Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 14. 11. 2014.

| Ekonomija

Subvencije za kupovinu sadnica voća i vinove loze

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
voce
Za dobijanje subvencija parcele treba da budu u vlasništvu podnosioca prijave ili uzete zakup na najmanje 15 godina

Niški voćari i vinogradari koji planiraju da prošire svoju proizvodnju mogu konkurisati za kvalitetne sadnice čiju bi nabavku 90 odsto finansirala Uprava za poljoprivredu Grada Niša.

U Upravi kažu da će se subvencionisati nabavka voćnog i loznog sadnog materijala za podizanje višegodišnjih zasada u jesen 2015. godine.

Pošto je potrebno od 6 do 9 meseci da se zemljište pripremi, negde je čak potrebno i da se zasadi pšenica ili ječam da bi zemlja dovela u red, odlučili smo da uputimo javni poziv već sada, iako je sadnja predviđenja za narednu godinu - kaže načelnik Uprave za poljoprivredu Saša Stoiljković.

vinograd Potrebno je imati minimum 0,20 hektara za sadnju vinove lozeNaime, uslov za korišćenje ovih podsticaja je da površine na kojima se planira sadnja budu “odgovarajućeg boniteta, strukture, sastava zemljišta, ekspozicije i nadmorske visine  uz poštovanje preporučenih  standarda za sklop biljaka za svaku kulturu”.

Uslov je i da poljoprivrednici zasnuju proizvodnju na površini ne manjoj od 0,20 hektara za koštičavo voće, vinograd i jabučasto voće, na minimum 0,50 hektara za jezgrasto voće i ne manjoj površini od 0,10 hektara za jagodasto voće.

Kako se navodi u javnom pozivu, planirani iznos podsticaja je 90 odsto od iznosa investicije bez PDV-a, a maksimalni iznos subvencije je 350.000 dinara po hektaru. Međutim, načelnik niške Uprave za poljoprivredu kaže da postoji mogućnost da sadnice budu i besplatne.

Poslali smo Ministarstvu poljoprivrede zahtev da finansiramo 100 odsto sadnice, pošto po Zakonu o javnim nabavkama i Zakon o podsticajima to ne dozvoljavaju, a mi smatramo da u ovom slučaju treba napraviti izuzetak - napominje Stoiljković.

Stoiljković napominje da Uprava ovim podsticajima želi da pomogne voćarstvu i vinogradarstvu u koje se, inače, mnogo manje ulaže.

Nekada je 5.000 hektara u niškom ataru bilo pod vinovom lozom, a sada jedva 300 hektara. Želimo da opet niški kraj bude voćarski i vinogradarski jer većina naših sela imaju predispoziciju za to - kaže načelnik niške Uprave za poljoprivredu.

Poljoprivrednici zainteresovani za ove subvencije trebalo bi da se jave Upravi najkasnije do 20. decembra 2014. godine. O detaljima konkursa i potrebnoj dokumentaciji, mogu se informisati na sajtu Uprave za poljoprivrede ili odlaskom u prostorije Uprave (Kej Mike Paligorića 18A).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • podrska

    10:43 // 15. 11. 2014.

    Puna podrska Sasi. Da je takvih vise Srbija bi bila jedna od glavnih izvoznika voca i povrca.
    Jos jednom svaka cast.

  • slobodan

    13:40 // 14. 11. 2014.

    Svaka pomoć poljoprivredi je više nego potrebna, a ovo je pravi potez. Kompletni projekat treba zaokružiti sa kasnijim stručnim nadgledanjem i savetodavnom službom, a završiti sa garantovanim otkupom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: