Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 19. 6. 2014.

| Hronika

Oslobođeni optužbi da su pretili novinaru

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti, Blic
Milutin Ilić
Oslobođen optužbi da je pretio novinarima; Milutin Ilić u razgovoru sa novinarima, arhivska fotografija

Bivši direktor niške Toplane Milutin Ilić (64), njegov bliski saradnik Dobrivoje Stanimirović (58) i Mija Janković (54), telohranitelj, nepravosnažnom presudom su oslobođeni optužbi da su pretili novinaru i uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću i ugrozili mu sigurnost.

Ilić je optužen zbog toga što je Blagojeviću početkom aprila prošle godine, tokom telefonskog razgovora o radu ”Gradska toplane”, rekao: „Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?“. Nakon pitanja novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je dodao: „Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći“.

Po detaljima iz presude koja još nije dostavljena svim stranama u sporu, a u koju su novinari Blica imali uvid, piše da po mišljenju sudije Osnovnog suda to nije predstavljalo pretnju, kao ni reči koje su sutradan uveče telefonom Blagojeviću uputili ostali.

Janković je bio optužen da je poručio: „Ne bi trebalo da se igraš sa ovakvim stvarima“, a Stanimirović da mu je povišenim tonom rekao: „Zašto ste to pisali, državi ste napravili problem, mene je Vučić pozvao da rešim problem“ a potom je vičući izgovorio: „Ne igraj se vatrom“.

Kako piše Blic, u obrazloženju presude se navodi da je, ceneći izjavu Ilića, sud našao da ona nema karakter pretnje jer pretnja kao element bića krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti mora biti takva da se njome stavlja u izgled tačno određeno zlo - da će napasti na život i telo onoga kome je upućena ili njemu bliskog lica.

Po nalazu suda, pak, izjava Ilića u sklopu hipotetičkog pitanja „ne stavlja oštećenome u izgled da će on ili njemu blisko lice biti napadnuto od strane okrivljenog, odnosno da će im biti naneto kakvo zlo“.

I u slučaju Jankovića sud je našao da upućene reči ne predstavljaju pretnju „da će napasti na život i telo oštećenog“ jer ne sadrži navođenje „ma kakvog zla koje se oštećenom stavlja u izgled“ kao ni Stanimirovićevo upozorenje da se „ne igra vatrom“.

Osnovno javno tužilaštvo, kako saznajemo, uložiće žalbu na prvostepenu odluku suda.

Podsetimo, pretnje su Blagojeviću upućene nakon serije tekstova o partijskim zapošljavanjima u tom javnom preduzeću, a među novozaposlenima je bio upravo i Dobrivoje Stanimirović, vojni penzioner.

Očito nezadovoljni zbog toga Mija Janković i Stanimirović, predstavljajući se kao "pukovnik Dobrivoje", pozvali su telefonom kasno uveče Blagojevića i "upozorili" ga.

Snimak razgovora sa "pukovnikom" možete čuti u nastavku teksta.

Snimak telefonskog razgovora "Pukovnika Dobrivoja"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan Dimitrijević

    01:02 // 20. 6. 2014.

    AKO TI NEKO KAŽE: "J...ĆU TI MAJKU KAD TE VIDIM!", DA LI JE TO PRETNJA TEBI, MAJCI I DA LI JE UOPŠTE PRETNJA?
    IMA LI TU NEČEGA ZLOG U NAJAVI?
    PA NEMA, NARAVNO!

  • AntiPA

    16:11 // 19. 6. 2014.

    Predlazem da svi pozovemo sudiju koji je doneo ovu odluku i da ga pitamo:"Da si u Americi uradio ovako nesto, da li bi ziv docekao jutro?" Usput dodati: "Ne igraj se sa vatrom".Molim ime sudije.

  • Sulejman Velicanstveni

    14:36 // 19. 6. 2014.

    Ovaj zvuci k'o da je popio celu kafanu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: