Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 19. 6. 2014.

| Ekonomija

Porodične firme sve teže opstaju

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
Vip-forum-Porodične-firme.jpg
Vlasnici porodičnih firmi iz Nišavskog okruga na poslovnom forumu

Poreska opterećenja, administrativne poteškoće, jaka konkurencija i neadekvatan kadar, izazovi su i problemi porodičnih biznisa, istaknuto je na poslovnom forumu “Porodične firme – stub razvoja ekonomije Srbije” održanom u Nišu.

Bojan Bojović, koji će naslediti firmu ANP za računovodstvo i finansije od svog oca, kaže da su zajedno krenuli u poslovne “vode” iz dnevne sobe, a da sada imaju poslovnice u nekoliko gradova. Za uspeh porodičnog biznisa, kaže on, važna je posvećnost, požrtvovanost, ali i jedinstvo porodice koje upravlja firmom.

- Glavni problem porodičnih firmi jesu poreske obaveze koje su prevelike, a naplaćuju se po principu “zaradili ne zaradili morate da platite” pa su to neretko sume velike za inače mala preduzeća. Onda često firme postaju poreski dužnici, primorane su da uzimaju kredite i dolazi do nelikvidnosti - objašnjava Bojović.

Problem na koji je ukazao Petar Ilić, vlasnik niške porodične firme “Corona” koja proizvodi tekstil za domaćinstva, jeste i jaka konkurencija i teški uslovi za razvoj i napredak koji ugrožavaju opstanak firmi.

- Koliko god da mala firma napravi dobar proizvod, ona nema snage da ih reklamira i pozicionira na tržištu jer to iziskuje mnogo novca - napominje Ilić.

istrazivanje Rezultati istraživanjaOve probleme potvrdilo je i istraživanje o o statusu porodičnih firmi u Srbiji, koje je pokazalo da su najveći poslovni izazovi u porodičnom biznisu: visoke obaveze prema državi (39 odsto anketiranih firmi), pronalazak kvalitetnih radnika (19 odsto) i svakodnevne administrativne poteškoće (9,5 odsto)

Kako da na najbolji način ožive i obezbede održiv razvoj svog biznisa oko 40 preduzetnika i vlasnika porodičnih firmi iz Nišavskog okruga čulo je na Vip poslovnom forumu održanom u Regionalnoj privrednoj komori.

- Jak preduzetnički duh, usvajanje hrabrih strategija, odani zaposleni koji se osećaju kao deo porodice, efikasno upravljanje porezima i kapitalom i planiranje za naredne generacije su ključne su stvari za uspeh porodičnih firmi - objasnila je Danijela Mirković, viši menadžer u kompaniji Ernst&Young.

Ona je napomenula da je čest problem to što porodične kompanije angažuju računovođe koje samo “odrađuju posao”, a ne predlažu kako iskoristiti neke olakšice i raspolagati kapitalom i da je zato neophodno da povremeno angažuju stručnjaka iz te oblasti.

Istraživanje: 60 odsto firmi vodi prva generacija

Istraživanje o statusu porodičnih firmi u Srbiji, koje je početkom 2014. godine na uzorku od 170 kompanija radila agencija “Chapter4”,  pokazalo je da je najveći broj porodičnih firmi, čak 84,5% osnovan od strane trenutnog vlasnika i da skoro 73% trenutnih vlasnika nije blizu penzionisanja.

Oko 60 odsto anketiranih firmi posluje manje od 20 godina, što znači da njima rukovodi prva generacija vlasnika, dok u 29 odsto njih upravlja druga generacija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: