Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 7. 12. 2015.

| Hronika

12 i po godina za ubistvo Vuka Stoiljkovića

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Viši sud Niš

Viši sud u Nišu zaključio da je Dimitrije Stevanović "sa umišljajem" ubio Vuka Stoiljkovića, i nepravosnažno ga osudio na 12 godina i 6 meseci zatvora.

Kako je rečeno, Stevanoviću (21) će u kaznu biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

Ipak, presudom nisu zadovoljni ni porodica Vuka Stoiljkovića, ni odbrana mladića optuženog za njegovo ubistvo, ali ni tužilaštvo.

Tužilaštvo je tražilo maksimalnu propisanu kaznu za to krivično delo, a to je 15 godina zatvora. Zbog toga ćemo se i žaliti na dužinu kazne, a kada budemo dobili presudu videćemo da li će žalbom biti obuhvaćeno još nešto - kažu u Višem tužilaštvu.

Reporter "Južnih vesti" prenosi da je sud zaključio da je Stevanović "bio uračunljiv u trenutku ubistva i da je sa umišljajem naneo 4 uboda" - dva u trbuh, od čega jedan smrtonosan, jedan u vrat, jedan u slabine.

Znao je da zadaje udarce u vitalne delove tela i to je i hteo. Nije prihvaćena njegova odbrana da je samo hteo da odbije Vuka od sebe, jer da je tako zadavao bi udarce u nevitalne delove tela - rekao je sudija.

Kao otežavajuću okolnost je sud uzeo to što je Vuka ubio s umišljajem, da je bez povoda ubio mladog čoveka, da je ubio čoveka na javnom mestu, i da je nož nosio sa sobom cele večeri.

Sa druge strane, kao olakšavajuće je zaključeno da nije ranije osuđivan, da je u vreme ubistvao bio "mlađe punoletno lice", a da je nakon krivičnog dela sarađivao i pomogao policiji da nađe nož.


Ubistvo koje je potreslo Srbiju

Podsetimo, kako piše u optužnici u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, Dimitrije Stevanović je 10. februara 2014. godine uveče ispred kafića "Petar" nekoliko puta nožem ubo Vuka (22), a zatim pobegao.

On je, piše u optužnici, te večeri sedeo u kafiću sa svojih 5 prijatelja. U jednom momentu je ustao sa stola i iz džepa svoje jakne sa stolice na kojoj je sedeo, uzeo skakavac i prišao Vuku, koji je sa dve devojke sedeo za stolom udaljenim 3-4 metra. 

- Izađi napolje! - rekao je Dimitrije Vuku.

Tuča je otpočela odmah po izlasku iz lokala, a kako se navodi u optužnici, već prvim ubodom nožem u stomak Dimitrije je Vuku presekao glavnu arteriju, što je kasnije izazvalo smrt.

Tokom tuče, Dimitrije je sečivom noža uboo Vuka još nekoliko puta. Iako ga je jednom pogodio i u vrat, po navodima optužnice ta rana nije bila opasna po život.

Optužnica za ovo ubistvo je podignuta juna iste godine, a suđenje otpočelo septembra.

Spontano okupljanje građana i Vukovih prijatelja, koji su 12. februara palili sveće ispred kafića pred kojim je ubijen, ubrzo je preraslo u masovne proteste na kojima su se okupljale hiljade građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    12:21 // 10. 1. 2016.

    Steta sto je u nasem zakonu ukinuta smrtna kazna. Za ovakve siledzije i nasilnike bez razmisljanja treba maksimalna robija, jer posle nekoliko godina zatvora kazna im se smanji duplo, navodno zbog dobrog vladanja i pokajanja za ucinjeno delo. Cim izadju na slobodu postaju jos opasniji za okolinu. Njih ni zatvor, niti drustvo ne moze da prevaspita. Vaspitanje nose iz porodice.

  • MILOS LjUBOMIROVIC

    08:41 // 9. 12. 2015.

    S R A M O T A !!! 40god bi moralo da bude MINIMUM za ovakvo delo!

  • cvele972

    15:01 // 8. 12. 2015.

    @Marija Da li znas da sadasnji Americki sudovi(o gle cuda,Amerika jos uvek u pojedinim drzavama ima smrtnu kaznu),rade na principu Dusanovog procesnog prava?Nije?Proguglaj malo pre nego nekome kazes da lupa!!I druga stvar-vidim koliko nam sadasnji zakon uliva poverenje i sigurnosT - silovatelji,ubice,pedofili,raznorazne ostale barabe prolaze sa nekim mizernim kaznama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: