Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 23. 6. 2015.

| Ekonomija

Perišić: Ne krijemo budžet, greškom ga nema

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Ne kriju budžet, ali nikako da ga objave; Gradska kuća u Nišu

Iako već mesecima na sajtu Grada Niša nema važećeg budžeta, već dve nedelje kabinet gradonačelnika, zamenik gradonačelnika, pa i sam gradonačelnik tvrde da je to "propust" i da će biti objavljen, jer "nema razloga da se krije".

Zoran Perišić Neobavešten ili neiskren? Zoran Perišić, arhiva JVUpitan na konferenciji za novinare juče nakon sednice Gradskog veća zbog čega gradska vlast krije budžet gradonačelnik Zoran Perišić odgovorio je da to nije bilo čija namera, već greška.

Mogu da izađem da pitam zašto te informacije nema. Zaista ne shvatam zašto nešto što je prošlo skupštinsku raspravu, nešto što je bilo transparentno... Nečiji propust sigurno jeste. Proveriću i daću vam informaciju, možda čak i u narednih par minuta - rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je odbio da direktno odgovori na pitanje da li će zbog tog propusta neko biti kažnjen.

Podsetiću vas na Zakonu o radu. Nisu gradonačelniku u rukama tako veliki mehanizmi da nekog kazni ili nagradi - rekao je Perišić.

On je odbacio tvrdnju da bez objavljenog budžeta građani ne znaju po kom dokumentu gradska vlast troši njihov novac, uz objašnjenje da znaju "jer su upoznati sa radom Skupštine".

Podsetimo, kako su Južne vesti ukazale početkom juna, ne samo da je aktuelni budžet usvojen bez javne rasprave, nego ga nije moguće pronaći ni na sajtu Grada.

Jedini objavljeni dokument na stranici "Budžet grada" je nacrt budžeta koji je Gradsko veće krajem decembra poslalo Skupštini na usvajanje.

Tako poreski obveznici ne samo da ne znaju šta su odbornici inicijalno usvojili, već ni šta piše u naredna 2 rebalansa koji je u međuvremenu ovaj važan dokument do sada pretrpeo.

Iz Gradske kuće su tada odgovorili da će "proveriti odmah o čemu se radi".

Nedelju dana kasnije je i zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković obećao da će budžet biti objavljen "do kraja nedelje".


Šta je budžet?

Budžet je dokument koji sadrži spisak planiranih prihoda i rashoda Grada za jednu godinu.

Nacrt odluke Na gradskom sajtu samo "nacrt", ali bez konačne odlukePlan prihoda govori koliko novca i iz kojih izvora gradska vlast planira da ga prikupi, dok rashodi pokazuju na šta nameravaju da potroši prikupljeni novac.

Po budžetu se planiraju i sprovode i javne nabavke, pa čak i one najmanje.

Trošenje novca mimo planiranog načina predstavlja krivično delo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    09:02 // 24. 6. 2015.

    И ја сам грешком заборавио да предам завршни рачун за фирму и немам шта да кријем.

  • shaft

    17:27 // 23. 6. 2015.

    Kad nemas dobar izgovor-bolje cuti,jer upadas u jos vecu nebulozu!Mada,bolji je odgovor,kako izjavi jedna niska radnica u kulturi-NAROD JE NA IZBORIMA REKAO SVOJE!

  • Milance

    15:19 // 23. 6. 2015.

    U pravu je gradonacelnik! On ne krije ni snimke na kojima se cuje kako namestaju tender, a kamo li nekakav gradski buzet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: