Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 15. 12. 2014.

| Ekonomija

Za više para u budžetu takse na bandere i šatore

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bandere
I bandere zarađuju novac lokalnim samoupravama, foto: youtube.com

Kako bi se poboljšalo punjenje budžeta, ali i uskladile odluke i zakoni, gradsko rukovodstvo Niša odlučilo je da u 2015. godini uvede nove takse koje će plaćati preduzetnici, ali i građani.

Postavljanje reklama na lokalima, ali i ispred njih, zatvorene i otvorene bašte, bandere, postavljanje šatora, parkiranje na javnim površinama, parkiranje na otvorenom prostoru samo su neki od nameta sa kojima će se Nišlije suočiti naredne godine.

Izmenjenu Odluku o lokalnim komunalnim taksama usvojilo je Gradsko veće, a o njoj bi trebalo da se izjasne i odbornici niške Skupštine na sednici 17. decembra.

Kako je pojasnila Nina Ilić iz Uprave za finansije, pored punjenja budžeta, uvođenje nekih novih i korigovanje već postojećih taksi bilo je neophodno zbog usaglašavanja zakonskih akata.

Nova odluka usklađena je sa Zakonom o prekršajima, gradskim odlukama o komunalnom redu, postavljanju montažnih objekata, o oglašavanju i Odlukom o javnim parkiralištima - pojasnila je Ilić.

Tako će, prema novoj odluci, banke koje se nalaze u gradskim prostorijama, u centralnoj zoni za reklamu na svom portalu sada plaćati 420.000 dinara na godišnjem nivou, što je, kako tvrdi Ilićka, manje od novca koji izdvajaju za istu namenu u okolnim opštinama.

gradsko veće Gradsko veće usvojilo predlog resorne uprave, na potezu odbornici, arhivska fotografijaPreduzetnici će morati za svoje reklame na javnim površinama, u zavisnosti od zone u kojoj se nalaze i kategorije pravnog lica, da izdvajaju od 8.000 do 108.000 dinara. Najvažnija izmena u ovom delu je da se novac prikupljen na ovaj način sliva u gradski, a ne u budžet opština kako je bilo do sada.

I upravo u ovom delu opravdanje za ovakve izmene i uvođenje novih taksi vidi gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Ovo je bila naša želja da se pozabavimo prihodovnom stranom budžeta. Ovo je naš način da prihode koji realno postoje uvedemo u sistem - rekao je Perišić.


Nema besplatne javne površine

Zakup kvadratnog metra javne površine ispred lokala, ukoliko se na tom mestu prodaje sve osim knjiga, štampe i proizvoda starih i umetničkih zanata domaće radinosti, plaćaće se od 5 do 39 dinara po kvadratu.

sator Postavljanje šatora 20 dinara po kvadratu, foto: wikimediaTaksu će ubuduće plaćati i oni koji iznajmljuju dečije automobile, voziće, motore. Plaćaće se i postavljanje bankomata, automata, aparata i rashladnih uređaja.

Postavljanje žardinjera naplaćivaće se od 20 do 52 dinara po metru kvadratnom u zavisnosti od dela grada, za postavljanje telefonskih govornica 65 dinara po aparatu dnevno, dok će i pravna i fizička lica za postavljanje bandera izdvajati 10 dinara dnevno.

Kampovi i šatori u zavisnosti od zone i veličine prema cenovniku neće više moći besplatno da se postave, moraće da se izdvoji od 10 do 20 dinara po kvardratnom metru.


Rešenje i za bašte

ugostitelji Rešenje za bašte pronađeno u dve različite ceneProblem letnjih i zimskih bašti će ovom odlukom donekle biti rešen, jer je predviđeno da kafedžije za letnju baštu plaćaju 52 dinara po metru kvadratnom, dok bi za zimsku trebalo da izdvoje duplo više ukoliko se nalaze u centralnoj zoni.

Taksa se uvodi i za držanje aparata za “zabavne igre”. Dakle, ubuduće će vlasnici igraonica dnevno plaćati od 24 do 31 dinara za svaki aparat koji poseduju, od računara, preko bilijara i pikada, do stonog fudbala i simulatora.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odluka o lokalnim komunalnim taksama (nezvanična do usvajanja na Skupštini Grada) (preuzmi) - 104.14 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruce Lee

    10:24 // 18. 12. 2014.

    Jel ima nešto sto neće da naplacuju! A odakle će ljudi da plaćaju kad niko ne radi i nema posla! Koliko vidim sve investicije. Ulaganja idu u Beograd pa se pitam jel Perisic iz SNS?

  • sale

    15:04 // 16. 12. 2014.

    Mislio sam da je tekst zezanje urednika, kad ono ozbiljno. Koliko nisko možemo pasti?

  • Mimica

    10:31 // 16. 12. 2014.

    Jel osecate kako nam je svima sad mnogo bolje od kad su Perisa i Bulat na vlasti?
    Nemoguce da ne osecate tu privrednu aktivnost i finansijski oporavak?
    Odlicno smo izabrali. Trazili ste - Gledajte!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: