Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 23. 9. 2016.

| Ekonomija

Toplana podiže kredit od 250 miliona dinara

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Još jedan kredit za niška preduzeća; foto: JV arhiva

Kako bi se isplatila dugovanja “Jugorosgasu” i grejna sezona počela na vreme, niška Toplana podigla je kredit, a žirant joj je još jedno javno preduzeće - “Objedinjena naplata”.

Ovu odluku je Gradsko veće usvojilo na sednici 31. avgusta, a potvrdilo 20. septembra na sednicama na koje novinari nisu pozvani, a građani su već skoro mesec dana bili uskraćeni za informaciju da će njihovim novcem još jedno preduzeće plaćati svoje kredite i vraćati dugove.

Šta je razlog za to nismo uspeli da saznamo, a u PR službi gradonačelnika je novinarima rečeno da su neke sednice Veća bile i telefonske.

Direktor Toplane Zoran Stojanović kaže da su 3 rate od po 50 miliona dinara već podignute iz banke i uplaćene “Jugorosgasu”, a da će još dve biti realizovane u novembru.

U istom danu kada legnu sredstva iz banke, istog trenutka se transferišu ka “Jugorosgasu” kako bismo mogli na vreme da krenemo sa grejnom sezonom. U novembru postajemo ponovo kreditno sposobni i tada ćemo da podignemo još te dve partije od po 50 miliona dinara - kaže direktor.

Da će Toplana kredit otplaćivati na vreme i u skladu sa ugovorom garantuje “Objedinjena nalata” čija dirktorka Jelena Stojanović kaže da to već postalo praksa i da do sada nikakvih problema u davanju jemstva Toplani nije bilo.

Uvek smo izlazili u susret Toplani i jemstvo se daje na osnovu odluke Nadzornog odbora i uz saglasnost Gradskog veće. Toplana sada ima povoljniji kredit nego ranijih godina i ja verujem da će oni to na vreme servisirati - kaže Stojanovićeva.

Pre uzimanja kredita, na dan 31. jula 2016, ukupna dugovanja prema “Jugorosgasu” bila su oko 600 miliona dinara, što je moglo da stvori probleme u isporuci gasa i ugrozi početak grejne sezona koja zvanično počinje za koji dan.


40 miliona za tekuću likvidnost

Gradsko veće je na sednici poslednjeg dana avgusta, pored pomenutih 250 miliona, odobrilo Toplani uzimanje kredita od 40 miliona dinara koje bi trebalo da se iskoristi samo za tekuće poslovanje.

Kako je obrazloženo u odluci o odobrenju kredita, ovaj novac se uzima od banaka kako bi se “prevazišao problem neuravnoteženosti troškova i naplate”.

Odluku o podizanju kredita, na svom sajtu, kritikovalo je Udruženje predsednika skupština stanara.

Da li je kreditiranje i povećanje cena jedini način poslovanja koji poznaju naši „vrhunski“ stručnjaci? Naravno, pitanje je retorskog karaktera. I kad bi mogli drugačije da rade: da se manje razmeću tuđim novcem, a da povećaju produktivnost, oni bi radili po istom. Iz dva razloga. Ništa slađe nego brojati tuđe novce i u svoju kesu ih metati, to je jedan razlog. A drugi je još banalniji – oni nikada nisu ni čuli reč produktivnost - zaključuju stanari.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • blackburn

    18:33 // 26. 9. 2016.

    @pa naravno-samo da nam ,jos,kazes,ko ti je taj jorgan skrojio!

  • baki

    16:39 // 26. 9. 2016.

    Udruženje stanara nije u stanju da uspostavi kućni red u svojim zgradama, da uredi zelene površine oko zgrada, da se organizuje da zameni krov na svojoj zgradi, a ovde bi da se bavi poslovnim politikom.
    Nemojte više da objavljujete gluposti ove grupe ljudi.

  • Sloba

    07:36 // 26. 9. 2016.

    Toplana sluzi da greje stanove a ne da uhlebljuje neradnike i neznalice u ovom gradu, a oni uprvo to rade.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: