Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 29. 9. 2014.

| Ekonomija

Pomoć za dvadesetak niških preduzetnika

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Help.jpg
U gradskoj kući ugovore sa "Helpom" potpisao je 21 preduzetnik i predstavnici 3 udruženja

Perionica veša Nišlijke Emilije Milisavljević uskoro će moći da opere i osuši mnogo više veša, jer je vlasnica od nemačke organizacije "Help" dobila grant kojim će kupiti 2 mašine većeg kapaciteta i jednu za sušenje.

Ona je posao pokrenula sama, ali joj je ovaj grant, kako kaže, od velike koristi.

- Sada bez problema mogu da radim sa hotelima, prenoćištima i restoranima - kaže Emilija.

Osim nje, grantove u vrednosti od 1.200 do 2.400 evra "Help" je podržao još 20 niških preduzetnika sa ciljem da smanji siromaštvo i podstakne zapošljavanje.

Pet žena i 16 muškaraca, koji će se baviti reciklažom, poljoprivredom i zanatom, ugovore su potpisali na svečanosti u Gradskoj kući.

Kako su rekli predstavnici "Helpa", ova organizacija je od 2002. godine u Nišu podržala pokretanje ili unapređenje posla 344 preduzetnika, a većinu sredstava za ovu podršku obezbedila je nemačka Vlada.

Prema uslovima projekta, preduzetnike delom podržava i Grad čije učešće u iznosu od oko 125 i po hiljada evra predstavlja 50 odsto direktnih troškova za deo projekta u Nišu.

- Obaveza Grada je da projekat podržimo, ali ne samo verbalno i samo danas, nego da preduzetnike pratimo u kontinuitetu dok napreduje njihov biznis - kaže zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Prošle godine u Nišu su na ovaj način podržana 24 korisnika.


Pomoć za reciklažu, proizvodnju komposta i građevinske radove

Ovaj projekat podrazumeva i pomoć kooperativama zbog koje su u Nišu osnovana udruženja "Reciklažni eko-centar", Udruženje za proizvodnju komposta "Eko-humus" i Udruženje za građevinske radove "Mahala 1".

Kooperative sa po najmanje 24 člana do kraja godine će dobiti opremu za obavljanje delatnosti u prosečnim vrednostima od 15.000 evra.

Peti projekat "Helpa" u Nišu, koji se zove „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji“, trebalo bi da od maja 2013. godine do kraja decembra 2016. godine obezbedi posao za najmanje 83 korisnika.

Za sve njih biće organizovane obavezne poslovne i stručne obuke i savetovanje tokom osnivanja i razvoja biznisa.

Kako ističu predstavnici "Helpa", opšti cilj projekta je uključivanje marginalizovanih Roma i drugih socijalno ugroženih grupa stanovništva u društveni i ekonomski život zemlje i smanjenje siromaštva. 

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: