Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 4. 9. 2016.

| Ekonomija

"Rajaner" konačno leti iz Niša

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Rajaner
Rajaner prvi put leti iz Srbije; Foto: Vanja Keser

Posle bezbroj najava u zadnjih deset godina, najveća evropska "jeftina" avio-kompanija uspostavila je redovne linije iz Srbije.

Putnici na niškom aerodromu Putnici dolaze i iz Novog Sada; Foto: Vanja KeserAvion Rajanera iz Berlina je skroz pun sleteo oko 15 sati na "Konstantin Veliki". Ubrzo su ka glavnom gradu Nemačke odleteli i prvi putnici iz Niša. Među njima je bilo i turista iz Čačka, Negotina, Skoplja, ali i iz 350 kilometra dalekog Novog Sada.

Cena je presudna. Ima letova za Berlin i iz Beograda i Budimpešte, ali ne ovako jefitnih - kažu putnici iz glavnog grada Vojvodine.

Karta ka bilo kojoj od 4 destinacije ka kojima će Rajaner leteti iz Niša - Berlinu, Bratislavi, Dizeldorfu i Milanu - može da se kupi i za svega 10 evra sa svim taksama.

Ipak, cena karte zavisi od toga kada se ona kupi. Što pre, to jeftinije.

Menadžerka prodaje Rajaner za istočni Mediteran Kjara Ravara kaže da je ta kompanija odarala Niš u sklopu svoje poslovne politike da "oktrivaju nove destinacije", te da zasada nemaju planove da lete iz Beograda.

Iako su praktično istovremeno uveli čak 4 linije iz Niša, Ravara očekuje da letovi uvek budu rasprodati u oba smera.

Niš je potpuno nova destinacija i uvek je potrebno vreme da se stvari normalizuju. Mi imamo veoma visok stepen popunjenosti letova, u proseku preko 90 posto mesta na svakom letu je popunjeno, pa ne očekujemo da se Niš razlikuje - kaže Ravara.

Računajući 4 nove linije Rajanera, iz Niša avioni na redovnim linijama lete do čak 9 destinacija.

Direktor niškog aerodroma Vladica Đurđanović tvrdi da svaka nova linija donosi "minimum 30.000 putnika godišnje". Time se, dodaje, probijaju trenutni kapaciteti vazdušne luke u Nišu, pa iz vrha gradske vlasti najavljuju dogradnju aeodromske zgrade.

Inače, građani već sada mogu da kupe karte za letove mađarskog Vizera ka Minhenu, Dortmundu, Ajndhovenu, Bazelu i Malmeu, dok su u ponudi Rajanera Milano, Dizeldorf, Berlin i Bratislava.


Cene: Nema skrivenih taksi, platite ono što piše na sajtu

Dok mnogi građani sa nepoverenjem posmatraju veoma niske cene avio karata, naročito Rajanera, komentarišući često da su to "samo cene karte, bez taksi", iz te avio kompanije tvrde da su u cene koje se mogu videti na njihovom sajtu konačne i da nema ničeg skrivenog.

U osnovu cenu karte su, kažu u Rajaneru, uračunati prevoz i sve aerodromske takse. Pritom, dodaju, za razliku od većine "low-cost" Rajaner u cenu uračunava i dve torbe u ručnom prtljagu - jednu do 10 kilograma, dok druga može da bude manja, poput torbe za laptop. Ipak, svaki dodatni komad prtljaga se posebno plaća.

Cena karte za prtljag Ručni prtljag besplatan, ostatak se posebno plaćaUkoliko putnik želi da ponese više prtljaga, dodatna torba se posebno naplaćuje a cena zavisi od njene težine. Torba od 15 kilograma se naplaćuje između 25 evra, dok je za 20 kilograma potrebno doplatiti 35 evra po letu. Ipak, i tu su popusti česti, pa i to može koštati manje.

Uz kupovinu karte za Rajaner moguće je unapred rezervisati i rent-a-car u Berlinu, Milanu, Bratislavi ili Dizeldorfu po prilično niskim cenama, koje kreću od 15 evra za dan. Poređenja radi dnevni zakup automobila u Srbiji košta uglavnom i preko 30 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Krle

    08:25 // 5. 9. 2016.

    Čemu toliki hejt kad se pomene Crna Gora.

    • sugradjanin

      11:25 // 5. 9. 2016.

      Kamo srece da ima i do CG i do jos mnogih destinacija.Nije ovo samo za Nis,vec za ceo region,za Sumadiju,Z.Srbiju...Nego,cudo smo mi od naroda.

    • Marko

      12:44 // 5. 9. 2016.

      Šta ste navalili sa Crnom Gorom. Ryanair je privatna kompanija, ako imaju interesa leteće i tamo, to zavisi od broja putnika. Montenegro je leteo na toj destinaciji, ali nije bilo dovoljno putnika pa je grad subvencionisao letove.

  • Superhik

    07:35 // 5. 9. 2016.

    A jel i dalje. Manager za bezbednost aerodroma ona snajka sa brzim fakultetom Dzon Nezbit?

  • Jova

    00:46 // 5. 9. 2016.

    AAA!!!! Buka! Ne moze da se spava od aviona! Stres! Gde su sad ti komentari!? Bitno da se sere i pljuje po vojsci i ljudima koji reskiraju svoje zivote da bi nas branili!

    • razlika

      05:55 // 5. 9. 2016.

      @Jova Sleteo i uzleteo i nije nekoliko sati LETEO NAD GRADOM.

    • Eskadrila

      06:34 // 5. 9. 2016.

      Ovaj avion je došao i otišao, a borbeni lete na svakih 30sekunde i prave ogromnu buku u noćnim satima. Ogromna razlika!

    • Anoniman iz inata

      16:21 // 5. 9. 2016.

      Ama koji vam je svima koji se zalite na buku? Je l' ovo 19 ili 21 vek? Zamisli molim te, cuje se avion iznad grada, grada koji ima aerodrom... Da nema aerodroma u Nisu, sada biste svi vi na sva usta vikali kako i Nis zasluzuje aerodrom. "Svetu se ne moze ugoditi".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: