Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:15, 3. 2. 2015.

| Ekonomija

Stečaj za MIN i EI Niš

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
ei-mic.jpg
Elektronska industrija otišla us stečaj; Foto: MIC

Pošto potencijalni investitori nisu pokazali interesovanje za kupovinu propalih industrijskih giganata iz Niša, država je rešila da ih “otera” u stečaj. Pored MIN-a i EI-ja na listi za stečaj i preduzeća iz Kuršumlije, Pirota, Vlasotinca, Lebana, Merošine i Ražnja.

Posle višedecenijske borbe i tavorenja u mestu, Mašinska i Elektronska industrija iz Niša odlaze u stečaj.

Agencija za privatizaciju objavila je spisak 188 preduzeća iz Srbije koja će morati da zaključaju svoje kapije, jer u proteklom periodu niko nije hteo da ih kupi i privatizuje.

Većina preduzeća iz sastava EI odlazi u stečaj. Pored holdinga, tu su Elektronske cevi, Sastavni delovi, Aparati za domaćinstvo, Industrijska elektronika, TV tehnika, EI Spin, Čegar, Komponente, Računari, EI Komerc i EI Beokom.

Pored MIN Holdinga, stečaj je proglašen i za MIN Vagonku, ali i za MIN Lokomotivu koja je nedavno potpisala “spasonosan” ugovor sa Železnicama Makedonije.

Na spisku za stečaj je i deo pirotskog “Prvog maja”, “Niskogradnja” Pirot, svi pogoni kuršumlijskog “Kopaonika”, “Voćar” iz Merošine, “Žubor” iz Kuršumlijske banje, Vodogradnja iz Vranja, kao i veterinarske stanice u Ražnju, Surdulici i Vlasotincu.


Otpremnina za sve radnike

Kako je saopšteno iz Agencije za privatizaciju od 188 firma koje će otići u stečaj 76 nema zaposlenih radnika, a više od 50 ima do 5 zaposlenih.

Zbirno gledano, sva preduzeća sa spiska trenutno ukupno upošljavaju oko 5.000 radnika.

Socijalni programi trebalo bi da budu sprovedeni u narednih 60 dana, a otpremnine su 200 evra po godini staža kod poslednjeg poslodavca, odnosno maksimalno 8.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • min fam

    07:21 // 4. 2. 2015.

    Ako je MIN Lokomotiva dobila posao od 5 mil.eura, zasto drzava ne da garancije od 250 hilj. eura i tako im da sansu, a sa sebe skine anatemu rusitelja.

  • Igor Razvigor

    17:45 // 3. 2. 2015.

    Da ne pričamo o tome da će ih na silu oterati u stečaj, prodati zapravo zemljište, a da kada bude bio potreban remont naših železnica, na tenderu će proći neki stranac. Država samoubica-Srbija

  • Igor Razvigor

    17:42 // 3. 2. 2015.

    Zašto ste spasonosni stavili pod navodnike? Ugovor je potpisan, i navedena vrednost je tačna. Država može strancima da poklanja milione evra, a svojim preduzećima ne može da da bednu garanciju?Sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: