Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 7. 8. 2014.

| Ekonomija

U “Žitopeku” višak 130 radnika

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zitopek-*blic.rs*.jpg
Novi proizvodni pogon za nova radna mesta, arhivska fotografija (foto: blic.rs)

Novi većinski vlasnik niškog “Žitopeka”, slovenačka kompanija “Don Don”, uradila je novu sistematizaciju radnih mesta i predložila socijalni program za otpuštanje 130 radnika.

Kada je pre mesec dana “Don Don” kupio nišku firmu najavljeno je i otpuštanje radnika, koje se ovih dana realizuje.

Direktor niške firme Milan Todorović kaže da rukovodstvo nije srećno kada mora da sprovodi “nepopularne mere”, ali da su ovakvi koraci neophodni kako bi se stabilizovala proizvodnja.

- Svako ko se ozbiljno bavi pekarstvom zna da upravo radimo ono što moramo. Predlogom programa obuhvaćeno je 130 zaposlenih, ali je oko 220 zaposlenih “spaseno” i ostalo da radi. „Žitopek“ ima ogromna dugovanja i da nije promena sigurno bi otišao u stečaj, što bi značilo gubitak svih radnih mesta - kaže Todorović.

Novi način rada u „Žitopeku“ podrazumeva automatizovanu i specijalizovanu proizvodnju, a kako objašnjava Todorović, zbog toga je ugašen ceo pogon u kome su se ručno proizvodila peciva. Akcenat će biti stavljen na neposrednu proizvodnju i zbog toga će obavljanje mnogih pratećih aktivnosti biti povereno matičnoj firmi “Don Don” ili drugim firmama.

Punom parom se krenulo i u rekonstrukciju i obnavljanje proizvodnog pogona. Kupljena je nova linija za proizvodnju specijalne vrste svežeg hleba, a u toku su i remonti svih tunelskih peći, kako bi se poboljšao kvalitet hleba i optimizovala proizvodnja.

Kada sve profunkcioniše, u “Žitopeku” će biti i više starih, ali i novih radnika.

- „Žitopek proizvodi dnevno oko 40.000 vekni hleba, ali će već sredinom septembra dnevna proizvodnja biti povećana na 60.000 vekni. Sa postepenim povećanjem proizvodnje do koje će dovesti investicije, očekuju se i nova zapošljavanja usko specijalizovanog kadra - kaže Todorović.

Podsetimo, Slovenci su nišku fabriku hleba kupili početkom jula sa dugom od 171 miliona dinara i najavama da će u obnovu proizvodnje i vraćanje dugova uložiti 4 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cica

    00:17 // 12. 8. 2014.

    Sa 51% akcija on se ponasa kao gazda,a ne kao vecinski vlasnik.
    Svaka cast rukovodstvu!

  • Cica

    00:13 // 12. 8. 2014.

    Sramota za covecanstvo!Nekvalifikovani ljudi ostaju u Zitopeku, iako nemaju pekarsku diplomu,oni koji je imaju budu izbaceni napolje!Gde ce covek koji je 30 godina posvetio radu u Zitopeku?

  • shaft

    08:29 // 11. 8. 2014.

    a izbacise li nekog lidera sindikata,ili,po obicaju,oni misle na sebe?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: