Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:27, 18. 5. 2011.

| Ekonomija

Srbijaturist vraćen Srbi Iliću

Autor:P.B. i D.K.Izvor:Južne vesti

PARIZ - Međunarodni sud u Parizu presudio je u korist Srbe Ilića i obavezalo državu Srbiju da Iliću u roku od 15 dana isplati i 3 miliona evra odštete.

Na ovu odluku Srbija nema pravo žalbe, pa će američki biznismen niškog porekla dobiti nazad preduzeće i odštetu koja je skoro 5 puta veća od cene po kojoj ga je 2003. godine kupio.

Cifru koja će novcem srpskih poreskih obveznika biti isplaćena Iliću treba uvećati za još 210.000 dolara na ime njegovih troškova, 360.000 dolara troškova rada međunarodne arbitraže i još 43.000 evra za troškove veštačenja u sporu.

Prema navodima sudske odluku, ugovor o kupoprodaji „Srbijaturista“ se i dalje smatra punovažnim jer je nezakonito raskinut. Konstatuje se i da je Ilić ispunio sve socijalne obaveze iz ugovora.

- Posle pet godine uspeli smo da dokažemo da je ugovor o privatizaciji nezakonito raskinut i da je Ilić ispunio sve svoje obaveze. Sada je red na državu Srbiju da pozove Srbu Iliću i sa njim se dogovori o načinu na koji će mu biti vraćeno ovo preduzeće kao i o isplati štete – izjavio je advokat Nebojša Stanković, koji je zastupao Srbu Ilića.

U „Srbijaturistu“ niko za sada nije raspoložen da komentariše ovakvu sudsku odluku. Međutim, procenjuje se da će povratak Srbe Ilića izazvati veliku buru, s obzirom na to da su radnici ovog preduzeća mesecima štrajkovali dok Agencija za privatizaciju nije 2006. godine raskinula privatizacioni ugovor.

Preduzeće "Uniworld", čiji je Ilić vlasnik, kupilo je 2.003. godine „Srbijaturist“ za 1.1 milion dolara, uz obavezu da za tri godine investira 9 miliona dolara.

U vlasništvu "Srbijaturista" u vreme privatizacije bili su hoteli na ekskluzivnim lokacijama u Nišu i Niškoj Banji - "Ambasador", "Park", "Niš" u centru grada, hotel "Ozren" u Niškoj Banji kao i moteli "Nais" i "Medijana".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlatko Nečevski

    15:02 // 20. 5. 2011.

    Poštovani gospodine(ipak verujem da je gospođa u pitanju)"nišlija" ovako ostrašćene komentare odavno nigde nisam pročitao pa ni tamo gde se okupljaju i polemišu navijači Crvene Zvezde i onog drugog kluba. Elem, da ima i mrvice istine, časti, poštenja ili argumenata u oba Vaša komentara siguran sam da bi se potpisali imenom i prezimenom, ovako kako čini većina čitalaca Južnih Vesti a i moja malenkost.
    Mada mislim da ste i Vi bili upućeni/a u dešavanja u Srbija Turist AD Niš u vreme pre štrajka a nakon odluke agencije o raskidu kupoprodajnog ugovora ste, pod okriljem noći pokupili svoje papire, repcepte i ostale krpice, i otišli ko zna gde i ko zna kud. Argumenti su jedno, navijanje, mržnja i jezik kojim Vi pišete je nešto sasvim drugo. Srećem komentare "nišlije" na raznim mestima i uvek je prisutno pljuvanje po samoupravljačima a veličanje lika i dela ujke iz Amerike.
    Neko ke kreči hotel sa tri strane a četvrtu ostavi netaknutu jer nema novca sigurno nije Big Ankl from Amerika koji će doneti boljitak srpskom turizmu već neko ko je kupio jeftino da bi prodao skupo...Primera je puno ja navedoh samo ovaj sa krečenjem, šteta je samo što je Bin Laden mrtav inače bi se dokazala povezanost pomenutog pokojnika sa "samoupravljačima" iz Srbija Turist AD Niš. A slavodobitne i posprdne, uvredljive komentare o samopuravljanju ostavite za komunikaciju sa Vašim nalogodavcem. Prijatno Vam bilo "nišlija/ka"

  • nišlija

    11:14 // 20. 5. 2011.

    Pa zato je i dogovorena arbitraža u EU zato što je naše sudstvo potpuno nesposobno i bez ikakvog kredibiliteta.

    I Strazbur je rekao šta je imao pa ko neće da poštuje, ne mora.

    A Srbijaturist je propao i pre Srbe Ilića. Banda samoupravljača i neradnika se pobrinula za to.

    E pa sada će gospoda samoupravljači da vide kako je raditi za privatnika.

  • Miša Milojević

    09:35 // 20. 5. 2011.

    Možda nam se odluka arbitraže i ne dopada. Ipak, radi se o telu koje se prilično često koristi kod međunarodnih trgovinskih spoova, jer je jeftinije od sudova, a ima kredibilitet. Ono što je važno za nas, onog trenutka kada smo pristali na arbtražu, obavezni smo i da poštujemo njene odluke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: