prethodne lokalne vlasti što su nam uopšte predlagali te projekte. Nadam se da će oni koji su predlagali kreditiranje izgradnje objekata bez projektne dokumentacije biti sankcionisani – rekao je Branislav Jovanović lider Narodnog pokreta Srbije.

Jovanović ipak dodaje da je “bolje išta nego ništa” i da novo gradsko rukovodstvo nije imalo izbora nego da preusmeri novac.

Vraćanje kredita bio bi auto gol i loš poslovni potez. Smatram da je to iznuđeno rešenje, ali na greškama se treba učiti - dodaje Jovanović.


Preusmeravanje novca od kredita nije po zakonu

Iz odborničke grupe Dveri - DSS kažu da ovakva odluka nije u skladu sa Zakonom o javnom dugu, jer bi trebalo da je prethodno odobri Ministarstvo finansija.

Šta će Ministrarstvo finansija reći na promenu ove odluke, kao i poslovna banka koja je dala kredit? - pita se Goran Đorđević iz DSS-a.

Podsećamo da je gradska vlast 2015. godine podigla 800 miliona dinara za kapitalne investicije i 1,2 milijarde za refinansiranje dotadašnjih kredita

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad 2008

    18:36 // 12. 8. 2016.

    ..."neznam koliko će da traju postupci". Od prvog dana bavljenja politikom,g-dine Perišiću, pokazivali ste neznanje. Umesto da ste ostavili traga u institucijama Republike,pa da se barem čujete s njima, Vi se "nadate"...

  • snezana

    20:30 // 11. 8. 2016.

    Pitam se samo da li i ko privatno uzme pare sa kreditne kartice i ceo dozvoljeni minus a onda razmislja u sta da potrosi taj novac jer ono sto mu zaista treba tom sumom ne moze da kupi?

    • expert

      11:26 // 12. 8. 2016.

      Mislis, u prevodu, uzme kredit pred izbore, uradi par rebalansa budzeta, obmane narod jer se nije pripremio (tj nema pojma) i sad aj ne vazi se? Zna se kome je to svojstveno a kako narod kaze i sve dozvoljeno i oprosteno? A mi cemo da cutimo i trpimo? A kamata ide a placamo je mi kroz vece takse, grejanje, struju...

  • bidza

    18:58 // 11. 8. 2016.

    Neka izgrade sve to pa nek podnesu zahteve za ozakonjenje tj upis u katastar bez dozvole, legalizaciju i tome slicno.Za gradjevinsku dozvolu u zoni servisa i skladista sam cekao 9 godine. Plato sam komunalije 19 hiljade evra. Nemam vodu i kanalizaciju a za struju dao 16 hiljade evra. U Nisu ce uvek biti tako pa nek dodje na vlast i Novak Djokovic!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: