Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:58, 16. 2. 2010.

| Ekonomija

Pokrenuta proizvodnja u Kopaoniku

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
SIK Kopaonik
Vojkimir Miletić

 Posle dvogodišnje pauze, pogon pilane kuršumlijskog kombinata "Kopaonik" i zvanično je počeo sa radom.

U pogonu je, po rečima Borivoja Uroševića, predsednika Upravnog odbora, upošljeno 60 randika koji će raditi u jendoj smeni, dok je u perspektivi upošljavanje većeg broja radnika koji će kao nekada proizvoditi u tri smene.

- Ovaj dan smo svi dugo čekali. Veoma smo zadovoljni jer mašine ponovo rade u našem kombinatu. Za sada će se dnevno rezati po 30 metara kubnih osovine, ali se nadamo da će vremenom proizvodnja povećati jer su nam za sad ograničene sirovine koje smo nekad imali u zalihama - ističe Urošević, napominjući da je deo proizvodnje namenjen izvozu a deo je za domaće potrebe, odnosno za proizvodnju nameštaja.

Pomoć u oživljavanje proizvodnje uvom nekadašnjem gigantu najavilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja kao i varnjska kompanija “Simpo”. Visna ulaganja sredstava za pokretanje ovog i drugih pogona još nije konačna i uskoro će se znati detaljnije koliko je sredstava neophodno.

- Za sada nam je bitno da smo ostvarli cilj i pokrenuli proizvodnju, koja osim u pogonu pilane teče i u pogonu parketare a koja će se vremenom, siguran sam povećavati kako bi se u tri smene proizvodilo oko 100 kubika rezane građe - ne skriva zadovoljnstvo Urošević, podsećajući da je do dogovora sa Ministarstvom ekonomije došlo nakon dvonedeljne blokade magistralnog puta Niš – Priština.

Činjenicu da su blokadom puta radnici tražili da rade, a ne socijalnu pomoć, potvrđuju i gotovo svi uposleni koje smo i pored hladnog pogona zatekli nasmejane kraj mašina za proizvodnju.

Vojkimir Miletić ima 22 godine radnog staža u "Kopaoniku" i kaže da će se truditi da prethodni period što pre zaboravi.

– Dve godine ne radim, i još toliko nisam primao platu dok sam radio. Pokretanjem proizvodnje i upošljenjem radnika, mnogo štošta će se promeniti u našim životima. Tri đaka imam i samo ja znam kako smo preživljavali i sastavljali kraj sa krajem. Danas se osećam lepo i srećno, nadam se da će biti posla a što se rada tiče, radnici će sigurno sa zadovoljstvom ispoštovati sve obaveze – naglašava Miletić.

Inače, sredstva za pokretanje dva pogona „Kopaonika“, već su odobrena jer je Ministartvo ekonomije namenilo 1,6 miliona evra za rad pilane i 5,9 miliona za rad lesonita. Novac će biti izdvajan prema potrebama, a u pogonima koji pokreću proizvodnju biće upošljeni radnici kombinata koji su ostali bez posla kada je fabirka pre dve godine prestala sa radom. Prilikom privatizacije 2004. godine “Kopaonik” je brojao oko 1.500 randika, od kojih se na spisku zaposlenih u trenutku prestanka rada preduzeća nalazilo 450 radnika.

U pogonima kuršumlijske fabrike borave i stručnjaci iz Švedske, kako bi razmotrili mogućnost pokretanja proizvodnje lesonita.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: