Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 29. 9. 2016.

| Ekonomija

Niška javna preduzeća duguju, zadužuju se, a prijavljuju dobit

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Toplana isto prijavila dobit, ali i najveće plate; foto: JV arhiva

Od 10 javnih niških preduzeća samo je “Gorica” prijavila minus u 2015. godini, dok su sva ostala ostvarila dobit. Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur kaže da preduzeća bolje posluju nego poslednjih godina, ali da se kod mnogih ne radi o realnoj, već o knjigovodstvenoj dobiti.

Toplana je na jednoj od prošlih sednica Gradskog veća dobila odobrenje za podizanje 250 miliona dinara kredita, a “Jugorosgasu” u ovom trenutku duguje oko 400 miliona dinara.

Slična je situacija i sa “Medianom” kojoj samo Grad duguje više stotina miliona za usluge, a odobren joj je i kredit na poslednjoj sednici Veća. Ipak, oba preduzeća, kako piše u njihovim izveštajima o radu za 2015. godinu, ostvarila su dobit i to Toplana od oko 205 miliona dinara, a “Mediana” od 32 miliona.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur i pored toga kaže da sva javno komunalna preduzeća nisu obmanjivala Gradsko veće i da postoji jasna slika o poslovanju svih. Navodi primer Direkcije za javni prevoz koja je prijavila dobit od oko 29 miliona dinara, ali je i sama u izveštaju, kako kaže, rekla da je realna dobit svega 3 miliona.

Mogu da kažem da ako se uporedi situacija u našim javnim preduzećima danas sa situacijom iz nekih prethodnih godina, stvarno može da se primeti vidno poboljšanje poslovanja. Jedna zdravija klima. To je zato što zarade stoje ili se smanjuju. Broj zaposlenih stoji ili se smanjuje, a opet nalaze se načini da se povećanjem obima poslovanja povećaju prihodi - rekao je Banđur.

Resorni većnik Igor Vojinović kaže da je dobit koju prijavljuju preduzeća “stvar računovodstva i metodologije”.

Razlika je uvek između prihoda i rashoda i stvarnih novčanih tokova u preduzeću. Potraživanja preduzeća od građana i privrede su velika i tu je ono što pravi razliku između prikazane i stvarne dobiti. Zakon o računovodstvu je potpuno jasan i svi izveštaji koji su nam dostavljeni su urađeni potpuno u skladu sa njim - rekao je Vojinović.


Najveće plate u Toplani

Prosečne plate u niškim javnim komunalnim preduzećima kreću se od 32.000 do skoro 51.000 dinara, a najveće su Toplani - tačno 50.928 dinara.

Najmanje plate su na niškom Aerodromu i u “Gorici”, oko 32.000 dinara, dok prosečnu platu veću od 40.000 imaju u Parking servisu, Direkciji za javni prevoz, JKP “Naisus” i Objedinjenoj naplati.

Zamenik gradonačelnika Miloš Banđur kaže da ne želi da brani poslovnu politiku Toplane, ali da je razlog za najveće plate u ovom preduzeću veliki broj visokoškolaca.

Ako poredite prosečnu zaradu za niskokvalifikavonag, kvalifikovanog ili polukvalifikovanog radnika, zazaposlene sa srednjom ili višom stručnom spremom u bilo kom preduzeću, videćete da tu ne postoje velika odstupanja. Gradska Toplana ima najveći broj visokoškolaca i to je ono što podiže prosečnu zaradu - pojašnjava Banđur.

Na pitanje da li su svi visokoškolci Toplani realno potrebni, Banđur nije precizno odovorio, već je rekao “da samo pokušava da objasni otkud najveće plate u Toplani”.


Najviše para Gradu daje “Mediana”

Iako je bivši zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković više puta zahtevao od preduzeća koja su ostvarila dobit da deo novca podele sa Gradom, a sličnog mišljenja je i njegov nalsednik Miloš Banđur, nisu se sva preduzeća odlulčila na taj korak.

Najviše daje “Mediana” čak 10 od ostavrenih 32 miliona dinara dobiti. Objedinjena naplata da je pola od 955.000 dinara ostvarene dobiti, Direkcija zajavni prevoz milion od 32 miliona dobitka i PArking servis 10% od ostvarenih 8 miliona dinara dobiti.

Tu se priča završava, a Banđur kaže da preduzeća treba “da se vode i zdravom logikom u poslovanju”.

Ako imate preduzeće koje je gubitaš, ako ima probleme u poslovanju, naravno da dobit treba da preusmeri na rešavanje tih problema. Ali ako imate preduzeće koje nema gubitke i kredite logično je da dobit podeli sa Gradom, a na koji način će to da uradi regulisano je zakonom - rekao je Banđur.

On dodaje da su se sva preduzeća konsultovala sa Gradskim većem oko raspodele dobiti i pre donošenja konačne odluke i, kako kaže, Veće i resorna uprava su davali saglasnost na takve odluke.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • bbaksuzic

    11:09 // 2. 10. 2016.

    Treba pitati direktora Toplane da li mu treba 8 pravnika?

  • blackburn

    18:12 // 29. 9. 2016.

    Ajde,budimo realni,pa pitajte novog direktora Toplane,treba li mu toliko visokoskolaca?Zasto uvazani Bandjur nije rekao koliko Grad duguje Toplani,kao sto je dao cifru za "Medijanu"? Toplana se spinuje kao jedini problem,da bi se ljudi zamajavali i da ne potezu pitanje nerada Skupstine Grada,Gradskih opstina i Uprava a i viska zaposljenih sa VSS!Potpisujem!

  • što malo

    17:19 // 29. 9. 2016.

    ne date Medijani da diše?! Pustite ljude da kupe nove kamione i ostalu neophodnu opremu. Ne morate baš svake godine da se omastite njihovom dobiti. Privatizujte nepotrebna gradska preduzeća poput Nišstana, Jedinstvene naplate, Zavoda za urbanizam, od pet napravite dve gradske opštine i nećete morati da uzimate parice Medijani.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: