Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 21. 3. 2013.

| Hronika

Nove optužbe protiv vladike Pahomija

Autor:I.M.Izvor:Vranjske novine, Južne vesti
Pahomije.jpg
Vladika Pahomije

Novine “Vranjske” u današnjem broju objavile su ispovest mladića koji govori pod lažnim imenom, kao Nemanja S. (24), i tvrdi da ga je vladika vranjski Pahomije seksualno uznemiravao.

Prema tekstu ovog renomiranog nedeljnika "Agonija duga 9 godina", Nemanju koji je tada imao 16 godina vladika Pahomije pozvao je da se u noći između 6. i 7. jula 2004. godine, na Ivanjdan, nađu između ambara i južnog konaka manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Povod za susret, kako tvrdi da mu je Pahomije objasnio, bio je Nemanjin slab uspeh u Srednjoj bogoslovskoj školi u Kragujevcu gde je ponavljao razred.

Tada je, ponavlja Nemanja ono što je 20. februara ove godine rekao i pripadnicima Uprave kriminalističke policije, vladika prvi put pokušao da nad njim izvrši ono što Krivični zakon ove zemlje definiše kao „Krivična dela protiv polne slobode“, pišu “Vranjske”.

- Došao je između dva i tri posle ponoći, na dogovoreno mesto. Iako mi je sve bilo sumnjivo, jer je protiv njega u to vreme upravo trajao sudski proces zbog pedofilije, ipak sam ušao u njegove odaje. Po glasu mi se učinilo da je pripit – ispričao je novinaru “Vranjskih” ovaj mladić početak golgote koja je trajala sve do sredine januara 2013.

Ubrzo posle prvog „bliskog susreta“ sa Pahomijem, usledio je i drugi, podjednako traumatičan i bolan, ovoga puta u vranjskom manastiru Svetog Nikole, gde je vladika mladiću obezbedio “sobu za učenje”.

- Ponovo sam krenuo u prvi razred, ali sada vanredno. U međuvremenu mi je, januara 2005, umro otac, a vladika je došao kod nas da ponudi pomoć porodici, a meni sobu u manastiru kako bih, kazao je, mogao da na miru učim. Iako sam znao njegove prave motive, nikome nisam smeo da kažem šta mi se desilo u Prohoru Pčinjskom, osećao sam neku mešavinu straha i sramote, bojao sam se da mi niko neće poverovati, pa sam pristao da odem u manastir – priča Nemanja.

Ono čega se pribojavao, tvrdi da se ubrzo pretvorilo u stvarnost, pa je pobegao otuda posle nedelju dana.

- Pahomije je svake večeri dolazio u moju sobu. Svaka noć u manastiru za mene je bila najgora mora, pravi pakao. Govorio mi je da u tome što radi nema ničeg lošeg  – ispričao je u svojoj ispovesti Nemanja, sagovornik “Vranjskih”.

On je detaljno opisao kako ga je Pahomije koristio godinama.

- Ne mogu da se setim koliko puta je pokušao da me obljubi. Jednom me je, sećam, se, blagajnik poslao da vladiki odnesem neke papire na potpis jer je ovaj uvek tražio da mu ih ja nosim i uvek me je zlostavljao pošto smo bili sami – seća se Nemanja.

Posle bezbrojnih napada, klupko je počelo da se razmotava pre tri godine, kada je Nemanja napravio račun od 9.000 dinara na službenom mobilnom telefonu. Kaže da je tog meseca, ne seća se tačno kog, devojci sa kojom je bio u vezi poslao oko 3.500 sms poruka, pa je vladika od provajdera zatražio i dobio listinge poziva.

- Međutim, tada su neki u Eparhiji, blagajnik pre svih, videli i njegove brojne pozive upućene ka mom broju, i to uglavnom u gluvo doba noći. Mnogi su me pitali o čemu se radi, zašto me je vladika zvao, ali nisam smeo da priznam – pišu “Vranjske”.

Nemanja kaže da je pre godinu dana odlučio da više ne ćuti, kada se o višegodišnjoj agoniji poverio jednom svešteniku, ali on nije ništa preduzeo

- vladika je nastavio sa maltretiranjem gde god je mogao, čak i u magacinu, na radnom mestu našeg sagovornika. Mladić je odlučio da progovori, ali se obratio beogradskoj policiji, jer u vranjsku nije imao poverenja, pišu Vranjske.

Vladiki Pahomiju je već suđeno za slična dela, u procesu u kome je posle mnogih kontroverzi oslobođen.


Dan pre izlaska “Vranjskih novina” na sajtu Eparhije Vranjske objavljeno je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

Novine “Vranjske”, po istom scenariju kao što su to uradile 9. januara 2003. godine, žele da naprave novi „slučaj Pahomije“. Kako tada nisu uspeli da ga udalje sa episkopskog trona Eparhije vranjske, očekuju da to sada urade, opet u vreme velikih dana naše svete Crkve i na isti način. U prvom slučaju, 2003. godine, sud je doneo pravosnažnu oslobađajuću presudu za episkopa Pahomija. Mi tu ništa ne možemo niti da dodamo niti da oduzmemo. Onima koji su naručivali i izvršavali „slučaj Pahomije“, to se nije dopalo. Potrošena su mnoga novčana sredstva, zloupotrebljeni od zlobnika maloletnici koji su poslužili kao sredstvo u obračunu organizacija sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom u Eparhiji vranjskoj, a rezultata nije bilo. Neće ga biti ni ovog puta. Trnoviti put kojim ide Srpska Pravoslavna Crkva na prostoru Eparhije vranjske, zajedno sa njenim Episkopom, gospodinom Pahomijem, nije ništa drugo do ispunjenje jevanđelske poruke: „...Sve će vam to činiti zbog imena mojega“. To je i dokaz životvornosti poruka Gospoda našeg Isusa Hrista u svim vremenima. Neprijatelji Crkve žele njeno uništenje, ali zaboravljaju da Crkva nije ljudska već božanska ustanova koja je trajala, traje i trajaće doveka. Ovaj, još jedan u nizu pokušaja napada na episkopa Pahomija, kako to samo nečastivi može da uredi, počeo je prvog dana Velikog posta, a pošto vreme posta jeste vreme vlastitog preispitivanja i opraštanja, to upućujemo poruku neprijateljima Crkve da preispitaju sebe i svoje postupke kojima napadaju Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njenu jerarhiju, a mi im opraštamo i očekujemo njihovo pokajanje”.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Panglos Panglosovic

    08:55 // 26. 3. 2013.

    Paomije smogni snage i digni se !

  • savetnik

    13:57 // 22. 3. 2013.

    ...a lepo sam mu rekao da strogo izbegava viagru tokom posta... cccc...

  • nedeljko

    05:06 // 22. 3. 2013.

    ovde ima necega!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: