Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 30. 11. 2016.

| Ekonomija

Slavković: Budžet prezadužen u vreme vladavine DS

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Ljubivoje-Slavkovic-sanja-janackovic
Slavković bi da nadležni ispitaju trošenje budžeta

Iako je i Fiskalni savet ocenio da je nerealno planiranje budžeta Niša poslednjih godina glavni razlog za veliki deficit, bivši zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković kaže da je osnovni problem prezaduženje nastalo u periodu od 2008. do 2012. godine.

Slavković je reagujući na tekst Južnih vesti “Deficit koji je razljutio Vučića posledica lošeg planiranja”, kaže da bi budžetom trebalo da se i nadležni organi pozabave sistemski od 2008. na ovamo kako bi se utvrdilo šta se dešavalo u gradskoj kasi prethodnih godina.

Ja bih voleo da se neko ko se bavi odgovornošću pozabavi planiranjem i trošenjem niškog budžeta i to za period 2008-2012, pa i dalje sa presekom na dan primopredaje između gradonačelnika Kostića i Simonovića, a onda i kasnije i da se konačno jednom sazna prava istina ko je napravio pravi kriminal i kasapnicu niških javnih finansija i da svako za to snosi odgovornost - kaže Slavković.

Što se njega tiče, najveća rupa u budžetu nastala je u periodu kada je gradom upravljala koalicija DS-URS-SPS.

Tvrdim odgovorno da je sadašnje stanje budžeta Grada Niša posledica raskalašnog i prekomernog trošenja u periodu od 2008. do 2012. godine, ali i rezultata nespremnosti vlasti od 2012. do 2016. da realnije planiramo budžet obzirom na nivo obaveza koje smo zatekli jula 2012, kako dugova tako i kreditnog zaduženja - priča Slavković.

Dodaje da su se DS i URS “takmičili ko će izgraditi više objekata ne vodeći računa da li to gradski budžet može da izdrži”.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je prilikom posete Nišu i jugu Srbije da je deficit u budžetu grada čak 50 miliona evra, kritikovao je aktuelnog gradonačelnika Darka Bulatovića koji je posle rekao da je Vučić bio u pravu što ga je grdio.


Usvojen još jedan rebalans

skupstina-JV-arhiva Skupština Grada usvojila rebalans; foto: JV arhivaOdbornici niške Skupštine usvojili su i treći rebalans budžeta za 2016. godinu kojim se ukupan budžet uvećava za oko sto miliona dinara tj. sa projektovanih 12,7 na 12,8 milijardi.

Opozicija je za skupštinskom govornicom kritikovala budžet, ukazivala da je malo toga urađeno od kapitalnih projekata i podsećala na deficit o kojem je govorio i premijer Vučić.

Vaši rezultati su deficit od 50 miliona. Crna rupa u budžetu grada i ništa drugo - rekao je odbronik Narodnog pokreta Srbije Branislav Jovanović.

Bivši gradonačelnik Niša, a sada šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić je na sve te optužbe odgovorio slično kao i njegov doskorašnji kolega iz Veća Ljubivoje Slavković.

Upisivali smo u budžet dugovanja iz 2006, 2007, 2008. godine i svake naredne. Neplaćene obaveze prema školama. Nas su zatekli i novi zakoni. Ništa se ne dešava ovim rebelansom što se nije dešavalo u dosadašnjim budžetima i rebalansima. I naravno, 15 rebalansa ako treba i 20. Zašto? Zato što život i grad ne mogu da čekaju - rekao je Perišić.

Inače, ovaj rebalans se, kako je ranije pojašnjeno iz Uprave za finansije, radi zbog reorganizacije Direkcije za izgradnju grada i Gradske stambene agencije i zbog rekonstrukcije Doma zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ja

    11:01 // 1. 12. 2016.

    ne znam da li mi je ogavniji marjan risticevic ili ovaj lik.. (sick:)

  • uvek je

    08:33 // 1. 12. 2016.

    kriv neko drugi,a nikako oni koji godinama upravljaju gradom.Potsetiću SNSovce da je grad bio pred smrzavanjem kada je sklonjena crveno-crna koalicija sa vlasti, a nakon toga su sva gradska preduzeća poslovala pozitivno i grad nije imao nikakva dugovanja. Zaslužujemo odgovor na pitanje zbog čega se toliko biju za vlast, a znaju da ne znaju da upravljaju gradom i gradskim preduzećima? Nije ih stid?

  • Perišić

    08:24 // 1. 12. 2016.

    zaboravlja da smo protiv Kostića glasali zbog suficita gradskog budžeta,a on nabraja dugovanja iz tog perioda.Zar je toliko strašno Perišiću i Slavkoviću da priznaju da vole vlast,ali ne znaju da rade.U javnim preduzećima i gradskoj upravi rade ljudi sa dugogodišnjim radnim stažom. Nekada su javna preduzeća bila rentabilna, imali smo i suficit budžeta. Sada je haos u gradu i javnim preduzećima...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: