Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:42, 29. 2. 2016.

| Ekonomija

Opet se evidentira koliko se duguje niškim radnicima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
radnici
Radnici propalih preduzeća skoro svakog dana protestovali ispred Gradske kuće i tražili pomoć; foto: arhiva JV

Od ponedeljka 7. marta radnici nekadašnjih industrijskih giganata iz Niša koji potražuju zaostale zarade, moraće opet da prijavljuju šta im se i od kada duguje. Prva isplata očekuje se do kraja godine, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Kako objašnjava gradski većnik Mihajlo Zdravković, sa nadležnim ministrima danas je dogovoreno da se počne da evidentiranjem potraživanja radnika, ali isključivo onih čija su preduzeća aktivna, odnosno i dalje su u nekom postupku stečaja i nisu izbrisana iz evidencije APR-a.

Napominje da je skoro sasvim izvesno da će se evidentiranje obavljati u Centru za socijalni rad, gde će biti otvoreni posebni šalteri samo za radnike, a cela procedura neće ništa koštati.

Radnici treba da donesu dokumenta, a obavestićemo ih koja, i da sa našim službenikom sačine izjavu koja će imati formu službene beleške, gde će pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću reći koliko im se duguje i da li su u međuvremenu neka potraživanja izmirili - objašnjava Zdravković.

Radnici propalih firmi će moći da prijave zaostale plate iz perioda od 2001. do 2015. godine.

perisic zdravkovic Perišić i Zdravković danas se sastali sa nadležnim ministrima; foto: J. C.Sve prijave Grad Niš će, kako objašnjavaju gradonačelnik Perišić i većnik Zdravković, proslediti nadležnim ministarstvima koja će, po modelu vojnih penzionera, doneti model po kome će izvšiti isplata zaostalih plata.

Rešenje će svakom radniku stići na kućnu adresu u formi ponude. Ukoliko je prihvati biće mu isplaćeno onako kako je to predložila država, a oni koji to ne žele mogu da primene ostala pravna sredstva  - napominje Zdravković.

Gradonačelnik Zoran Perišić rekao je da prvu ratu isplate radnici mogu da očekuju do kraja godine, a najavio je će i pre toga možda dobiti i novčanu pomoć.

Pokušaćemo uz pomoć Vlade da i dok se čeka na početak te prve isplate nekako finansijski pomognemo, onoliko koliko to grad i država budu mogli, možda nekom formom jednokratne pomoći - rekao je Perišić.

Što se tiče firmi koje nisu aktivne, u kojima je završen stečaj, kako će i da li će uopšte biti evidentirani bivši radnici, biće poznato, rekao je gradonačelnik Niša, do kraja ove nedelje. On napominje da je oko 90% firmi koje duguju radnicima aktivno.


Prethodni podaci neadekvatni

Iako su potraživanja radnika propalih državnih firmi bila evidentirana i 2011. godine, gradski većnik Mihajlo Zdravković objašnjava da je reč o neadekvatnim podacima, koji su u međuvremenu zastareli, a kao najveći problem ističe što se ne zna za svakog radnika posebno koliko mu se duguje i za koji period.

Po prethodnoj Uredbi iz 2011. godine građani koji su podnosili zahtev, oni su to činili za ukupan dug. Međutim, ovog puta svaka prijava mora biti „razbijena“, mora se navesti svaka plata i koji je to period. Dakle mora sadržati glavnicu, troškove, a kamata će biti predmet ponude države. Naime, sada će se primeniti drugi model za obračunavanje kamate - kaže Zdravković.

On napominje da će  radnici u toku ove nedelje biti obavešteni gde će se evidencija obavljati, kao i koju će sve dokumentaciju morati da dostave.

Očekujem da ćemo do kraja marta sprovesti evidentiranje, mada broj radnika varira od 2.000 do 8.000, tako da ćemo videti koliko će to ići brzo - kaže Zdravković.


Obećanja pred izbore?

Bivši radnik MIN koji već 43 dana štrajkuje glađu Zoran Nešić, kaže da jeste načinjen pomak, ali on i dalje ne veruje da će sve biti rešeno. Zato, ističe, neće ni prekinuti štrajk.

Vraćamo se na početak, opet se beleži kome se i koliko duguje. Osim toga, ja i dalje ne verujem da je dobro da se to isplaćuje na rate, već sve treba odjednom. Sve mi se čini da je ovo samo priča pred izbore - kaže Nešić.

S druge strane, gradonačelnik Niša tvrdi da nije reč o praznim obećanjima pred izbore i ističe da je ovo konačan dogovor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    18:11 // 1. 3. 2016.

    Losi poticari,dobri psiholozi!Zamislite da smo u Grckoj,Italiji,Spaniji,gde za mnogo manje probleme,narod ustaje i solidarise se medjusobno!Kod nas je na snazi najgora srpska poslovica"use i u svoje kljuse".Znaju to sve vlasti od 2000-te,zato i vrsljaju,nisu osetili "cvrsto"!

  • gorcilo

    16:09 // 1. 3. 2016.

    Žena ima već 2 god. izvršno rešenje Privrednog suda u vezi naplate 2 plate iz "Nitksa" tako da je ponovo evidentiranje radnika čisto zavlačenje ljudi i kupovina vremena. i predlagači sami ne veruju u ovo. A šta se je uradilo svih ovih godina.

  • NN-1

    15:56 // 1. 3. 2016.

    Evidenciju će završiti ...za 40 godina ! Ima šanse za sve radnike "MIN"-a , "EI"-a ,
    "Gradjevinar"-a...
    "Sam da gi obrnu - pa će vi vrnu" !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: