Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:51, 12. 10. 2016.

| Ekonomija

Šta bi radnici propalih niških preduzeća pitali premijera?

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
radnici
Ogorčeni radnici traže odgovore od Vučića; foto: JV

Kako da naplate svoja dugovanja i prehrane porodicu jedna su od ključnih pitanja koja bi radnici propalih preduzeća voleli da postave premijeru povodom njegovog dolaska u Niš.

Radnici nekadašnje Elektronske i Mašinske industrije, “Građevinara” i preduzeća “Đuka Dinić” već nekoliko godina čekaju na isplatu zaostalih zarada za koje pojedinci imaju i pravosnažne presude. Oni takođe imaju problem, kako kažu, jer su uglavnom stariji od 55 godina zbog čega niko ne želi da ih zaposli.

Mene interesuje da li premijer zna za naše probleme i da li ima u planu da nas ubaci u budžet za narednu godinu? Rečeno nam je da do sada nije bilo vremena za nas, ali da ćemo moći da razgovaramo sa premijerom kada bude bio u Nišu. Sada očekujemo da to obećanje i ispuni. Nemamo zvaničnu informaciju, ova agonija već predugo traje i nadam se da će neko uvideti naš problem - naglašava bivši radnik Elektronske industrije Radiša Spasić.

Građani se pitaju kako da prežive sa minimalnim primanjima i kako da pomognu svojoj deci da nađu posao i počnu da žive pristojno.

Nekada industrijski grad, a danas ljudi ostaju bez posla, nemamo para. Mi koji imamo 50 godina i više nikada nećemo moći da se zaposlimo. Živimo od socijale, a to je vrlo teško. Kako da preživimo u takvim uslovima? - pita Dragan Đorđević, nekadašnji radnik EI “Čegar”.

Neisplaćivanje zaostalih zarada najviše brine radnike koji su te plate, kako kažu, pošteno zaradili. Voleli bi da im premijer odgovori na pitanje da li ga je bilo ko iz Niša obavestio o njihovoj situaciji i da li planira da nešto preduzme povodom toga.

Mene muči što je “Đuka Dinić” otišao u stečaj. Sudska rešenja imamo, a isplate nemamo - kaže Dragan Miletić bivši radnik preduzeća "Đuka Dinić".

Radnici se žale i na to što premijer vidi njihove probleme samo uoči izbora, a nakon toga oni, prema njihovim rečima, postaji nevidljivi. Neki su se i prijavili na razgovor sa premijerom u kome bi mu izložili svoje probleme, ali odgovor nisu dobili i nadaju se da će ih stvarno neko pozvati i da će imati priliku da mu postave pitanja.

Pitala bih ga gde vodi ovu Srbiju, da li na pravi put ili ne? Ogorčena sam na Niš, jer se na zna ko šta radi i ko koliko krade. Dok smo radili sve je koliko toliko bilo u redu, ali ovo sada je prevršilo svaku meru - odgovor od premijera želi da dobije i bivša radnica preduzeća “Đuka Dinić” Radica Cvetković.

nesic Nešić i dalje čeka svoje pare; foto: JV arhivaOgorčeni radnici smatraju da su im zarade ukradene i da pored pravosnažne presude ne mogu da naplate svoj rad. Sada čekaju da prođu godine dok ne budu mogli da steknu starosnu penziju.

Pitao bih ga jednu prostu stvar, da li je ovo pravna država, ako jeste kao što on kaže, zbog čega mi naše pravosnažne presude ne možemo da naplatimo? - pita Zoran Nešić, bivši radnik Mašinske industrije koji je početkom ove godine štrajkovao glađu zbog neisplaćenih zarada.

Na brojna pitanja radnici do sada nisu uspeli da dobiju odgovor i nadaju se da će uskoro moći da saznaju od premijera da li zna da je Niš, kako kažu, postao dolina gladnih, žednih, golih i bosih.

Podsetimo, studenti i penzioneri su u anketi Južnih vesti takođe imali pitanja za premijera povodom njegovog dolaska u Niš koji je najavljen za sutra

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lahor

    05:38 // 13. 10. 2016.

    Teško nama sve se nažalost,svodi na pitanja i bezbedne odgovore,A rešenja nema

  • Milos

    05:26 // 13. 10. 2016.

    Ne bi smeli da ga pitaju nista jer bi on to onda shvatio kao licnu uvredu....narcis..

  • a Vi kako te

    19:45 // 12. 10. 2016.

    S ono malo preostalih zuba

    • ISTO

      05:03 // 13. 10. 2016.

      Isto kao i oni koji nisu izasli na glasanje.

    • realno

      06:39 // 13. 10. 2016.

      Da je onih 49 posto zubatih izaslo na glasanje,sada ne bi pitao ovo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: