Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 30. 4. 2014.

| Ekonomija

"Niški Vodovod privilegovan u skladu sa zakonima"

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vodovod23.jpg
JKP "Naisus" može da obavlja poslove bez tendera, arhivska fotografija

Gradska Uprava za komunalne delatnosti, u odgovoru predsedniku niške Skupštine, tvrdi da je odluka o ekskluzivnim pravima JKP “Naisus” zakonita.

Iako je odluka koja dozvoljava niškom Vodovodu da poslove izgradnje i rekonstrukcije obavlja bez tendera izazvala oštru rekaciju Lokalnog antikorupcijskog foruma, u ovoj Upravi, koja je i pisala prvobitni predlog sporne odluke, smatraju da zakoni nisu prekršeni.

Obrazloženje je poslato predsedniku Skupštine Grada Miletu Iliću, nakon njegovog zahteva da se zakonitost odluke još jednom preispita.

- Činjenica da je donošenjem osporavane odluke od strane Grada Niša stvoren pravni osnov za dodelu isključivog prava ni na način istu ne čini nezakonitom i neustavnom - stoji u odgovoru Uprave.

odgovor Odgovor Uprave potpisao zamenik načelnika Hranislav ĐorđevićOvo je opravdano Zakonom o javnim nabavkama, koji u delu isključivog prava odobrava određenom licu da na određenom geografskom položaju obavlja određenu delatnost koja mu je dodeljena ili proizilazi iz posebnih propisa ili akata koje su doneli država, autonomna pokrajna ili lokalna samouprava.

U ovom slučaju spornu odluku je doneo Grad Niš i to, kako kažu u resornoj Upravi, u skladu sa Zakonom o komunalnim deltanostima i Zakonom o javnim nabavkama.

Ovo praktično znači da JKP “Naisus” sada može bez tendera da obavlja sve poslove izgradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže na teritoriji Niša.

Podsetimo, nakon što je početkom februara Skupština Grada omogućila svojevrsni monopol niškom Vodovodu na projektovanje i izgradnju vodovodne mreže, Lokalni antikorupcijski forum je ukazao na moguću nezakonitost takve odluke.

Mesec dana kasnije i republička Uprava za javne nabavke je zaključila da je odluka niške Skupštine protivzakonita.

Međutim, nakon najnovijeg tumačenja Uprave za komunalne delatnosti, u vrhu gradske vlasti tvrde da je Ustavni sud jedina institucija koja još može da se izjasni po ovom pitanju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Uzas

    14:46 // 30. 4. 2014.

    Ha ha ha to da moze cuveni direktor Andrejevic da muti kada mu zatreba :) e svi su opsasni,ne zna se ko vise muti ali stvarno !

  • Ivan

    14:36 // 30. 4. 2014.

    A ko bi trebalo da radi izgradnju vodovodne mreze ako ne preduzece koje i odrzava tu vodovodnu mrezu i snabdeva grad vodom?
    To je kao da NisEkspres mora da popravlja autobuse u nekom ovlascenom serv.

    • peki

      11:46 // 1. 5. 2014.

      Sto ne druge firme? Ako radi samo vodovod,bice cevovodi isti ko i vas nerad...Prenatrpano i puno partijskih neznalica. Pa pukla cev,bakterije se izmilele,i sami sebe kontrolisemo..sve je ok.Bedo grads

  • Zoran Jovanovic

    13:51 // 30. 4. 2014.

    Perisic sve drzi pod kontrolom nista ne brinite.jer vodovod izasao u susret fk radnickom i bio zirant sve se radi po zakonu.

    • ***

      15:19 // 30. 4. 2014.

      Ajd,ishvali ih jos malo,bicemo ti zahvalni.

    • Dr.Pravdić

      15:44 // 30. 4. 2014.

      @Zoran Jovanović. Da sam na Perišićevom mestu zamolio bih te da mi više ne pomazeš svojim komentarima!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: