Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 28. 6. 2016.

| Ekonomija

Sve veća trgovinska razmena sa Evropskom unijom

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
leoni
"Leoni" među najvećim izvoznicima, ali i uvoznicima; foto: arhiva JV

Firme Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u prva tri meseca 2016. godine imale su spoljnotrgovinsku razmenu sa inostranstvom u iznosu od nešto više od 513 miliona dolara, od čega je vrednost izvoza preko 294 milion,a što je 74 miliona, odnosno za 31 % više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Regionalne privredne komore Niš, koja pokriva ova tri okruga na jugu Srbije, privreda ovog područja beleži pozitivan saldo. Pokrivenost izvoza uvozom je 134 % što je više u poređenju sa pokrivenošću na nivou cele zemlje.

U Komori napominju da je ostvarena spoljnotrgovinska razmena preduzeća sa ovog područja tek 6,6 % od ukupnog prometa koji se sa inostranstvom ostvari u Srbiji. U izvozu naše zemlje ovi okruzi učestvuju sa 8,4 %.

NEBOJSA-LAZAREVIC-APRIL2016 Puno posla do boljeg izvoza u EU, kaže Lazarević; foto: CEPOno što je primetno je da se izvoz, a posebno ka zemljama Evropske unije, iz godine u godine povećava. I dok je iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga izvoz 2000. godine od januara do marta bio nešto više od 97 miliona dolara, u prva tri meseca ove godine je taj iznos veći za blizu 200 miliona.

Prema rečima direktora Centra za evropske politike i člaan Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU Nebojše Lazarevića, konkurentnost neke privrede upravo se ogleda u njenoj sposobnosti da izvozi, odnosno da bude prisutna na stranim tržištima.

Srbija, nažalost, i dalje više uvozi iz EU nego što u nju izvozi, međutim situacija se tu kvantitativno i kvalitativno menja poslednjih godina, a za razliku od početka 2000-ih kada je pokrivenost uvoza izvozom bila na svega 40 do 50 odsto, danas je ona dosegla istorijski maksimum od preko 77 odsto i nastavlja da raste - rekao je Lazarević.

On primećuje da se struktura izvoza značajno se menja - ranije su dominirali pšenica, kukuruz, poljoprivredni proizvodi, metali dok poslednjih godina počinju da dominiraju automobili, auto-delovi i električni aparati.

Evropska unija je još krajem 2000. godine u paketu pomoći za Srbiju ukinula gotovo sve carine i kvote za izvoz srpskih proizvoda u EU. Ipak, najveći problem u izvozu naših proizvoda na evropsko tržište ne predstavljaju samo carine i druge dažbine, već je naša privreda zbog veoma niskih kapaciteta s jedne strane, a s druge strane zbog nemogućnosti da zadovolji standarde, tehničke propise, pravila usaglašenosti i slično veoma sporo počela da koristi ove pogodnosti na evropskom tržištu - naglašava Lazarević.

Napominje da članstvo u Evropskoj uniji, a sada i pregovori o članstvu u EU, mogu srpskim privrednicima doneti samo lakši pristup evropskom tržištu.

Ipak, treba biti oprezan. Od izuzetnog je značaja da na vreme počnemo da pripremamo našu privredu za promene u trgovinskim režimima, konkretno promenu trgovinskog režima u trgovini sa CEFTA, promenu trgovinskog režima u trgovini sa Rusijom i promenu trgovinskog režima kod trećih zemalja kojima je EU eventualno dala određene povlastice u trgovini - zaključuje Nebojša Lazarević.

izvoznici-tabela Oni koji izvoze, najviše i uvozeDa firmama iz Srbije, posebno onim malim i srednjim,  nije lako ući na tržište Evropske unije ističe i rukovodilac Ekonomskog sektora niške Regionalne privredne komore Vladan Stanojević.

Najveći udeo u izvozu imaju velike kompanije i to najčešće strane koje su kod nas na jugu otvorile proizvodnju. S druge strane, malo je onih domaćih koje imaju velikiu vrednost izvoza. Međutim, veliki je uspeh i izvoz od 2 do 3 hiljade evra jer ispuniti sve uslove i izboriti se sa konkurencijom u EU je pokazatelj kvaliteta neke firme - objašnjava Stanojević.


Najznačajniji partner Nemačka

izvoy-uvoz-po-zemljama Privrednici iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga najviše izvoze, ali i uvoze iz Nemačke, a potom kada je izvoz u prva tri meseca ove godine u pitanju, slede Francuska, Japan i Italija.

Najznačajniji izvoznici iz ovog kraja su “Tigar Tyres” iz Pirota, “Philip Morris” iz Niša, “Leoni” iz Prokuplja i aleksinački “Grammer”.

Prvih deset firmi koje su na listi najznačajnih izvoznika ostvaruju 85 % ukupnog izvoza ovog regiona, kažu u Regionalnoj komori Niš. Inače, na listi izvoznika je evidentirano 263 firme, ali samo one koje ostvaruju izvoz preko 10.000 dolara.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neobavesten

    18:21 // 29. 6. 2016.

    Posto Tigar radi u slobodnoj zoni, kolko od izvoza ostaje Srbiji

  • Pk

    11:40 // 29. 6. 2016.

    A plate radnika 200evra...

  • Sara

    12:38 // 28. 6. 2016.

    Propala smo zemlja,grehota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: