Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:03, 23. 7. 2015.

| Ekonomija

Sporan "medijski" konkurs i u Prokuplju

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Miroljub Paunović SNS Prokuplje
U nezavisnu komisiju ubacio svog PR-a; Miroljub Paunović

Iako Zakon o informisnaju to izričito zabranjuje, predsednik Opštine u komisiju koja odlučuje o raspodeli novca za javno informisanje stavio osobu koja je PR Opštine.

I zakon i pravilnik, koji detaljnije određuje ko može biti u komisiji, zabranjuju da u njoj budu osobe koje su u sukobu interesa ili su javni funkcioneri.

Tačnije, komisija bi trebalo da bude "nezavisna".

I pored toga predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović je za jednog od tri člana komisije imenovao javnu funkcionerku, šeficu opštinske Službe za javno informisanje i dopisnicu agencije Beta Mirjanu Marić.

Medijska koalicija Konkurs sporan od početkaKoalicija najvećih novinarskih i medijskih udruženja u Srbiji (NUNS, UNS, LokalPress, ANEM i NDNV) pozvala je opštinske vlasti da ovu odluku izmene i usklade sa zakonom.

U komisiji su, pored Marićeve, i dvojica profesora Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Aracki i Vladeta Radović, koje je predložilo Društvo novinara Niša.

Pred njima je zadatak da odluče kome će dodeliti 3 miliona dinara novca poresekih obveznika Prokuplja namenjenog javnom informisanju.


Sporen i tekst konkursa

Medijska koalicija je ukazala da su opštinske vlasti prekršile zakon još pri objavljivanju konkursa.

Naime, zakon zabranjuje da se novcem građana finansira izveštavanje medija o aktivnostima predsednika Opštine i lokalnih vlasti.

Međutim, baš kao prvi kriterijum za ocenu pristiglih projekata predsednik je stavio upravo to.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja nije predložila svoje kandidate za članove komisije u Prokuplju, jer su nadležni u lokalnoj upravi odbili da otklone nepravilnosti u konkursu, na koje im je Koalicija blagovremeno ukazala - saopšteno je iz Medijske koalicije.

Iz Medijske koalicije su naglasili da stručne službe novinarskih i medijskih udruženja uveliko rade opsežnu analizu sprovođenja medijskih zakona i rada komisija za sufinansiranje medijskih projekata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: