Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 11. 7. 2014.

| Ekonomija

Toplana: Dugogodišnje neplatiše ostaju bez stanova

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Toplana Niš

Niška toplana pokrenula je postupak plenidbe stanova od građana koji nekoliko godina nisu platili nijedan račun. "Tako štitimo onih 90 odsto građana koji redovno plaćaju grejanje", kaže direktor.

Reč je o troje građana čiji je dug preko 2 miliona dinara, a u Toplani tvrde da oni nisu platili ni jedan jedini račun već godinama.

- Prinuđeni smo da krenemo sa plenidbom. Nudili smo im sve moguće dogovore, ali oni jednostavno ne žele da plate svoje dugove - kaže direktor Slobodan Maksimović.

Slobodan Maksimović Zbog male grupe dužnika ispaštaju redovne platiše; Slobodan MaksimovićPrema podacima Toplane preko 90 odsto građana redovno plaća svoje račune. Dugovanja ostalih su toliko velika da ugrožavaju rad Toplane, a time i grejanje redovnih platiša.

Direktor Maksimović kaže da niška Toplana Jugorosgasu ukupno duguje preko 500 miliona dinara, a da Rusi ne tolerišu kašnjenja sa plaćanjem. Otplata starog duga je dovedena u pitanje zbog jednog broja građana koji ne plaćaju svoje račune, a to bi moglo da ima ogromne posledice.

- Ako Jugorosgas aktivira menicu rad Toplane će biti onemogućen na nekoliko meseci! - kaže Maksimović.

Po evidenciji Toplane ukupni dugovi građana za stambeni prostor iznose skoro 900 miliona dinara, dok je dug firmi bezmalo 400 miliona.

Međutim, dodaje Maksimović, problem firmama je što najveći deo duga "pripada" preduzećima u restruktiriranju, gde je to zakonski nemoguće naplatiti.


Zbog dugova "bacamo" 2 vrtića godišnje

Samo za otplatu kamate zbog kašnjenjenja sa plaćanjem gasa niška Toplana je u poslednje 3 godine platila čak 270 miliona dinara.

Kada se na tu sumu doda kamata na bankarske kredite koje je Toplana podizala da bi plaćala gas, što je oko 30 miliona godišnje, dolazi se do astronomske cifre od preko 350 miliona dinara.

Poređenja radi, izgradnja i opremanje vrtića za 300 mališana u naselju Branko Bjegović koštali su 70 miliona dinara.

To znači da je od novca koji je bačen na otplate kamata samo u poslednje 3 godine moglo da bude izgrađeno 6 vrtića, a time i potpuno izbriše lista čekanja u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • miodrag

    04:05 // 29. 9. 2014.

    Hej ljudi pa jel znate li koliko IMA nadogradnje u nisu a nisu prijavljeni da koriste grejanje ja znam za 3 state mislite o time I to traje nekih 10-AK godina

  • Dzaja

    09:53 // 13. 7. 2014.

    Treba omoguciti svima koji zele da se iskljuce sa sistema daljinskog grejanja da to i ucine. Toplana moze da odnese radijatore, a cevi koje prolaze kroz stanove mogu da se zazidaju.

    • Pera Ložač

      00:41 // 14. 7. 2014.

      I kada ih zazidaš, one će kod prvog zemljotresa zbog razlike u otporima savijanja da popucaju i poplave pola zgrade. A onda neka štetu i krivičnu odgovornost snosi onaj što je zazidao cevi u stanu...

  • janko petrovic

    01:07 // 13. 7. 2014.

    VUCICU SARENI LEPTIRICU...NISU TEBE GLASALI OVI STO PLENE NEMO OVAJ GLADAN NAROD KOJI UGNJETAVAJU SVAKODNEVNO.AKO SE OVAKO NASTAVI NECES TI NI DA DOCEKAS NOVE IZBORE...OPET CE DA RADI ULICA.

    • srba

      13:29 // 15. 7. 2014.

      plasim se da je ovo istina sto si reko.
      samo ovog puta ulica ce biti ....., jer ce narod da uzme vlast u svoje ruke, a to nikom nece da se svidja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: