Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 25. 5. 2015.

| Ekonomija

Turistička taksa puni budžet, ali otežava poslovanje

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
nis
Niš bi mogao da zarađuje više od turizma (foto: wikipedia.org)

Iako bi, prema nekim procenama, Niš godišnje mogao da ima i 1.2 miliona noćenja, za 365 dana se registruje manje od 100.000, što ukazuje, između ostalog, da hoteli i hosteli često ne evidentiraju goste, kažu u Regionalnoj privrednoj komori.

Kada bi sve bilo po propisima, Niš bi, kako kaže Velizar Tasić iz Sektora za turizam Regionalne privredne komore, godišnje imao i 10 puta više registrovanih noćenja, a novac koji bi od turističkih taksi išao u gradski budžet, mogao bi da se iskoristi za mnogo toga.

Međutim, kako kažu neki hostelijeri i hotelijeri, na neprijavljivanje gostiju se odlučuju jer im je "sve teže da posluju" otkako je prošle godine turistička taksa sa 100 poskupela na 130 dinara po noćenju. Uglavnom se svi slažu u oceni da je bilo teško raditi i dok je taksa bila jeftinija, a sada je to postalo gotovo nemoguće.

Naročit problem imaju hosteli, jer 130 dinara ne znači puno turisti koji u velikom hotelu plaća skuplje noćenje, ali za one koji odsedaju u hostelima, i tih 130 dinara je mnogo. Nije u redu da isti iznos takse po gostu plaćamo i mi kao mali hostelijeri, a i veliki hoteli, trebalo bi to pravičnije obračunavati jer na ovaj način vrlo je teško legalno poslovati - kažu u jednom hostelu.

490x370-turisti-flickr-com-pedrosimoes7 Često se samo strani turisti upisuju u knjigu gostiju (foto: pedrosimoes7, flickr.com)Zbog toga što bi samo za jednog gosta, za deset noćenja, državi morali da plate 1.300 dinara, dešava se da turiste i ne zavedu u knjizi gostiju i drugoj dokumentaciji.

Sve ovo, prema rečima Velizara Tasića iz Sektora za turizam niške Regionalne privredne komore, ukazuje na to da je siva ekonomija i u turizmu, kao i u mnogim drugim segmentima ekonomije, uzela maha.

Uključujući Nišku Banju, Niš ima oko 4.000 ležajeva, dok se godišnje ne registruje ni 100.000 noćenja, što ukazuje kako na neiskorišćenost kapaciteta, tako i na utaju taksi. S druge strane, primetan je pad domaćih i porast stranih turista upravo zato što ugostitelji moraju da evidentiraju sve strance koji se prijavljuju sa pasošem - kaže on.

Sivu ekonomiju u turizmu, kaže, ne omogućava samo neevidentiranjee gostiju koji dolaze u registrovana prenoćišta, već i privatni smeštaj koji nigde nije registrovan.

Naime, Tasić napominje da ovu boravišnu taksu treba da plaćaju čak i oni koji imaju sobu u kući koju izdaju turistima, međutim, to u Nišu uglavnom nije slučaj.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti problemima sive ekonomije i ilegalne trgovine.

Kolika šteta se nanosi građanima Srbije i državi? Koliku štetu trpe proizvođači? Kako je suzbiti? Kakva je praksa država EU u ovim oblastima?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, predstavnici institucija, kompanija...

Pokušaćemo da kroz seriju različitih priča prikažemo stavove građana sa juga o ovim temama, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad 2008

    11:53 // 25. 5. 2015.

    ...za početak...Odgovornost za postojanje sive ekonomije, mora u potpunosti preuzeti Država, odnosno, kada je reč o Nišu, GRADONAČELNIK NIŠA I NAČELNIK NIŠAVSKOG OKRUGA.

  • xyz

    11:51 // 25. 5. 2015.

    Drzavi trebaju novci, digne taksu, dva hostela se zatvore, opet manjak novca, digne taksu, svi hosteli se zatvore, radi pauk, akciza na struju i vocne sokove..

  • Ivan

    11:10 // 25. 5. 2015.

    Sa 4000 soba oni izracunali 1.2 miliona nocenja? PA čak i da imamo i more i planinu pored Niša pa nije moguće napraviti toliki broj noćenja. To bi trebalo da su svi kapaciteti non stop puni. Smešno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: