Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 23. 6. 2016.

| Ekonomija

Ukidanje pruge Doljevac - Merdare pogubno za Toplicu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
voz-zeleznicka-stanica-prokuplje-foto-Lj.M.-Juzne-vesti.jpg
Da li će putnički voz i dalje stajati u Prokuplju; foto: Lj.M.

Najava ukidanja 88 kilometara železničkog saobraćaja na relaciji Doljevac - Merdare koji povezuje Nišavski i Toplički okrug bio bi "nož u leđa“ stanovnicima ovog kraja i takva odluka je neprihvatljiva za čelne ljude lokalnih samouprava koje gravitiraju duž ove pruge, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika opština i načelnikaTopličkog i Nišavskog okruga sa nadležnima u Železnicama Srbije.

Direktor Direkcije za infrastrukturu "Železnica Srbije" Milan Maksimović je okupljenima predstavio mogućnost da lokalne samouprave preuzmu upravljanje železničkom infrastrukturom i rok da se do kraja juna izjasne da li mogu da finansiraju održavanje putničkog i teretnog saobraćaja na deonici koju država neće više finansirati jer, kako je rečeno, želi racionalizovati železnički saobraćaj, a ova trasa, po njima, nije ekonomična. 2 sastanak predstavnika lokalne samouprave i predstavnika Zeleznice foto LjM Juzne vesti Predstavnici lokalnih samouprava i načelnici okruga oštro protiv odluke Ministarstva; foto: Lj.M.

Ono što ja mogu reći je da ću nadležnima preneti jasan i nedvosmislen stav učesnika ovog sastanka, a to je da se železnički saobraćaj na ovoj deonici ne sme ukinuti. Zaključak je da su lokalne samouprave zainteresovane za upravljanje i održavanje železničkom infrastrukturom, ali da trenutno nemaju ni sredstava, ni mogućnosti da to urade. Na Vladi Srbije i nadležnima je da donesu konačan stav po pitanju ovog problema – rekao je nakon sastanka Maksimović.

Domaćin sastanka i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović deli mišljenje kolega iz Kuršumlije, Žitorađe i Blaca da bi ukidanje železnice u Toplici negativno uticalo na razvoj čitavog kraja i smanjilo mogućnost dovođenja eventualnih investicija.

Železnica kao najjeftiniji vid prevoza je vrlo važna za stanovnike našeg okruga. Umesto što žele da ukinu saobraćaj, trebalo bi da se razmišlja u pravcu uvođenja novih vozova i voznog reda koji će biti usklađen sa potrebama putnika – istakao je između ostalog Simonović.

Inače, Vlada Srbije, na predlog Ministarstva saobraćaja, trebalo bi do kraja jula da donese odluku o gašenju železničkog saobraćaja na 20 deonica ili oko 800 kilometara pruge na nivou čitave Srbije.

Na “crnoj listi” našle su se i neke vrlo važne regionalne trase koje su od vitalnog interesa i “žile kucavice” za državu, ali i građane, poput trase Doljevac - Merdare, što bi praktično značilo da će nekoliko desetina sela duž pruge ostati bez najjeftinijeg prevoza.

Iz kuršumlijske Opštine poručuju da bi ukidanje voza Niš - Merdare doprinelo još većem iseljavanju i migraciji stanovništva ovog kraja.

Predstavnici lokalnih samouprava zaključuju da je državni interes ispred svakog ekonomskog i da se nadaju da će voz i dalje saobraćati Toplicom.

Poslednju reč, ipak, ima Država.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ПРАВО ЗБОРИ

    11:39 // 27. 10. 2016.

    Па г-дине Ракићу ,кад све тако добро знате.Треба да знате да терапију даје лекар ,а он је овде по тем питању тај и зове се Држава.Ко пита доле народ који живи у безнађу.Кој пита старе бабе и деде и по којег шездесетогодишњака.Па доле су села празна ,опустела и хоћете да они дају сами себи терапију.Па кажете да сте пре 30 година били у некој акцији помоћи доле и видим операција успела пацијент умро

  • ЗАДЊА КУЋА СРБИЈА-Мердаре

    07:09 // 12. 10. 2016.

    И још нешто г-dine Ракићу ми смо овде сељаци, горштаци, пусти ти те речи рационално и подучавање из унутрашњости.Па емотивни смо шта да радимо да кукамо не вреди,указујемо па ко помогне помогне и немојте било ког од појединаца кога сте навели а помогао нам је да се његов труд минимизира.Требате доћи овде па тек онда нешто причати рационално како Ви кажете.Помогните с нечим МЗ Мердаре,школу и тд

    • Milan Rakic

      08:46 // 26. 10. 2016.

      Svi smo mi iz unutrašnjosti dobri moj zemljače i svi smo u istim g...Zato i treba da razmišljamo, dakako i radimo, racionalno (pametno). Vidim da ste se u većini složili samnom oko dijagnoze naše bolesti, ali oko terapije niste. Terapiju nisam ni ja ponudio (da sam dovoljno pametan-napisao bi je), već sam se za nju obratio našoj najumnijoj instituciji-SANU. Eto, rekoh, ni oni nemaju izgleda leka.

    • Milan Rakic

      09:07 // 26. 10. 2016.

      I samo da pojasnim: Niko normalan nije protiv akcija poput Planinke i drugih, ali su sve to pojedinačne akcije malog broja preduzimljivih ljudi nedovoljno podržane sistemskim merama države. I ja sam učestvovao u jednoj takvoj akciji pre 30 godina na prostorima Kosanice i Toplice kojom je rukovodio jedan od vrednijih i vidovitijih Topličana, tadašnji direktor ŠIK Kopaonik-Korčagin.

  • ЗАДЊА КУЋА СРБИЈА-МЕРДАРЕ

    07:01 // 12. 10. 2016.

    Слажем се с Вама у већем делу г-дине Ракићу,али то не значи да нам нико не треба у Косаничком делу помоћи.Свака помоћ и појединца каква год да је је велика за нас отписане овамо.А тај Јелић нам је макар помогао око пруге и стажа да нам иде са новчаном минималном надокнадом који смо радили на Косову и Метохији,а други ни то.Да Планинка још не улаже у Пролом бањи па ми би били отписани и заборављени

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: