Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 22. 4. 2016.

| Ekonomija

Tajna odluka Veća: Socijalna pomoć samo za pojedine u “Gorici”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
gorica
Samo pojedinci u "Gorici" dobili pomoć; foto: JV arhiva

Samo oni radnici koji nisu tužili niško JKP “Gorica” zbog zaostalih zarada dobili su jednokratnu pomoć od 45.000 dinara. Stručnjaci kažu da Grad treba da isplaćuje plate, a ne “diskriminatorski socijalnu pomoć i to u izbornim danima”.

Iako je Gradsko veće u istom danu zasedalo pred novinarima, odluku da pomogne samo onima koji nisu tužili "Goricu", većnici su doneli kasnije, na tajnoj sednici za koju nijedan medij nije bio obavešten.

Kako piše u odluci koja je dostupna na sajtu Grada, Centru za socijalni rad “Sveti Sava” upućena je inicijativa da se samo pojedinim radnicima isplati jednokratna pomoć od 45.000 dinara

Gradsko veće Grada Niša, pokrećući ovu inicijativu prema Centru za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu izražava svoju nameru da, bar jednokratno, u skladu sa važećim gradskim propisima, pronađe neki način ili vid pomoći da se ovim licima delimično pomogne u prevazilaženju problema, a svakako do iznalaženja mogućnosti za trajno rešenje - piše u odluci.

jovanic Jovanić: Nismo tužili i tražili smo pomoć; foto: JV arhivaDirektor Javnog komunalnog preduzeća “Gorica” Igor Jovanić, kaže da je na spisku 101 ime i da je toliko radnika, uz blagoslov Veća, već i dobilo pomoć.

Radnici koji nisu tužili “Goricu”, jer su shvatili da tako nanose veću štetu svome preduzeću, obratili su se Centru za socijalni rad koji im je dao pomoć od 45.000 dinara. To je nama isplaćeno. Sa tim “Gorica” nema ništa, podnet je zahtev i to je isplaćeno - kaže Jovanić.

Među onima koji su dobili pomoć je i sam Jovanić, koji kaže da nema druga primanja i da nije tužio preduzeće.

I ja od avgusta meseca nisam primio zaradu, kao i neki moji pomoćnici i mi smo kao i svi drugi dobili jednokratnu pomoć. Porodicu izdržavam od te zarade i nemam ni upravne odbore, ni druga primanja, niti bilo šta - kaže Jovanić.

U odluci Gradskog veća piše da na osnovu gradske Odluke o pravima iz oblasti socijalne zaštite, Veće ima pravo da Centru za socijalni rad uputi inicijativu za pomoć nekome, a na osnovu Člana 52. gradska vlada je odlučila da suma koja se dodeljuje radnicima “Gorice” bude 45.000 dinara.

Podsetimo, “Gorica” već duže ima probelma sa poslovanjem i blokiranim računom, a ovo nije prva odluka Veća koja se tiče poslovanja ovog preduzeća, a koja se usvaja na tajnoj sednici.

Tako je bilo i pre nekoliko meseci kada su većnici usvojili, bez znanja i prisustva medija, da Toplana i “Tržnica” budu žiranti “Gorici”.

Nakon pisanja “Južnih vesti” ta odluka je povučena i izmenjena.


vece Veće odlučilo da da socijalnu pomoć, ne i plate; foto: JV arhiva“Grad treba da obezbedi plate, a ne socijalnu pomoć”

JKP “Gorica” je gradsko preduzeće koje pretežno obavlja poslove za grad, pa kako kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, trebalo bi da Grad obezbedi plate za te radnike.

Meni ovo liči na neku predizbornu ujdurmu, jer to što Grad radi nema osnova, ni logike, a drugo - to je klasična diskriminacija, jer stavljaju u neravnopravan položaj one koji su podneli i koji nisu podneli tužbe. Nekome si dužan platu, a daješ mu socijalnu pomoć, to je besmisleno - kaže Dobrašinović.

Direktor Jovanić sa druge strane kaže da su skoro svi radnici koji su tužili “Goricu” na neki način već isplaćeni, jer su dobili presude o naknadi dve, tri ili više zaostalih plata.

Što se tiče ostalih radnika oni mogu da podnesu Centru za socijlani rad zahtev za pomoć, pa ukoliko im odobre ja nemam ništa protiv - kaže Jovanić.

Međutim, imena radnika koju su poštovali svoje zakonsko pravo i tužili preduzeće nisu na spisku koji je u formi inicijative usvojilo Gradsko veće i uputilo Centru, pa je pitanje da li će uopšte dobiti pomoć i koliku, jer je suma od 45.000 dinara, kako piše u inicijativi, namenjena onima sa spiska

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zvončić

    00:35 // 24. 4. 2016.

    A šta ako sad ovi što su dobili nagradu od 45000 din.počnu da tuže firmu? hahaha pa ovo je cirkus bez para!!!!

  • Zvončić

    00:29 // 24. 4. 2016.

    Direktore kako te nije sramota,pa nisi tužio svoje preduzeće zato što bi time tužio sebe,a nagradu si uzeo.Stavi prst na čelo i zapitaj se da li si tu nagradu zaslužio!!!

  • shaft

    06:36 // 23. 4. 2016.

    Ljudi,dajte da se organizuje neki humanitarni koncert"za Jovanica"!Jadnik, prezivece sa 45000,a tako sposoban,prosto se za njega otimaju koliko je dobar privrednik!

    • Stefan

      09:49 // 24. 4. 2016.

      Zezaj se ti ali on dobi 2013 nagradu "Kapetan Miša Anastasijević" za najbolje JKP u regionu!? Kakvo li je tek najgore???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: