Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 16. 6. 2015.

| Ekonomija

Pirot proglašen "izuzetnom destinacijom Evrope" u Srbiji

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
slikanaslovna
Pirot se istakao svojom bogatom gastronomskom ponudom; foto: V. Ognjanović

Peglana kobasica, kačkavalj, staroplaninska jela, sarme od lipovog lista, jagnjeći čomlek i ostali specijaliteti pirotskog kraja doneli su ovom gradu titulu "Izuzetne destinacije Evrope" na nacionalnom konkursu Turističke organizacije Srbije.

Osim prvoplasiranog Pirota, kao prateće destinacije odabrani su Leskovac i Sjenica, u konkurenciji od 20 opština iz Srbije.

slika3pirot Pirot - malo turista, ali puno specijaliteta; foto: V. OgnjanovićIdeja konkursa čija je tema bila “Turizam i lokalna gastronomija” bila je da se prepoznaju i nagrade manje razvijene turističke destinacije. Zato je, objašnjavaju iz TOS-a, jedan od kriterijuma bio i da je ukupan broj turista u svakoj opštini manji od nacionalnog proseka za 2014. godinu.

Međutim, to nije bio i najvažniji kriterijum.

Opštine koje su učestvovale morale su da imaju teritorijalno-specifičnu gastronomsku ponudu, dok je poseban naglasak stavljen na poljoprivredne i prehrambene proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom - kažu u TOS-u.

Oni dodaju da će izabrane destinacije biti uvrštene u “Mrežu izuzetnih destinacija Evrope”, zbog čega će moći da razmenjuju iskustva. Pored toga, kažu, pobednička i prateće destinacije biće promovisane i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju i putem interneta.

slika2pirot Gastro-ponuda Pirota i Leskovca će biti i međunarodno promovisana; foto: V. OgnjanovićInače, stručni žiri činili su autor emisije “Gastronomad” Nenad Gladić, Danijela Vićentijević iz Ministarstva turizma, Dragan Tešanović sa novosadskog PMF-a, Bojana Kalenjuk ispred Kulinarske federacije Srbije i Irena Čaklijan iz jedne turističke agencije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ninoslav manic

    08:32 // 17. 6. 2015.

    Ako je hrana glavno merilo za "Izuzetnu destinaciju Evrope" onda smo stvarno daleko dogurali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: