Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 19. 4. 2013.

| Ekonomija

Reprogramom se priznaje i zastareli dug za struju

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
brojilo

Građani koji sa elektrodistribucijom potpišu ugovor o "reprogramu duga", time priznaju i sva dugovanja starija od godinu dana, potvrdio je Bratislav Džombić, rukovodilac sektora za trgovinu električnom energijom Elektrodistribucije Niš, gostujući u emisiji "15 minuta" Južnih vesti.

Time je potvrđeno upozorenje Centra za zaštitu potrošača "Forum" da dužnici za struju koji stave potpis na ovaj sporazum koji nudi EPS, priznaju i dugove koji su i po Zakonu o obligacionim odnosima zastareli, pa i nenaplativi.

- Ja mislim da to, i pored sveg poštovanja prema zaštiti potrošača, nije valjan argument, zato što potraživanja zastarevaju za sudsku naplatu. U ovom redovnom postupku naplate, ona ne zastarevaju. Znači, mi imamo sva prava da potražujemo ukupno dugovanje. Ja bih u ovoj situaciji opet istakao pozitivni aspekt sporazuma, a to je otpis kamate obračunate u 2012. - kaže Džombić. Bratislav Džombić Bratislav Džombić

Na konstataciju novinara da je “Forum” ukazao i na to da je po sporazumu moguć otpis kamate samo iz 2012. godine i da to ne odgovara onima čija su dugovanja gomilaju iz prethodnih godina, jer ta kamata od ranije ne biva otpisana, Džombić je odgovorio:

- To jeste činjenica da kod tih velikih dugovanja koja se s godinama povećavaju, kamata igra veliki udeo u ukupnom dugovanju, ali ja bih naglasio ovom prilikom, da je uslove sporazuma i deo kamate koji će se otpisivati propisao Upravni odbor Elektropriverde Srbije svojom odlukom, tako da Elektrodistribucija Niš nije u mogućnosti da menja te uslove, niti da otpisuje nešto više od toga - ističe Džombić.

Ukupna dugovanja ka EPS-u iznose oko 100 milijardi dinara. Čak 10 odsto te sume duguju Nišlije, dok čitava trećina "pada" na jugoistok Srbije.

Do sada je, i pored povećanog broja rata otplate, sporazum o reprogamu potpisalo manje od 10 odsto dužnika.

Opširnije o svemu ovome i kamati iz 2012, koja se pojavila na aprilskim računima i onih koji su potpisali sporazum, možete potražiti odgovor u emisiji “15 minuta”. Celu emisiju možete pogledati u nastavku teksta.

15 minuta" - 19. april 2013 - gost, Bratislav Dzombić, ED Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    17:22 // 30. 5. 2013.

    Ja imam 430 000 duga za struju. Vec pet godina mi je iskljucena struja, skinuta zica sa bandere. Ostali bez posla, pustili do 130 000 i onda iskljucili. Udarili kamatu. Sad je ne izvodljivo platiti.

  • Milica

    05:10 // 23. 4. 2013.

    Umesto da naplacuju svoja potrazivanja redovno pa cak i sudskim putem do godinu dana Elektroistok se ponasao kao najgora zelenaska banka pustajuci da se na dugovanja talozi kamata na kamatu sto je njima uz velike gubitke u mrezi i licni nerad veoma odgovaralo. Preko naplata tih pljackaskih kamata zele sve svoje probleme da rese ali preko ledja sirotinje pri cemu ih Ministarstvo energetike zdusno podrzava. Ne moze vise da se placa to sto neki kradu struju godinama, sto Elektroistok ima ko zna koliko viska zaposlenih a pri tom se zaposljavaju i novi, da se isplacuju 13. plate, bonusi, regresi, ima da dele sudbinu naroda u svakom pogledu a ne stalno da kukaju kako su im primanja mala a niko iz elektroprivrede kada pitate ne sme i nece da kaze koliko mesecno prima.

  • Dragan Jovanovic

    07:57 // 20. 4. 2013.

    A ciji je on sin i iz koje je stranke. Nesto mi prezime poznato.
    Jos jedan zutokljunac, verovatno bez radnog staza na drugim radnim mestima.
    Neiskusne rukovodioce DS zamenili neiskusni rukovodioci SNS-a.
    Interesantna je pojava pozitivnog aspekta sporazuma po vam daju parce hleba a traze da platite sto kila.
    Interesantno je da od 1999 godine do danas svi u predizbornoj kampanji nude pravdu za potrosace, a cim dodju na vlast nastave da prete iskljucenjima kao i prethodni. Cak i kad smenite rukovodstvo retorika ostaje ista.
    Ovo vec postaje politicko-psiholoski fenomen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: