Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 24. 4. 2014.

| Hronika

Nini umešan u korupcionašku aferu u Makedoniji

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Nikola Gruevski
Glavna meta napada, premijer Nikola Gruevski; foto: VMRO DPMNE

Makedonska opozicija optužila aktuelnog premijera Nikolu Gruevskog, koji je tada bio u opoziciji, da je 2003. godine od niškog biznismena dobio 1,5 miliona evra mita da bi ubrzao prodaju Makedonske banke i to dokazuju snimcima telefonskih razgovora.

Kako se čuje na snimcima koje je objavio portal NovaTV, Jovica Stefanović zvani Nini je o kupovini Makedonske banke, koja je u to vreme bila u vlasništvu vladajuće partije VMRO-DPMNE, pregovarao sa, za sada, nepoznatim muškarcem očito bliskom Nikoli Gruevskom, koji je dogovore prenosio Gruevskom, a ovaj sve to "aminovao".

Po tom dogovoru Nini je navodno trebalo da većinski udeo u banci kupi za 900.000 evra i to preko nekoliko of-šor preduzeća i svoje dve kompanije iz Srbije "Jugoremedije" i "Medela", a još 1,5 miliona evra da uplati u kešu.

Na jednom od nekoliko snimaka jasno se čuje i konkretna "ponuda" za prodaju koju nepoznati muškarac iznosi Niniju, dok se u narednom čuje i kako Gruevski daje saglasnost na dogovor.

Detalj iz snimka Nini Gruevski

- Nepoznata osoba: Da se ne mislimo previše, ako je ovo za tebe prihvatljivo možemo odmah da otpočnemo. Naša ponuda bi bila 2,4 miliona evra, znači za 51% akcija. Od toga 900.000 evra bi išlo na žiro račun...
- Nini: Dobro..
- Nepoznata osoba: ..a 1,5 miliona u kešu u 10 mesečnih rata... 

Partija VMRO-DPMNE je odbacila optužbe, tvrdeći da je snimak montiran i da u "najvećem delu snimka čak i ne podseća na glas Nikole Gruevskog".

- Na samoj montaži ima mnogo grešaka, protivurečnosti i detalja koji pobijaju jedni druge i potpuno su nelogični - piše između ostalog u saopštenju VMRO.

Međutim, opozicija tvrdi da su snimci autentični i kažu da su podneli tužbu protiv Gruevskog zbog primanja mita, utaje poreza i neovlašćenog posredovanja.

Potvrdu autentičnosti objavljenih snimaka novinari Južnih vesti nisu uspeli da dobiju od Jovice Stefanovića Ninija ni posle nekoliko dana upornih pokušaja.

Njegov advokat Ljiljana Živković novinarima je prenela da Stefanović ne želi da razgovara sa novinarima.

- Neće on da daje nikakve komentare. On ne voli izjave za novine. Samo mi je kratko rekao da su to gluposti - kaže Živković.

Vladimir Tevčev novinar Prepoznaje se glas premijera; Novinar Vladimir TevčevNovinar makedonskog portala NovaTV Vladimir Tevčev kaže da i pored činjenice da nema potvrde da je snimak autentičan, ali da glas dosta podseća na premijerov.

- Mnogo građana preko društvenih mreža komentariše da glas mnogo liči na premijerov, zato što on na karakterističan način izgovara određena slova - kaže Tevčev.

Inače, ovaj korupcionaški skandal je izbio samo desetak dana pred parlamentarne izbore u Makedoniji, koji se održavaju u nedelju. Partija premijera Nikole Gruevskog je, po mnogim procenama, najveći favorit za pobedu.

Sporni snimci razgovora

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bez srama i obraza

    16:19 // 25. 4. 2014.

    Proveriti sve ugovore o svim privatizacijama i imovinsko stanje tadasnjih politicara na vlasti
    !Po ovom scenariju možda je prodata i Duvanska i Niška Banka i Nissal i Srbijaturist i ..........

  • z.c.

    21:16 // 24. 4. 2014.

    Jedan slican svakoga dana sedi u kaficu,a stotine radnika je ostavio bez plate godinu dana.Srbijo dokle vise?

  • akonkagva

    13:41 // 24. 4. 2014.

    Ma nemoguce!? A koliko je takvih biznismena koji su se u tim vremenima obogatili dok je narod bivao sve bedniji? Da je samo on nebi se ni primetilo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: