Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 28. 2. 2019.

| Ekonomija

Potvrđeno iz Ministarstva - Niš dao aerodrom, ali dug prema vojsci se ne oprašta

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Aerodrom
Država htela aerodrom, ali ne i dugove; foto: D. P.

U nemuštom saopštenju Ministarstva saobraćaja navodi se da je Grad Niš sa kašnjenjem počeo otplatu “aerodromskog” duga vojsci iz 2009. To praktično znači da su "pale u vodu" ranije najave da će poklanjanje aerodroma državi rešiti ta dugovanja. U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciji (NKD) smatraju da je ovo samo potvrda da nema raskida ugovora, a podsećaju i da bi Republika trebalo da preuzme dug.

Nakon izjave gradonačelnika Niša Darka Bulatović da je raskid neispunjenog ugovora sa vojskom u toku, što je demantovala ministarka Zorana Mihajlović rečima da taj problem tek treba da se rešava, iz njenog Ministarstva sada to i potvrđuju.

Povodom različitih tumačenja u javnosti rešavanja pitanja finansijske nadoknade za aerodromsko zemljište, naglašavamo da je Grad Niš, sa značajnim kašnjenjem, započeo ispunjavanje obaveza prema Republici Srbiji, odnosno Ministarstvu odbrane. Stav Ministarstva je da očekujemo da po završetku ovog procesa nadležni organi Ministarstva odbrane i Grada Niša formalno utvrde krajnje bilanse zaključenih ugovora i aneksa - navode u Ministarstvu.

Međutim, pojašnjenje da li ovo znači da Grad i u ovom trenutku otpaćuje dug, o kakvom se procesu radi i šta podrazumevaju “krajnji bilansi stanja” nije stiglo iz Ministarstva. Savetnica za medije ministarke Mihajlović nije odgovarala na pozive novinara, jer je, kako je rekla u SMS-u bila na sastanku.

Odgovore na pitanja šta se dešava sa ovim “aerodromskim” dugom i kako na ovo saopštenje gledaju u administraciji gradonačelnika Bulatovića, novinari Južnih vesti nisu dobili ni od Bulatovićevog portparola. On se nije javljao na telefon, niti je odgovarao na poruke.


NKD: Ministarstvo potvrdilo da nema raskida ugovora

Ono što vidimo iz saopštenja je, ističe Mladen Jovanović iz NKD, da nema oprosta duga. Dodaje i da bi država trebalo da isplati preostalo dugovanje.

Tamo se kaže da se tek mora utvrditi šta se desilo. Mi imamo situaciju da smo vratili zemljište, a da će oni da nam prepračanuju još koliko mi dugujemo, a realno bi bilo da sada Republika duguje Gradu. Zato što je Grad već dao neke stanove vojsci. Ako u politici postoji poštenje, onda bi ta komisija koja bi trebalo da se formira da bi se bavila tim pitanjem, trebalo da odluči da Republika plati Gradu, a ne da Grad isplaćuje vojsci - rekao je Jovanović.

Jovanović se pita i koji je to proces koji se spominje u saopštenju.

Podsetimo, gradonačelnik Bulatović rekao je da će zahvaljujući poklanjanju aerodroma državi, dug Grada prema vojsci biti oprošten. Ipak, u NKD kažu da ne postoji nijedan dokument koji to potvrđuje.

O eventualnom opraštanju duga, nisu želeli da govore u Ministarstvu odbrane. Ipak, oglasila se ministarka Zorana Mihajlović koja je rekla da bi Niš i Ministarstvo odbrane trebalo da formiraju komisiju koja bi se bavila ovim problemom.

Od prenosa vlasništva prošlo je pola godine, a pitanje duga aktuelizovano je nakon informacija da Gradu uskoro stižu "penali" i rate od 6.000 evra dnevno.

Inače, Bulatović je krajem marta 2018. godine tvrdio da je glavni “krivac” za to što Grad mora da pokloni aerodrom “štetan” ugovor iz 2009. godine i da ugovor ne može da se menja. Sada kaže da će ugovor biti raskinut i da je to definisano zaključkom Vlade Srbije od marta prošle godine, iako u tom zaključku nema ni reči o tome.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Toplicanin

    16:04 // 1. 3. 2019.

    Nego recite mi gde su nove linije? Od kada je drzava preuzela aeodrom nista od novih linija?!

  • Tivat

    00:09 // 1. 3. 2019.

    Nije "Nis dao.." vec interesna grupa odbornika vladajuce vecine! Dosljaci, selci, neslifovani...

  • Ljubica

    23:52 // 28. 2. 2019.

    Nazalost,znalo se da vladajuci lopovi spremaju teren da niski aerodrom bude vojna baza a 'ruski hum.centar'je bio samo maska!Ko je reagovao?Sta sada?

    • Marko

      13:51 // 1. 3. 2019.

      Ne spremaju ni vojnu bazu, niti himanitarni centar. U pitanju je još jedan privatni posao naprednjačke klike i njihovog šefa sa francuskom firmom kojoj je data koncesija za beogradski aerodrom. Još jedna naprednjačka laž, kojom se mažu oči narodu, kao i sa obećanjem da ćemo videti ugovor o koncesiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: