Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 31. 10. 2016.

| Ekonomija

Sokobanja sve češći izbor za odmore vikendom

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti
Sokobanja
Okolina Sokobanje sa prelepom prirodom; foto: M. M.

Sve se bojim – pročuće se ovo mesto, svet će nagrnuti amo i ja ću morati da bežim odavde i da tražim neku drugu banju“ govorio je nekada davno o Sokobanji nobelovac Ivo Andrić. Čini se da je pisac predvideo da će prirodne lepote Sokobanje i njene okoline privlačiti sve više gostiju koji tamo danas sve češće odlaze na vikend.

Stanovnici Sokobanje zadovoljni su proteklom sezonom i time što im je tokom leta vreme išlo na ruku. Zato je u Sokobanji u sezoni bilo registrovano 18.000 turista.

Broj gostiju se, logično smanji na kraju sezone, ali vikend-posete se nastavljaju i posle letnje sezone. 


Hotele zamenio privatni smeštaj

I dok se nekada češće letovalo u hotelima, poslednjih godina su apartmani i vile u Sokobanji i okolnim naseljima češći izbor turista. Oni su danas rešenje za bračne parove, studente, pa i srednjoškolce.

Bogata-flora-i-fauna-autor-M.M I Andrić bio oduševljen moćima Sokobanje; foto: M. M. U zavisnosti od lokacije, cene smeštaja kreću se od 400 do oko 1.000 dinara.

Moja devojka i ja smo iskoristili tri dana slobodnog vremena i u Sokobanju otišli u januaru. Studio za dve osobe koštao nas je 900 dinara po noći. Opustili smo se i lepo odmoriil jer smo dane provodili u toplim bazenima u Soko termama - kaže Aleksandar Jovanović iz Niša.

Poznati hoteli “Zdravljak“, “Moravica“ , “Banjica“, “Turist“ tokom godine otvaraju vrata, kako domaćim, tako i stranim turistima. Posetioci ovih hotela plaćaju smeštaj od dve do nekoliko hiljada dinara.

U godini proslave 55. godišnjice dobijanja Nobelove nagrade, poštovaoci lika i dela Ive Andrića u hotelu “Moravica“ mogu posetiti i apartman 144 koji je na jubilej od pola veka adaptiran u autentičnom stilu i proglašen muzej–sobom.


Mir i zdravlje u naselju Čuka

Smešteno na blagoj kosini podno Ozrena, naselje Čuka predstavlja posebno bogatstvo Sokobanje. Bogato je šumom, izmešteno iz centra grada, uređeno i mirno. Pogled na planinu Rtanj koja se nalazi prekoputa, a za koju se veruje da odiše posebnom energijom, inspirisalo je mnoge domaćine da ovde sazidaju kuće za smeštaj.

Specijalna-bolnica-izvor-soko-banja.rs Stariji kažu da se iz bolnice vraćaju preporođeni; foto: soko-banja.rsU neposrednom okruženju nalazi se uređena park–šuma za šetnju, vožnju biciklom ili druge sportske aktivnosti.

Novi Zavod specijalne bolnice “Sokobanja“, čiji je kapacitet blizu 300 postelja, smešten je nedaleko odatle upravo zbog pogodne mikroklime kojom se, osim disajnih problema, leče još i hipertenzija, reumatične bolesti i posttraumatska stanja.

U poslednjih nekoliko godina proveo sam u više navrata blizu tri meseca u Sokobanji, upravo u ovoj bolnici. Kad god bih dolazio kući, uprkos svojoj devetoj deceniji, osećao sam se poletnije i zdravije, a simptomi astme su stagnirali. Posebna je klima tamo gore, posebni su i ljudi, a neka poznanstva su mi jako draga - kaže Ranko Marković iz okoline Niša.


Sredinom sedamdesetih nicale vikendice

VIkendice-među-četinarima-NM Vikendice među četinarima; foto: N. M.Pojedini Sokobanjci, ali i oni koji iz okolnih gradova tamo provode vikende, sećaju se dana kada se Banja širila i kada su svoj kutak za mir pravile mnoge porodice. Nišlija Petar Veljković, koji već godinama sa porodicom održava vikendicu svog dede Miloja Miljkovića, govori kako tamo odlazi često kada želi da se skloni od gradskih obaveza i “napuni baterije“.

Moj deda je vikendicu sagradio početkom sedamdesetih godina, kada je kao prvi diplomirani mašinski injženjer iz Knjaževca zaželeo da nađe mesto za odmor. On i supruga su pojedine delove kuće i dvorišta bukvalno sagradili sa svojih deset prstiju. Ni u jednom trenutku nam nije padalo na pamet da vikendicu posle njegove smrti prodajemo. - svedoči Veljković-

To je mesto gde on i roditelji vode svoje društvo onda kad im bude dosta grada. Ova vikend naselja zažive preko sezone, a  kuće su, kaže Veljković, često zatvorene tokom zime. Na proleće se sa prirodom bude i ljudi koji kuće dorađuju, kreče i popravljaju.

Sokobanjska promenada, brojne vodenice, Milošev konak, mistična planina Rtanj, Lepterija, izvor Moravice, Ripaljka, Legat Miluna Mitrovića i još mnogo toga vam je na raspolaganju ako odlučite da vreme provedete u jednoj od najposećenijih banja u Srbiji.

Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15 - 20 dana boravka u Sokobanji, radim celu godinu u Beogradu kao preporođen“ govorio je Andrić, a Sokobanjci će vas ubediti da je za početak dovoljan i jedan vikend.

plan-sokobanje U ponudi mnogobrojne znamenitosti

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Sokobanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: