Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 20. 9. 2016.

| Ekonomija

Uštede nakon isključenja sa Toplane i po 50.000 dinara

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-radijator-toplo
Više hladnih radijatora ove zime u Nišu; foto: arhiva JV

Novu grejnu sezonu niška Toplana dočekuje sa čak 1.700 korisnika manje. I dok iz ovog preduzeća nastoje da priključe nove kako bi nadoknadili gubitke, Nišlije koje su se isključile sa centralnog grejanja ne žale, jer su uštede na godišnjem nivou ogromne.

Penzioner Miroslav Cvetković živi u stanu na Vizantijskom bulevaru. Dok je bio priključen na Toplanu, kaže, za godinu dana je za grejanje morao da izdvoji skoro 80.000 dinara.

Otkada se isključio avgusta 2015. godine pa dosad uspeo je da uštedi čak pedesetak hiljada dinara.

Sezone 2014/2015 sam samo za grejanje platio 78.000 dinara, a za 2015/2016. sam i za grejanje i kupovinu polovne TA peći dao 28.000 dinara. Od toga me je TA peć koštala deset hiljada. Nisam grejao ceo stan, ali jesam dve trećine, svuda gde boravim osim u spavaćoj sobi. Ipak, stan mi je dobro izolovan i energetski efikasan, uštedeo sam 50.000 - 60.000 dinara, tako da sam izuzetno zadovoljan - kaže Cvetković.

Da će mu se isključenje sa sistema Toplane isplatiti, veruje i Saša Kostić iz niškog Udruženja stanara, koje je početkom prošle godine i pokrenulo inicijativu za isključenje Nišlija sa sistema grejanja i pojeftinjenje cena.

Njemu je rešenje da je “skinut” sa toplovoda stiglo pre dvadesetak dana.

Godišnje sam za grejanje plaćao od 100.000 do 120.000 dinara. Sa racionalnom potrošnjom struje, očekujem da ću za grejanje da plaćam po 10.000 mesečno, što je od 50.000 do 70.000 dinara tokom zimskih meseci, a to je značajna ušteda - navodi Saša Kostić.


Udarac za Toplanu

V. d. direktor niške Toplane Zoran Stojanović kaže da je ove sezone oko 1.700 stanova manje nego prošle i da su isključeni skoro svi koji su podneli zahteve.

Trajno je isključeno oko 150 stanova, oko 1.550 privremeno, ali imamo i sedamdesetak novih zahteva za uključenje. Među njima je više od trećine onih koji su se isključili proletos. Iako oni po propisima nemaju prava na uključenje, gledamo da im izađemo u susret i da ih vratimo u sistem grejanja. Ne znam da li ćemo uspeti sve, jer smo već počeli da punimo sistem - kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, “ovo je oko 5 % ukupnog konzuma, što će sigurno uticati na poslovanje”. No, Toplana se, kaže, trudi da nadoknadi ove gubitke.

Nikada ovoliki deo grada nije bio isključen. Ipak, trenutno priključujemo nove objekte, samo u Naserovoj priključujemo dva ulaza, što je oko 9.600 kvadrata. Imamo i dve manje zgrade, što je još oko 1.000 kvadrata, radićemo na tome da vratimo i Muzej i Simfonijski u sistem, a ako stignemo priključićemo i objekat “Pčelice” u Branka Miljkovića. Time bismo kompenzovali oko 20 % isključenih - kaže Stojanović.

490x370-Toplana-Dimnjak Toplana priključuje nove, da nadoknadi stare; foto: arhiva JVUprkos tome što Toplani i dalje stižu zahtevi, Stojanović navodi da isključenja više neće biti, jer je testiranje toplovodnih instalacija počelo i isključenje je zasad nemoguće. 

Saša Kostić veruje da je mnogo više od 1.700 isključenih, ali ističe da je zadovoljan što je Udruženje, zahvaljujući višemesečnim protestima, uspelo da "pomogne ljudima koji su došli pred dužničko ropstvo da spasu imovinu".

On napominje da će se stanari, nakon što su uspeli da smanje cenu varijabilnog dela, u narednom periodu boriti da pojeftini i fiksni deo, te da će nastaviti da prate cene energenata na tržištu i kontrolišu rad Toplane, "jer borba stanara sa ovim preduzećem tek predstoji".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Comsheeya

    09:51 // 22. 9. 2016.

    @Vladimir
    Kad će iz Toplane da shvate da nisu u socijalizmu pa da se reše upravnih odbora sa 550 članova koji uredno podižu plate i dnevnice..?

    • shaft

      17:02 // 22. 9. 2016.

      550 clanova u.o.????Treba da se kritikuje i bori protiv nepravde,ali lupetanje nicemu ne vodi i smesno je!

  • slavko

    20:24 // 21. 9. 2016.

    Otpustite visak radnika ako ste u gubitku,a ne da vas narod finansira i jos ga sisate!

  • shaft

    20:04 // 21. 9. 2016.

    @-xyz-da li i tvoju zenu,sestru,majku ili devojku nazivaju "snajkom", kad ulazi na radno mesto!Lupetas i vredjas,a da ti ponude da te zaposle tamo,promenio bi plocu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: