Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 27. 5. 2014.

| Hronika

Pacijent psihijatrijske bolnice umro posle tuče

Autor:J. Canić, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
toponica
Incident se dogodio u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici; Foto:www.spbtoponica.rs

Osamdesetogodišnji pacijent Psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici preminuo je u niškom Kliničkom centru 18 dana nakon što je tamo doveden zbog povrede koju mu je naneo drugi pacijent.

Ovaj incident se dogodio još 5. maja oko 7 sati ujutru u prijemnom odeljenju Psihijatrijske bolnice kada je na osamdesetogodišnjaka nasrnuo mnogo mlađi pacijent oboleo od hronične šizofrene psihoze, zbog čega je stariji pao i udario glavom o dovratak.

Prema rečima direktorke Psihijatrijske bolnice Albine Stojanović, lekari su tada konstatovali samo ogrebotinu na čelu i rentgenom utvrdili da nema preloma, ali je pacijent ipak poslat na Kliniku za neurohirugiju Kliničkog centra u Nišu.

Iako, kako nam je rečeno u niškoj policiji, postoji obaveza uprave bolnice da bilo kakav sukob među pacijentima prijavi, ta procedura posle "koškanja" među dvojicom pacijenata nije ispoštovana, što potvrđuje i sama direktorka.

- Ne, to koškanje se ne prijavljuje policiji. Pacijenti se stalno koškaju i nasrću jedan na drugog s obzirom na to da su uznemireni. Ako dođe do smrtnog ishoda, onda se zove policija. Pošto je bila povreda koja je okarakterisana kao lakša, nismo zvali policiju - kaže direktorka Stanojević.

Ona ističe da nije bilo propusta osoblja, da se reagovalo brzo i adekvatno, zbog čega “nema odgovornosti bolnice”. Dodaje da je pacijent umro od izliva krvi u mozak, ali da će tek obdukcijom biti utvrđeno da li je uzrok toga hematom na mozgu kao eventualna posledica tuče ili šlog.

- Mi pretpostavljamo da uzrok nije udarac. S obzirom na to da se radi o pacijentu koji ima 80 godina, moguće je da je on još kada je ispoljio agresivnost kod kuće, pošto se nikad nije lečio kod psihijatra, imao cerebrovaskularni inzult, odnosno moždani udar - dodaje direktorka.

Ona objašnjava da kada osoba doživi moždani udar u režnju koji je odgovoran za psihički život, može posle toga ispoljiti kliničku sliku psihoze.

Inače, ovaj pacijent je iz Sokobanje u bolnicu u Toponici doveden 30. aprila u pratnji policije, nakon što je pokušao da zadavi suprugu.

Policija nije izdala saopštenje u vezi sa ovim slučajem, niti su iz policije odgovorili na pitanja u vezi sa detaljima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • hahaha

    22:54 // 27. 5. 2014.

    Ko kontrolise rad speciialne bolnice ? Ko je garant da je reakcija bila blagovremena i da tuca nije mogla da se spreci ? Ili treba da verujemo na rec ? Ja sam vise za kamere

  • Dragan Vukadinovic

    14:32 // 27. 5. 2014.

    Читам овај чланак управо по повратку са дежурства у Топаје, жао ми је што мој пријатељ Пеђа није био самном, да на терену спроведе истраживачко новинарство. Верујем да би текст био сасвим другачији.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: