Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 25. 8. 2014.

| Ekonomija

Neverovatno niske cene pokazatelj siromaštva

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Pljeskavica-Bela-Palanka.JPG
Cene u Beloj Palanci mnogima nerealne: pljeskavica - 38,50 dinara

Dati 38,5 dinara za pljeskavicu od 100 grama za stanovnike razvijenih opština možda bi bilo beznačajno, dok je za žitelje Bele Palanke, koja spada u jednu od najsiromašnijih, i ovo udar na budžet.

Cene kugle sladoleda od 20 dinara ili čaša boze od 30 dinara toliko iznenađuju goste ove varoši da često potraže od prodavaca da ponove, dok njenim stanovnicima sa prosečnom mesečnom zaradom od 23.000 dinara bez poreza i doprinosa, ove cene i nisu tako niske.

Kako zaključuju stručnjaci, one jesu posledica jako lošeg ekonomskog stanja u kom se ova opština nalazi i niske platežne moći njenih stanovnika, kojih prema procenama Republičkog zavoda za statistiku ima oko 12.000. Boza-sladoled Kugla sladoleda u Beloj Palanci - 20 dinara, čaša boze - 30 dinara

Prema podacima Agencije za privredne registre koji su nam dostavljeni u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, u ovoj opštini ima 79 registrovanih pravnih lica sa 456 radnika.

- Još 1.300 radnika je u javnom sektoru, tako da je tamo oko 1.800 ukupno zaposlenih, a neupošljenih je čak 2.300. To znači da je stopa nezaposlenosti preko 50 odsto. To vam je stanje u Beloj Palanci - kaže predsednik RPK Niš Dragan Kostić.

On dodaje da u toj opštini postoji samo jedan ozbiljni izvoznik, firma "Obuća Pavle" koja sama upošljava 142 radnika.

- Računajući "Obuću Pavle", čiji udeo u izvozu čini 90 odsto od svih belopalanačkih firmi, Bela Palanka je prema spoljnotrgovinskoj razmeni na 18. mestu među 20 opština. Iza nje su samo Ražanj i Žitorađa - dodaje Kostić.

On ističe da ne zna koji su planovi uprave Opštine za razvoj, s obzirom na to da Bela Palanka nije članica Komore.

- Imamo statističke podatke koji su pokazatelji stanja u regionu. Imaju dosta mogućnosti za razvoj, razgovaraćemo sa predstavnicima Opštine o njima. Nekada se govorilo o turističkoj zoni kod njih, ali to je sada daleka priča. Moramo da vidimo koji su im razvojni potencijali - kaže Kostić.

Bela Palanka Dragan Kostić: Razgovaraćemo s predstavnicima Opštine o razvojnim potencijalimaPrema stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave, kako piše u Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona za 2013. godinu, Bela Palanka spada u takozvana "devastirana područja", odnosno među 23 opštine "četvrte grupe razvijenosti".

Nju, kako piše, čine "lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka".

Ova lista ukazuje na izuzetno neravnomeran razvoj regiona u Srbiji s obzirom na to da je više od polovine opština na njoj sa juga zemlje. Tu spadaju i Babušnica, Bojnik, Bosilegrad, Vladičin Han, Kuršumlija, Lebane, Medveđa, Svrljig, Surdulica, Trgovište i Crva Trava

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub Vučinić

    20:34 // 17. 4. 2019.

    Do pre dve-tri godine, dva kolača i limunada u poslastičarnici u Beloj Palanci su koštali 100 dinara. Onda je to odjednom drastično poskupelo, i sad košta 140 dinara.

  • Miroslav Jović

    07:48 // 15. 9. 2014.

    Kaže se za Obuću Pavle da je najveći izvoznik, a gde su oni ovčari da izvoze jagnjad u Izrael. Taj sastanak se već zaboravio, a bilo ga onomad u Svrljigu. Ajte ljudi da se radi a ne da se kuka.

  • Sasa M.

    11:34 // 27. 8. 2014.

    Uopste me ne cudi da je tako. Nesposoban politicki kadar opstine koji misli jedino na sebe i da ostane na vlasti. Umesto bazena zasto nisu napravili fabriku vode. Voda sa Banjice propada za badava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: