Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 10. 9. 2014.

| Ekonomija

Smanjiti cene grejanja u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
rad
Radijatori topli, a računi visoki, ilustracija

Centar za zaštitu potrošača “Forum” još jednom je ukazao na to da su cene grejanja niške Toplane među najvišim u Srbiji i apelovao na Gradsko veće da za novu grejnu sezonu umanji cene fiksnog i varijabilnog dela.

Od početka prošle grejne sezone Nišlije plaćaju grejanje na osnovu utroška, a ono što “bode oči” je, kako kažu u "Forumu" cena varijabilnog dela, koja je u odnosu na ostale toplane veća za dinar ili dva po utrošenoj količini toplote.

forum "Forum": Smanjiti cenu grejanja, Perica Stojčev (levo) i Jovan Jovanović Iz "Foruma" podsećaju da je u Nišu varijabilni deo 6,13 dinara po količini utrošene energije, dok je recimo u Novom Sadu 5,4 dinara, u Kragujevcu 4,94, a u Subotici 4,79.

- Analizom opravdanih varijabilnih troškova ustanovili smo da su i snabdevači prirodnim gasom, po ugledu na EPS, izmisli ``Angažovanu snagu`` i da taj trošak naplaćuju građanima Niša u iznosu od oko 6.000.000,00 dinara mesečno. Samo ukidanjem tog izmišljenog troška, cena mesečnih varijabilnih troškova bi iznosila 5,83 din/kWh - kažu u “Forumu”.

toplana Opravdani troškovi za sportske aktivnosti i jubilarne nagradeGrađani su, kako kažu u ovom udruženju, izrazili nezadovoljstvo i fiksnim delom čija je cena 29,23 dinara po metru kvadratnom. Glavni razlozi su neprihvatljive stavke koje su sagledane ovom cenom, kao što su iznos troškova solidarne pomoći, iznos troškova jubilarnih nagrada, iznos troškova reprezentacija, donatorstva i sponzorstva, iznos troškova za sportske aktivnosti i priznati rashodi obezvređenja (nenaplaćena potraživanja).

- Smatramo da su građani u pravu, jer je neprimereno od građani koji nemaju posao, tražiti da daju novac zaposlenima u Toplani sem za palte (koje nisu male) i za jubilarne nagrade, solidarnu pomoć, troškove reprezentacije, donatorstva i sponzorstva, kao i za sportske aktivnosti - poručuju iz “Foruma”.

U Toplani su i pre skoro mesec dana tvrdili da grejanje u Nišu nije najskuplje, a direktor Slobodan Maksimović naglašava da dokumente o formiranju cena fiksnog i varijablnog dela usvaja Skupština Grada, da mogu da se nađu i na sajtu Toplane i da u njima ništa nije sporno.

- Fiksnim delom se pokrivaju troškovi postojanja javnog komunalnog preduzeće i on je stalan i ne menja se tokom godine. Sve ono što nije u funkciji proizvodnje ide na stranu fiksnog dela. Fiksni deo se izračunava tako što se zbir svih troškova koje Toplana ima podele sa ukupnom kvadraturom koja se greje i tako se dobija jednistvena fiksna cena - pojasnio je Maksimović.

Ipak, predstavnici Centra za zaštitu potrošača "Forum" pozivaju Gradsko veće Niša da prilikom donošenja cena za narednu grejnu sezonu, uzme u obzir sve navedene nelogičnosti i donese ispravnu odluku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki Miki

    10:47 // 10. 3. 2015.

    Nema bezobraznijeg coveka na ovozemaljskoj kugli od direktora Gradske toplane NIš, ne želim ni ime da mu pominjem , zaboravlja da onaj odgore sve to posmatra pa mu se st osta treba vratiti!!!

  • Marija Rakic

    16:03 // 26. 2. 2015.

    Da li je normalno placati grejanje 8500 za stan od 50 kvadrata,a pritom se grejanje iskljucuje oko 20h a ukljucuje ujutru u 6,7h?

  • potrošač

    18:49 // 14. 9. 2014.

    samo na osnovu fiksnog dela toplana godišnje ubere 6 miliona eura tako da mogu lepo da žive i da nas uopšte ne greju. najskuplji vid grejanja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: