Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 9. 11. 2016.

| Ekonomija

Toplana predložila poskupljenje grejanja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
toplana
Grejanje skuplje, ali samo ako Gradsko veće klimne glavom; foto: JV arhiva

Zbog veće cene gasa niška Toplana je predložila da varijabilni deo poskupi za skoro 2 dinara po kilovatu, a predloženo je i poskupljenje fiksnog dela za oko 1,5 dinara po kvadratu. U ovom preduzeću kažu da ne očekuju da će Gradsko veće prihvatiti njihovu cenu fiksnog dela i unapred negoduju zbog toga.

Računi su Nišlijama do sada bili obračunavani po ceni od 3,91 dinar po kilovatu za varijabilni i 28,26 dinara po kvadratu za fiksni deo.

Zoran Stojanović Unapred negoduje; Zoran Stojanović, foto: Arhivska fotografija/Opština MedijanaUkoliko predlog Toplane bude usvojen, već novembarski računi mogu biti zantno veći, jer je predlog da se varijabilni obračunava po ceni od 5,21 dinar po kilovatu, a fiksni 29,88 po kvadratu.

U saopštenju koje je potpisao direktor Zoran Stojanović piše da je povećanje cene uslovljeno poskupljenjem gasa.

Predložena varijabilna cena je uslovljena rastom cene energenata, pre svega gasa i mazuta što potvrđuju i poslednji računi za oktobar. Nadležna Uprava je izvršila kontrolu primene metodlogije i tačnost ulaznih parametara i predlog uputila Gradskom veću na usvajanje - pišu iz Toplane.

Iako Gradsko veće do sada nije javno odlučivalo o predložnim cenama, u Toplani kažu da "nezvanično znaju" da njihov predlog za poskupljenje fiksnog dela neće biti usvojen i zbog toga unapred negoduju.

Toplana izražava nezadovoljstvo ovakvim stavom gradonačelnika i Gradskog veća, jer će se ukoliko se ne poveća cena fiksnog dela, Toplani stvoriti problem u finansiaranju ostalih troškova, pre svega troškova materijala i troškova održavanja, dok varijabilna cena isključivo zavisi od cene energenata - kaže Stojanović.

Iz gradskog rukovodstva nove cene zasada niko nije komentarisao, a kako je više puta do sada rekao gradonačelnik Darko Bulatović, fiksni deo grejanja neće poskupeti, dok će cena varijabilnog, kako je govorio, zavisti od cena energenata. Gradsko veće na kojem će se odlučivati o predloženom poskupljenju zakazano je za sutra.

U Toplani podsećaju da su oni ranije predlagali čak i više cene od trenutno predloženih, ali da njih tada Gradsko veće nije usvojilo. Ipak, kako kažu, i ove koje su sada predložene (5,21 din/kWh i 29,88 din/m2) znatno su niže u odnosu na cenu grejanja u drugim gradovima Srbije.

Kako kažu varijabilni deo je u Beogradu 6,88 din/kwh, u Smederevu 7,15 din/kWh, u Novom Sadu 5,39 din/kWh, u Čačku 5,52 din/kWh...

Poskupljenje Nema informacije o poskupljenjuInače, na sajtu "Jugorosgasa" zasada nema ni nagoveštaja da bi gas mogao da poskupi.

Poslednja vest na sajtu tog preduzeća o promeni cena je od 1. juna i odnosi se na gas namenjen "domaćinstvima i maloj potrošnji".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stole

    22:19 // 9. 11. 2016.

    Naplata bilo kakvog fiksnog dela za komunalne usluge je NEZAKONITA! To je prvo i osnovno.
    Sve mora biti iskazano kroz jedinstvenu cena svih troškova, po kWh (uračunati svi mogući troškovi)
    Nema opravdanja za poskupljenje fiksnog dela, jer su za njega dali obrazloženje da NE ZAVISI od cene gasa. Za cenu varijabilnog dela nisam stručan jer nemam mogućn pratim kretanje cene gasa na tržištu.

  • sale

    19:52 // 9. 11. 2016.

    Koliko su bese procenata crveno-crni dobili u gradu na proslim izborima?

  • Zoran Vukov

    19:41 // 9. 11. 2016.

    Koliko iznosi ukupno nova cena i povećanje? 5,21 +10%PDV=5,731 din (var), i 29,88 x12 mes=358,56+10%PDV=394,416 din. Ako podelimo sa 89,68kwh/m2 (prosečno se isporučuje)=4,398 din(fik)deo. Ukupno iznosi 5,731(var deo) + 4,398( fik deo)=10,129 din/kwh. Povećanje cene kwh od 8,46 din(stara) do 10,129 din (nova) iznosi ~19,73%, a to je daleko više od grejanja strujom ili gasom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: