Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 12. 8. 2010.

| Ekonomija

Počinje izgradnja fabrike Jura

Autor:S.S. i P.B.Izvor:Južne vesti

Korejska kompanija “Jura” počinje sledeće nedelje da gradi fabriku u Nišu, gde će biti zaposleno 1.500 radnika, a čija će plata iznositi između 20 i 30 hiljada dinara.

Ovu sjajnu vest za posustalu nišku privredu saopštio je juče Jongvu Nam, direktor Jure koji je sa gradonačelnikom Niša, Milošem Simonovićem potpisao finalni ugovor o gradnji fabrike automobilskih kablova.

- Građevinski radovi počinju sledeće nedelje, a planiramo završetak za maj mesec sledeće godine. Do aprila meseca sledeće godine planiramo da primimo sve radnike kako bi odmah mogli po završetku objekata da uđu u hale fabrike. Za radnike u Nišu važiće isti uslovi kao i u Kragujevačkoj Rači jer će prvo biti na probnom radu tri meseca. Poštovaćemo zakon što se tiče radnih odnosa tako da će posle probnog rada biti primljeni u stalni radni odnos - rekao je Nam novinarima.

Nam je rekao da će izabrani radnici imati kurs o radu u fabrici.

- Radnici mogu da očekuju redovne plate s kojima mogu da reše egzisteciju. Za proizvodnju kablova nije potrebna neka visoka stručna sprema prema tome svi oni koji su zdravi i žele posao moći će da rade u fabrici. Svaki sat prekovremenog rada u radnoj nedelji plaćaće se 26 odsto više od uobičajne cene jednog časa. Sat prekovremenog rada u danima vikenda biće plaćen više nego duplo, odnosno 110 odsto od jednog časa rada u fabrici - saopštio je Nam.

Gradonačelnik Niša, Miloš simonović je istakao juče da je ova investicija najveća u poslednjih 20 godina.

- Dolazak “Jure” u naš grad sniziće stopu nezaposlenosti u Nišu. Ne samo zbog toga što će zaposliti 1.500 radnika već što fabriku grade firme iz našeg grada i okoline - rekao je Simonović.

Južnokorejska kompanija Jura (Yura Corporation) izgradiće fabriku u industrijskoj zoni Donje Međurovo, u koju će u naredne tri godine investirati 10 miliona evra. Grad Niš će projekat podržati tako što će dati besplatno zemljiše dok će Agencija za promociju stranih investicija (SIEPA) za svakog novozaposlenog, poslodavcu bespovratno dati 5.000 evra.

Jura je jedan od svetskih lidera u proizvodnji sistema za distribuciju elektronskih delova za automobilsku industriju.

Ova kompanija u svetu ukupno zapošljava više od 50.000 ljudi, a u 2009. godini ostvarila je promet od oko 700 miliona evra na nivou cele grupacije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: