Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 18. 9. 2014.

| Ekonomija

Novi zakon bolji za potrošače

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
racuni
Potrošači od 22. septembra u povoljnijem položaju, foto: flicker.com

U niškom Centru za zaštitu potrošača “Forum” kažu da su izmene u novom Zakonu o zaštiti potrošača u skladu sa evropskim regulativama i da je posebno definisan odnos javnih preduzeća i potrošača.

Novi zakon sa svim izmenama i dopunama trebalo bi da počne da se primenjuje od 22. septembra.

Za Jovana Jovanovića iz “Foruma” najbitnija je primena evropskih propisa i podizanje značaja samog zakona.

- Gotovo sve evropske direktive koje smo i ranije predlagali su ovog puta ušle u zakon i što je najvažnije izbačena je ona premisa od ranije, a to je da se nakon navođenja evropske regulative umesto tačke stavi zapeta, što znači da su svi drugi zakoni imali prednost u odnosu na Zakon o zaštiti potrošača - rekao je Jovanović.

Prvi put za 10 godina, kada je i napisan prvi Zakon o zaštiti potrošača, u ovaj akt ušlo jedno od osnovnih prava potrošača, a to je učešće potrošača u donošenju svih odluka koje se tiču njih.

- Sada sva javna preduzeća imaju obavezu da formiraju dva tela, Savet koji daje mišljenje o odluci i tu mora biti predstavnika potrošača i drugo Komisija za rešavanje reklamacija u kojoj se takođe nalaze predstavnici potrošača - rekao je Jovanović.

forum Okrugli sto o novom zakonu održan u Regionalnoj privrednoj komori Niš. S leva na desno: Verica Novaković, Jovan Jovanović i Mirjana DamjanovićO novom zakonu danas je u Nišu govorila i Vesna Novaković, pomoćnica ministra trgovine koja je naglasila da je dosta izmenjen i deo zakona koji se odnosi na reklamaciju nakon kupovine.

Naime, sada po novom zakonu prodavac je dužan da se u roku od 8 dana izjasni o reklamaciji, a sve primedbe potrošača mora da čuva u posebnoj knjizi, minimum 2 godine.

Takođe, nov zakon omogućuje kupcima da odustanu od kupovine ako su iz nekog razloga nezadovoljni i da svoj novac dobiju nazad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ing Zoran Vukov

    09:15 // 15. 2. 2016.

    Kako to da Jovanović nije primetio da je u novom Zakonu izbačeno značenja pojedinih izraza:19)PRODAJNA CENA,20)JEDINIČNA CENA ROBE,21)JEDINIČNA CENA USLUGE i22)CENA PO ČASU?Brisanje ovih značenja Vlast je ozakonila krađe koje se vrše sa računima JKP,gde se grejanje plaća sa 2 cene, fiksni telefon sa unetom preplatom a bez OBRAČUNA,kao i više nezakonitih stavki u računu za struju obračunska snaga

  • shaft

    16:58 // 18. 9. 2014.

    postovani gospodine jovanovicu,pronacice oni rupe u zakonu!zivi bili pa videli!para vrti gde burgija nece!

  • Perica

    15:39 // 18. 9. 2014.

    Super. Samo još da neko počne da poštuje zakon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: