Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 27. 5. 2014.

| Ekonomija

Šta će biti sa pirotskim “1. majem”?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, B92
1.maj-pulsonline.jpg
Radnici i dalje dolaze na posao, traži se rešenje, foto: plusonline.rs

Slovenačka kompanija “AHA Mura”, koja je kupila “1.maj” Pirot, otišla je u stečaj, a pirotska fabrika je postala deo stečajne mase. Kolegijum je saopštio da fabrika nastavlja da radi, a sindikati traže rešenje za novonastalu situaciju.

Kada je u septembru 2012. godine slovenačko-engleska kompanija “AHA Mura” kupila konfekciju “1. maj”, mnoge Piroćance je ogrejalo sunce.

Danas pogoni kompanije, koja zapošljava 1.300 ljudi, deo su stečajne mase, jer je sud u Murskoj Soboti proglasio stečaj ove kompanije, koja u Sloveniji, na ime neuplaćivanih poreza i doprinosa radnika duguje više od 6 miliona evra.

Ipak, bez obzira na situaciju u Sloveniji, kolegijum “AHA Mure” u Pirotu kaže da će tamošnji pogoni nastaviti da rade.

- Kolegijum "AHA Mura Prvi maj" moli sve radnike da svojim ozbiljnim odnosom prema radnim obavezama daju svoj puni doprinos u rešavanju novonastale situacije, a pre svega na očuvanju kupaca kao garancije da će se samo tako sačuvati radna mesta i fabrika - stoji u saopštenju. 

Ova kompanija je 3 proizvodne hale industrije odeće "Prvi maj" iz Pirota kupila za 2,1 miliona evra, a obećane su im i subvencije za zapošljavanje radnika, veće od 6 miliona evra.

vasic Vasić kaže da ima rešenja da fabrika u Pirotu radi bez obzira na stečaj, arhivska fotografijaPrvi čovek Pirota Vladan Vasić upravo u garancijama koje je “AHA Mura” uplatila državi Srbiji, kako bi dobila subvencije, vidi izlazak iz krize, ali naglašava da stečaj ne znači i gašenje proizvodnje u Pirotu.

- Stečajni upravnik "AHA Mura" bi mogao da nađe investitora. Država je takođe na potezu, jer bi ona mogla da naplati garancije koje je dala kompanija "AHA Mura" za dobijanje subvencija, tako da država neće biti na gubitku - rekao je Vasić, a prenosi B92.

sns Pirotski naprednjaci za raskid privatizacijeRukovodstvo fabrike i sindikati rade na izradi plana za očuvanje fabrike, koji će biti prezentovan Ministarstvu privrede, a u pirotskom odboru Srpske napredne stranke smatraju da je ovo jedna od najgorih privatizacija u Srbiji i da postoje “brojni argumenti” za njen raskid.

- Upozoravamo da se u ovoj teškoj situaciji za 1.300 zaposlenih mora zaboraviti na ubiranje jeftinih političkih poena i da svi nadležni, uključujući MUP i tužilaštvo, moraju preduzeti sve zakonom predviđene mere, kako bi se odredio način za raskidanje privatizacije sa „AHA Murom“ na osnovu nepoštovanja ugovornih obaveza da bi se sprečila neviđena pljačka države i naroda - stoji između ostalog u saopštenju pirotskog SNS-a.

Pirotski naprednjaci tvrde da i pored subvencija većih 6 miliona evra, “AHA Mura” ogromna dugovanja za poreze i doprinose ima i u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boban Stancic

    06:47 // 7. 6. 2014.

    Ako spasava Vasic, najebali su ...

  • RaDissha

    21:51 // 27. 5. 2014.

    Predlažem radnicima da pošalju delagaciju kod Mlađana D Minhauzena u Bgd ! Predpostavljam da će on već imati neko rešenje , obzirom da je predhodno oteo 1 Maj od Nicovića i dao ga Slovencima za DŽ !

  • Kalča

    18:12 // 27. 5. 2014.

    Ko je prodao nekada vrlo uspešan socijalistički "1. Maj" firmi sumnjive reputacije? Taj je isključivi krivac. Njega u zapt. I da vrati pare od provizije. Peđo ne cenzuriši.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: